You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

ARAŞTIRMA LABORATUVARIMIZ

100 m2’lik alanda kurulmuş Araştırma laboratuvarımızda meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri alanlarında araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Bitkisel numunelerde kimyasal, biyokimyasal ve fiziksel analizler yapılmaktadır.

VAZO ÖMRÜ LABORATUVARIMIZ

40 m2’lik alanda kurulmuş laboratuvarımızda kesme çiçeklerin hasat sonrası dayanımı üzerine araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Laboratuvar, 1002 Hızlı Destek Projesi kapsamında Dr. Tuğba KILIÇ tarafından bölümümüze ve fakültemize kazandırılmıştır.

DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARIMIZ

Ön hazırlık odası, steril çalışmaların yapıldığı transfer odası ve ışık-sıcaklık-nem ayarlı büyüme kabininin bulunduğu doku kültürü laboratuvarımızda çeşitli invitro kültür yöntemleri test edilmekte ve hızlı çoğaltım, gen kaynağı muhafazası, sekonder metabolitlerin üretimi, kaybolmakta olan türlerin korunması ve çoğaltılması zor olan türlerin üretimi gibi hedef konular üzerine çalışılmaktadır. 

ÖĞRENCİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA LABORATUVARLARIMIZ

Öğrenci uygulama laboratuvarı 80 m2’lik alanda kurulmuş olup, 20 adet stereo binoküler mikroskop ve 15 adet ışık mikroskobu öğrenci uygulamalarında kullanılmaktadır. Ayrıca projeksiyona bağlı 1 adet dijital HD kameralı stereo binoküler mikroskop bulunmaktadır. Bu  sayede hocalarımız öğrenci uygulamalarında eş zamanlı olarak öğrencilere örnek materyal üzerinde incelenen kısımları ayrıntılı bir şekilde gösterilebilmekte ve her öğrenci kendi mikroskobunda uygulama materyallerini inceleyebilmektedir. Bununla birlikte öğrencilerimizin bilgisayar kullanım becerilerini artırmaya yönelik olarak içinde 30 adet tam donanımlı bilgisayarın bulunduğu bilgisayar laboratuvarımız mevcuttur.

 

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ LABORATUVARINDA BULUNAN CİHAZLAR VE YAPILAN ANALİZLER

Yukarıda belirtilen laboratuvarlarda aşağıda belirtilen cihazlar ile birçok analiz gerçekleştirilebilmektedir. Mevcut kaynaklardan yararlanmak isteyen araştırmacılar, laboratuvar sorumluları ile iletişime geçerek bir plan dahilinde çalışabilmektedir.

Spektrofotometrik analizler

-Fenolik bileşik analizleri (Toplam fenolik, flavanoller, flavonoller, antosiyanin,..) (spektrofotometre),

-Enzim aktivite analizleri (Antioksidan enzim aktiviteleri: SOD, CAT, APX,…) (spektrofotometre)

-Stres bileşenlerine yönelik analizler (prolin, MDA, hidrojen peroksit, lipit peroksidasyonu, membran zararlanma) (spektrofotometre),

- Toplam çözünebilir protein analizleri (spektrofotometre)

 Titrimetrik Analizler

-Vitamin C analizi (otomatik titratör, ph metre)

-Titrasyon asitliği analizleri (otomatik titratör, ph metre)

Mineral madde ön hazırlık aşamaları (yakma ünitesi-kül fırını)

Bitkisel ekstrakt hazırlama (analitik terazi, homojenizatör, evaporatör, vorteks, çeker ocak, santrifüj, su banyosu/ultrasonik su banyosu)

Klorofil tayini (klorofilmetre)

Antosiyanin tayini (Antosiyaninmetre)

Yaprak alanı belirleme (Alanölçer)

Bitki gövde/ sürgün gelişimi belirleme (kumpas)

 

LABORATUVAR SORUMLUSU

Doç. Dr. Servet ARAS

Arş. Gör. Dr. Selda DALER

Öğr. Gör. Selcan ÖZYALIN