You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Aşçılık Program Tanıtımı


Aşçılık Programı 2018–2019 eğitim öğretim yılında hazırlıklarına ve gerekli alt yapı çalışmalarına başlamıştır. Okulumuz hali hazırda aşçılık eğitimi için gerekli her türlü donanım, uygulama mutfağı ve dersliklere sahip bulunmaktadır. Programımızda öğrencilerin meslek hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları teorik alt yapı ve uygulama deneyiminin yanında evrensel bir bakış açısına sahip geleceğin başarılı aşçılarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Programı başarıyla öğrenciler sektörün ihtiyaçları doğrultusunda aldıkları çağdaş ve nitelikli eğitim sayesinde meslek hayatlarını yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet gösteren konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde devam ettirme olanağına sahip olacaklardır.

2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ilk öğrencileri ile birlikte eğitim sürecine başlayan programda yer verilen tüm dersler,  öğrencilerin mezun olduktan sonra sektörde iyi bir edinmeleri adına hem pratik hem de teorik olarak desteklenmektedir.  Aşçılık mesleğinin sadece bir yemek pişirme eylemi değil aynı zamanda bilimsel bir sanat olduğunun bilincinde yol alan programdaki her tarif, içindeki güzelliklerin keşfedildiği yeni bir yolculuktur. Bu sayede sürekli üretip yeni lezzetlerin de keşfine çıkarak öğrenciler iş hayatına atılmadan önce deneyim sahibi olmaktadırlar. Ayrıca gıda sektöründe kariyerini başarıyla devam ettiren şefler de program öğrencilerine hem teorik hem de pratik bilgileri ile zaman zaman katkıda bulunmaktadır. Bunun yanında ulusal boyuttaki gastronomi yarışmaları, kamplar ve festivaller gibi etkinliklere bölüm öğretim elemanları ve öğrenciler eşlik etmektedirler. Program dahilinde yer alan moleküler gastronomi laboratuvarı öğrencilerin eğitim öğretim sürecine katkıda bulunmaktadır.

 

Amaç

Aşçılık Önlisans Programı turizm endüstrisinde özellikle gastronomi alanında mutfak, servis, yönetim ve insan ilişkileri konuları başta olmak üzere gerekli bilgi ve becerilere sahip nitelikli çalışan kazandırmayı amaçlamaktadır

Mezuniyet Koşulları

Aşçılık Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Dikey Geçiş Olanakları

Aşçılık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2021 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

İş Olanakları

Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler. Ayrıca programı başarı ile tamamlayan mezunlar ayrıca özel ya da devlet kurumlarının mutfak ve yiyecek-içecek ile ilgili birimlerinde çalışma imkânına sahiplerdir.