- YIL – 1. DÖNEM
ASC115 DÜNYA MUTFAKLARINDAN UYGULAMALAR
Fransız, İtalyan, Meksika, Hint, Çin mutfak kültürlerinin, ürünlerinin ve yemeklerinin öğrenilmesi, uygulanması. Uzak Doğu, Asya ve Akdeniz Mutfak Kültürünü Araştırmak Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfak Kültürünü Araştırmak Dinî İnançlara, Örf ve Adetlere Göre Yemek Hazırlamak Mesleki Gelişime İlişkin Faaliyetleri Yürütmek. Dünya mutfak kültürlerini tanıma, kullanılan ürünleri, pişirme tekniklerini, yemek ve yeme içme ritüellerini öğrenme. Yiyecek içecek sektöründe yer bulan dünya mutfakları yemeklerini yapabilmek ve menü oluşturabilmek. Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı yemek tabakları oluşturabilmek
ASC114 TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI –I
Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. Türk mutfağını tanımlamak. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklar. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirir. Türk mutfağında kullanılan gereçleri. Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulamak Odun ve odun kömür ateşinde pişirmeyi uygular. Türk mutfağında yapılan sıcak yemek ve çorba çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan meze çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan tatlı çeşitlerini uygular. Türk mutfağında yapılan hamur işleri çeşitlerini uygulamak.
ASC111 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ
Toplumların yeme-içme alışkanlıklarının tarihsel gelişimi ve mutfak kültürlerinin oluşumunda etkili olan faktörlerin kavratılması amaçlanmaktadır. Bu ders Gastronomi ve Yiyecek Tarihi konusunda temel bilgiler öğretmeye yöneliktir. Gastronomiyi, bir turistik çekicilik ve ağırlama endüstrisinin bir boyutu olarak açıklar ve örnekler verir. Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini açıklayabilir ve örnekler verilir. Gastronominin sanatsal ve bilimsel boyutlarını açıklar. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygulamak.
ASC112 MUTFAK UYGULAMALARI-1
Yemek pişirmenin temelleri hakkında bilgiler sunulur. Mutfak eğitiminin temellerini oluşturan mutfak terimleri ve açıklamaları, her derste ele alınan konuların temel prensiplerini desteklemek ve pekiştirmek ve uygulamaların iş güvenliği ve mesleki etiğe uygunluğunu sağlamada önemli bir rol oynar. Dersin uygulama kısmında ise öğrencilere profesyonel kesim teknikleri; et, balık, sebze, tavuk ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknikleri, pişirme teknikleri, mutfak ekipmanları, çorbalar, pilavlar, bakliyatlar, salata ve sosları, mutfak personeli hakkında genel bilgiler verilir.
ASC113 YİYECEK İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİ
Ziyafet menüsü, talepleri kabul etme, ziyafet sözleşmesi, sunum hazırlama ve ücret tahsili, salon yerleşim planı, ziyafet personeli organizasyonu, teknik donanım ve ekipmanları, ziyafet servisi, içecek servisi, catering çalışma planı yapılması ve kontrol edilmesi, cateringde kullanılacak araç gereçler ve ürünler, cateringde çalışacak personelleri temini, catering operasyonu yönetimi ve catering malzemelerini depolamak, teknik donanım organizasyonu, sunum ve animasyon hizmetleri, dekorasyon işlemleri, lojistik hizmetler ve ödeme planı, Müzik/Eğlence Aktiviteleri ve Catering Servisi(yiyecek ve içecek servisi) Öğrencilere hijyen kuralları çerçevesinde servis araç gereçlerinin tanıtımını yapıp kullanımını öğretmek ve uluslararası servis tekniklerini uygulamalı olarak yapabilmelerini sağlamaktır. Yiyecek içecek işletmesinde servis personeli ile konuk ilişkilerinin nasıl olması gerektiği de ders kapsamında ayrıca öğrenciye kazandırılmaktadır
ASC116 BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMA
Beslenmenin temel ilkelerinin; besin ögelerinin (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller) yapısının, özelliklerinin ve kaynaklarının, besin gruplarının tanıtılmasıyla birlikte menü, menü çeşitleri ile menü planlama ilke ve yöntemlerinin aktarılması hedeflenmektedir. Bu ders; beslenmenin önemi ve beslenmede temel kavramlar, beslenmenin temel ilkeleri, besin ögelerinin yapısı, özellikleri ve kaynakları, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su, metabolizma ve enerji, besin grupları, menü tanımı ve planlamayı etkileyen faktörler, menü planlama ilkeleri, menü çeşitleri, özel menüler, menülerin oluşturulması ile standart yemek tarifeleri konularını içermektedir.
ASC117 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU
Öğrenci için çalışma hayatında karşılaşacağı mikrobiyolojik olaylar karşısında nasıl hareket edeceği ve Gıda üretiminde hijyen, temizlik, dezenfeksiyon ve kişisel hijyen kriterlerini bilmesini ve uygulamasını gerçekleştirebilecek seviyeye gelmesini sağlamaktır. Genel mikrobiyoloji, Gıda muhafaza ilkeleri, Gıda üretiminde hijyen, İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon, Bina-Hava-Alet-Ekipman-Su-Ham madde-Personel Hijyeni
ASC118 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Hızla gelişen ve bir işletme türü olan yiyecek içecek işletmelerinin turizm endüstrisi içerisindeki konumu ve planlama, mutfak organizasyonu, menü planlaması ile üretim ve servis aşamalarını anlatmaktır. Yiyecek ve içecek hizmetleri yönetimi dersi sektörde yiyecek-içecek departmanlarında planlama, mutfak organizasyonu, menü planlaması ile üretim ve servis aşamalarını içermektedir.
1. YIL 2. DÖNEM
ASC121 MUTFAK UYGULAMALARI-2
Yemek pişirmenin temelleri hakkında bilgiler sunulur. Mutfak eğitiminin temellerini oluşturan mutfak terimleri ve açıklamaları, her derste ele alınan konuların temel prensiplerini desteklemek ve pekiştirmek ve uygulamaların iş güvenliği ve mesleki etiğe uygunluğunu sağlamada önemli bir rol oynar. Dersin uygulama kısmında ise öğrencilere profesyonel kesim teknikleri; et, balık, sebze, tavuk ve deniz mahsulleri stokları ile soslar gibi klasik mutfak teknik ve prensiplerinin öğretilmesinin yanı sıra önceki oturumlarda öğretilen konuların pekiştirilmesi hedeflenir. Menü oluşturma ve uygulamasını yapmak. Öğrencileri mutfağın işleyişi ve düzeni hakkında bilgilendirmek; temel yemek hazırlama ve sunumu hakkında bilgi ve beceri kazandırmak.
ASC122 EKMEK YAPIM TEKNİKLERİ
Ekmeğin tarihçesi, ekmek ve üretimindeki temel bileşenleri, maya ve çeşitleri, un çeşitleri ve randımanları,tuz ve çeşitleri, ekmek yapımında kullanılan ekipmanlar, ekmek yoğurma aşamaları, fransız ekmeği/baget, fransız ekmeği/brioche, İtalyan ekmeği /focaccia, İngiliz ekmeği /soda Bread, Hamburger ekmeği, Alman ekmeği, Hint ekmeği, Sarımsaklı ekmek, artizan ekmek, ekşi maya incir cevizli ekmek konuları işlenecektir. Ekmeklik unların çeşitleri, ekmek hamurunun yapısı, bileşenleri ve hazırlama teknikleri konusunda temel bilgiler verilir ve öğrencilerin bunları uygulamaları sağlamaktır. Türk ve dünya mutfaklarından ekmek çeşitleri uygulamalı olarak yapılması amaçlanmaktadır.
ASC123 MUTFAKTA PİŞİRME TEKNİKLERİ
Pişirme tekniklerinin öğrenilmesi, uygulanması. Yiyecek içecek sektöründeki işletmelerde uygulanan pişirme tekniklerini, kullanılan ekipmanları, gıda malzemelerini tanıma bunları kullanarak yemek yapabilmek ve menü oluşturabilmek. Pişirme teknikleri ve mutfakta dikkat edilecek iş güvenliği ilkeleri arasındaki ilişkiyi açıklamak. Füzyon mutfak uygulamaları ile Türk mutfağı ile dünya mutfak kültürlerini sentezleyerek farklı pişirme teknikleri kullanarak yemek tabakları oluşturabilmek. Blanching (Ağartma) Fransızca beyaz anlamına gelen blanch, bir tür ağartma demektir. Boiling ve Simmering (Haşlama) .Poaching (Kaynamayan Sıcak Suda Haşlama) .Grilling ve Broilling (Izgara) Sauteing (Tavada Pişirme) Frying (Kızartma) Braising ve Stewing. Roasting (Fırında Etlerin Pişirilmesi).Sous Vide.Asitte Pişirme,Tuzda pişirme
ASC124 SOĞUK MUTFAK
Soğuk mutfağı tanımlayarak, soğuk mutfakta yer alan teknikler ve sunum metotlarını aktarmaktır. Mayonez sos, Kokteyl sos, Amerikan sos, Tartar, Remulad sos, Vert sos, Vinigret sos, Ravigot sos, Soğuk ve sıcak sosların kullanıldığı yerler, Marinatları hazırlarken dikkat edilecek noktalar, Salatanın mönüdeki yeri ve önemi, Salata hazırlamada dikkat edilecek noktalar, Salata hazırlamada kullanılan malzemeler, Salata çeşitleri, Salata garnitürleri, Salatalarda süsleme ve dizayn, Meze olarak verilen yiyecekler, Soğuk mezeler, Meze tabağı düzenleme ve süsleme, Ordövrlerin tanımı ve mönüdeki yer, Soğuk ordövr tabağının hazırlanması ve saklanması, Tabakları süsleme, garnitürleri dekore etme, Sandviç, tost ve kanepelerin yapımında kullanılan araçlar ve malzemeler, Sandviç ekmekleri, Tost ekmekleri, İç malzemeler, Sandviç servisinde kullanılan garnitürler, Soğuk çorba hazırlamada kullanılan araçlar gereçler, Soğuk çorbaların özellikleri, Farklı uluslara ait soğuk çorba çeşitleri, Zeytinyağlı yemeklerin Türk mutfağındaki yeri ve önemi, Zeytinyağlı sebze yemekleri, Kuru baklagillerden yapılan zeytinyağlı yemekler, Soğuk büfede kullanılan araç gereçlerin hazırlanması, Soğuk büfeye konan yiyeceklerin belirlenmesi, Soğuk yiyeceklerin büfe için hazırlanması, Soğuk yiyeceklerin büfeye yerleştirilmesi ve dekorasyonu, Büfe dekorunda kullanılan araç gereçler, Dekor hazırlamada kullanılan araçlar, Dekor örnekleri.
ASC125 TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI-2
Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. Türk mutfağını tanımlamak. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklamak. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirmek. Türk mutfağında kullanılan gereçleri. Türk mutfağında yemek pişirme tekniklerini uygulamak Odun ve odun kömür ateşinde pişirmeyi uygulamak. Türk mutfağında yapılan sıcak yemek ve çorba çeşitleri. Türk mutfağında yapılan meze çeşitleri. Türk mutfağında yapılan tatlı çeşitleri. Türk mutfağında yapılan hamur işleri çeşitleri.
Klasik ve yöresel mutfakların teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan yemek teknikleri, eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması. Türk Mutfağının tanıtımı, geliştirilmesi için yapılması gerekenler.
ASC126 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ
Hammaddenin alımından, ürünlerin üretilip satılmasına kadar her aşamada maliyet unsurlarını kontrol altında tutarak ve maliyeti hesaplayarak işletmecilik yapılması. Satın alma ve teslim alma. Envanter yönetimi, Üretim kontrolü, İşgücü maliyet kontrolü, Genel üretim giderlerinin kontrolü, şartname fiyatlandırma, Maliyet kontrol sistemleri.
TUR001 GENEL TURİZM
Turizm endüstrisi, turizm işletmeleri, turizmin ekonomik sosyal ve çevresel etkileri ve turizm alanında güncel konu ve problemler hakkında bilgilendirme. Turizm Çeşitleri ve Şekilleri, Turist Davranışı, Turistik Yoğunlaşma, Turizm ve Çevre, Turizmin Ekonomik Etkileri, Konaklama Sektörü, Turizm ve Ulaştırma
KP001 KARİYER PLANLAMA
İş dünyasının hızla değişen ekonomik, sosyal, kültürel, etik ve yasal koşullarında gerçek hayat problemleri ile uyumlu çağdaş kariyer planlama yöntemlerini tanıtmak ve öğrencilerin kendi yaşamlarına uyarlama becerisi kazandırmaktır. Öğrencilere Kariyer kavramı, Kariyer planlama aşamaları, bireysel kariyer gelişimi, kariyer stratejilerinin oluşturulması bilgileri eğitimi vermek. Özgeçmiş hazırlama, özgeçmiş çeşitleri, CV formatı ve CV hazırlarken dikkat edilecek hususlar konusu, kapak yazıları. İş görüşmeleri ve görüşme aşamaları, görüşmede karşılaşılabilecek durumlar.İş görüşmesi ve görüşmede beden dili kullanımı. Kariyer Planlama, çalışanların değerleri ve ihtiyaçları ile iş deneyimleri ve fırsatları arasında en uygun ilişkiyi kurmayı amaçlayan bir sorun çözme ve karar alma süreçleri. Bireysel uygulama yapılacak bir derstir. Kariyer planlama ve iş araştırmalarına stratejik bir yaklaşım sağlar.
IDE001 İNSANİ DEĞERLER EĞİTİMİ
Değerlerin tanımı ve sınıflandırılması; değerlerin kaynakları ve bireysel, toplumsal, felsefi, kültürel, dini, ahlaki, temelleri; değer uygulamaları, bireylerde değerlerin gelişimi, değerlerde kültürlerarası farklılaşma ve birlikte yaşama kültürü ve demokratik değerler; mesleki etik; doğayı ve canlıları koruma.
2. YIL 3. DÖNEM
AIT001 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
Avrupa da reform, rönesans, aydınlanma ve sanayileşme süreci bunun Osmanlı devleti ve toplumu üzerindeki etkisi, Osmanlı devletinde değişen düşünce akımları ve merkezi idareye alternatif düşünce ve akımlar, Osmanlı devletinin çöküşünün iç ve dış nedenleri, I.Dünya savaşına yol açan ekonomik ve siyasal gelişmeler, I.Dünya Savaşı v Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki etkisi, savaş sonrasında oluşan Yeni Dünya düzeni, I.Dünya savaşı sonrasında Osmanlı devleti içindeki gelişmeler ve işgaller dönemi buna bağlı olarak oluşan İstiklal savaşı süreci, Ankara’da da alternatif bir hükümet kurulması, meclisin açılması ve başarı ile biten bir istiklal savaşı sonrasında diplomasinin devreye girmesi , Lozan Konferansı ve onun I.Dünya savaşı ve sonrasında Sevr Antlaşması ile sıkışan Türk toplumunu Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği özgürlük mücadelesini ekonomik ve siyasal anlamda tamamlaması, ekonomik siyasal ve toplumsal anlamda tam bağımsız bir Türkiye’ye giden yol, her derste ilgili bölümler Nutuk’tan okumalar yapılıp desteklenerek, analiz edilmeye çalışılacaktır.
ING001 İNGİLİZCE I
İngilizce dersleri, eğitim dili Türkçe olan programlarda ikinci yılda verilen ve temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu derslerdir.
TDL001 TÜRK DİLİ I
Bu ders öğrenciye, Türk dilinin özelliklerini ve inceliklerini tanıtarak, yazılı ve sözlü anlatım aracı olarak Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilme yeteneğini kazandıracak başlıkları ve etkinliklerini içermektedir.
STJ001 STAJ
Öğrencilerin iki yıllık eğitimi boyunca mesleği ile ilgili almış olduğu tüm teorik ve pratik bilgilerin üretim ve/veya analiz yapan kurum ve kuruluşlarda uygulamaya dökülmesi, işletmelerdeki üretim veya iş akışının öğrenilmesi, insan ilişkilerinin öğrenilmesi.
2. YIL 4. DÖNEM
AIT002 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II
Lozan Konferansı sonrasında değişen dengeler ulusal ve uluslararası arenada Türkiye’nin giderek değişen ve artan önemini analiz edebilmek. Bu nedenle bir tarafta geliştirilen Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği özgürlük mücadelesini tamamlayan ekonomik, toplumsal ve siyasal devrimlerin daha iyi bir şekilde analiz edilmesi örnek ve somut olaylar vasıtası ile amaçlanmaktadır. Bu şekilde Cumhuriyet düşüncesi ile erdemleri ve Cumhuriyet rejiminin Türk toplumu ve çağdaş Türkiye’nin inşasındaki önemi daha net olarak görülebilecektir. Dersin içerdiği konular her derste ilgili bölümler Nutuk’tan okumalar yapılıp desteklenerek, analiz edilmeye çalışılacaktır.
ING002 İNGİLİZCE II
İngilizce dersleri, eğitim dili Türkçe olan programlarda ikinci yılda verilen ve temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu derslerdir.
TDL002 TÜRK DİLİ II
Bu ders öğrenciye, Türk dilinin yazılı/sözlü kompozisyon türlerinin özelliklerini ve inceliklerini tanıtarak, yazılı ve sözlü̈ anlatım aracı olarak Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanabilme yeteneğini kazandıracak başlıkları ve etkinliklerini içermektedir.
SGT001 SİBER GÜVENLİĞİN TEMELLERİ
Bu ders; temel siber güvenlik kavramları, tehditler, güvenlik açıkları, saldırılar, siber suçlular ve güvenlik uzmanları, siber savunma yöntemleri, saldırıları tespit etme, hafifletme ve önleme teknikleri, bilgi güvenliği ve gizlilik konularından oluşmaktadır.
MESLEKİ SEÇMELİ DERS HAVUZU
ASC708 BALIK VE SU ÜRÜNLERİ
Balık ve kabuklu deniz ürünlerinin özelliklerini, Balık pişirme tekniklerini, Balık temizleme işleminin yapılması anlatılacaktır. Tatlı ve tuzlu su balıklarını tanıma, çeşitlerinin öğrenilmesi konuları anlatılacaktır. Balık porsiyonlama işlemini yaparak tabaklar oluşturmak. Balık yanında yenilecek mezeleri, salataları öğrenmek ve uygulamak. Balık yemeklerinin pişirme tekniklerini öğrenmek ve uygulamak konuları anlatılacaktır.
ASC715 MOLEKÜLER GASTRONOMİ
Bu ders; Moleküler Gastronomi Kavramı ve Tarihi ,Moleküler Mutfak' ta Kullanılan Ekipmanlar ve Ürünler ,Moleküler gastronomide kullanılan gıda katkı maddeleri ,Moleküler gastronomide kullanılan teknikler, küreleme ,Moleküler gastronomide kullanılan teknikler, ters küreleme ,Moleküler gastronomide kullanılan teknikler, jelleme, süspansiyon ,Moleküler gastronomide kullanılan teknikler, emülsiyon ,Ara Sınav,Moleküler gastronomide kullanılan teknikler, sous vide,Yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları ,Yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları ,Yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları ,Yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları ,Yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları ,Yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları ; konularını içermektedir.
ASC718 YARATICI MUTFAK UYGULAMALARI
Yemek süsleme sanatının önemini kavramak, Meyvelerin görsel sunumu, Sebzelerin görsel sunumu, Kahvaltılıkları çekici bir şekilde sunma, Etlerin görsel sunumunu sağlama, Balıkların görsel sunumu sağlama, Izgara yemeklerini çekici bir şekilde hazırlama, Görsel olarak beğenilen gıdalar ile müşteri tatminini arttırmak, aşçıların yaratıcılık süreçleri, mesleki özerklik, takım çalışması, işe alma, insan kaynakları yönetimi konularında bilgilendirmek. Yemek sunum şekilleri, tabak prezantasyon ilkeleri ve elemanlarının anlatılması, uygulanması. Ürünlerin farklı yorumlanması.
ASC717 OSMANLI VE SARAY MUTFAĞI
Osmanlı Başkentinin İaşesi ve İstanbul Mutfak Kültürü, Saray mutfağından Çorbalar, mezeler, etler, sakatatlar, kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri uygulamaları yapmak. Osmanlı mutfağından Sebze ve meyve yemekleri, pilavlar ve makarnalar, börekler ve çörekler, hamur tatlıları, sütlü, hafif tatlılar ve şekerlemeler, meyveli tatlılar ve içecekler uygulamaları yapar. Osmanlı şerbetlerini yapmak. Osmanlı Mutfağında Modernleşme konularını ele almak.
ASC719 SOSLAR
Öğrencilere Türk ve Dünya mutfağına ait sos ve çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanır.Temel soslar, temel sos çeşitleri, çorbalar ve çeşitleri teorik bilgi ve uygulamalarını kapsamaktadır. Stoklar, soslar ve çorbaların tanımı Stok, Sos ve Çorbalar için Ön Hazırlık Beyaz Stok, Kahverengi Stok Hazırlama Balık Stok ve Sebze Stok Hazırlama Hollandaise Sos ve Bearnaise Sos Uygulamaları Maitre d’Hotel Butter Çeşitleri Konsome,et suyu ve çorbalar Berrak Çorbalar ve Taneli Çorbalar Kremalı Çorbalar Salata Sosları ve Salata Çeşitleri Sosların ve stokların muhafaza edilmesi Sosların ve çorbaların servisi konuları anlatılacaktır.
ASC701 ZİYAFET SERVİS YÖNETİMİ
Bir işletmede tüm boyutlarıyla ziyafet organizasyonunu planlayarak uygulanmasına yönelik iş ve işlemleri kapsamaktadır. ziyafet anlaşması yapmak ziyafet öncesi hazırlık yapmak ziyafet servisi yapmak outside catering organizasyonu yapmak müzik eğlence aktivitesini organize etmek catering servisini yapmak gibi konular anlatılacaktır.
ASC702 MUTFAK ÇEŞİTLERİ
Bu dersin içeriğinde; mutfağın tanımı ve tarihsel gelişimi, işletme tipine göre mutfak çeşitleri, mutfak üniteleri hakkında genel bilgiler, hazırlık ünitelerinde kullanılan araç ve gereçler, pişirme ünitelerindeki genel alanlar, pişirme ünitelerinde kullanılan araç ve gereçler, servise hazır ürünlerin bekleme alanlarının dizayn edilmesi, servise hazır ürünlerin bekleme ünitesinde kullanılan araç ve gereçler, mutfakta bulaşık yıkama üniteleri, mutfakta bulunan depolar ve depolama kuralları, mutfak planlama, mutfağın oluşumunda ve planlanmasında ekipmanların fiziksel yapısı konuları yer almaktadır.
ASC703 PASTACILIK TEKNİKLERİ
Bu derste öğrenciye, Tart, tartolet, paylar, yaş pastalar, kuru pastalar ve katkılı ekmekleri hazırlama ve süsleme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Pasta süslemede renk desen uygulamaları, Resim bilgisi ile süsleme yöntemleri, Pasta süslemede kullanılan araçlar,Süsleme gereçlerinin hazırlanması ve kullanımı, Krema çeşitleri, Sos çeşitleri, Şurup çeşitleri, Gato pasta, Baton pasta, Rulo pasta, Kurabiyeler, Mayalı hamurlardan kuru pastalar hazırlama,Çırpılarak yapılan hamurlardan kuru pastalar hazırlama, Pişirilerek yapılan hamurlardan kuru pastalar hazırlama, Milföy hamurundan kuru pastalar hazırlama, Tart ve tartölet ve paylar, konularını içermektedir.
ASC704 ZİYAFET MUTFAĞI
Bu ders amacı Yiyecekleri hazırlayıp, çeşitli servis şekillerine göre gruplara veya bireysel olarak sunuma hazır hale getirilebilmesidir .Aşçılar açısından ziyafetin anlamını aktarma, Ziyafet menüleri planlama, Ziyafet menüleri planlama, Ziyafet satın alma listesi hazırlama, Ziyafete uygun araç ve gereçleri hazırlama, Ziyafet için ön hazırlık yapma, Ziyafet yemeklerini hazırlama, Ziyafet yemeklerini sunuma hazır hâle getirme, Örnek ziyafet sunumu hazırlama, Ziyafet faaliyetlerinden dönüt alma, Açık büfe hazırlama, Kokteyl hazırlama, Resepsiyon hazırlama gibi konuları içermektedir.
ASC705 SICAK MUTFAK
Bu derste birbirinden farklı pişirme yöntemleri kullanılarak sıcak mutfak uygulamaları ve çeşitli ülkelere ait yemekler yapılması planlanmıştır. Sebze ve meyve garnitürleri hazırlama, Karbonhidratlı ve et garnitürleri hazırlama, Berrak ve koyu kıvamlı çorbaları hazırlama, Milli ve özel çorbalar hazırlama, Kahvaltılık yumurta hazırlama, Kahvaltılık yiyecek –içecek hazırlama, Sığır, dana, koyun, kuzu etini kullanıma hazırlama, Kümes, av hayvanları ve sakatatları kullanıma hazırlama, Ordövr, sıcak tost ve sandviç hazırlamak/ hazırlatmak, çorba çeşitleri ve zeytinyağlı yemekler hazırlamak, Sıcak büfe yemekleri hazırlamak/ hazırlatmak, Sıcak tabak ve dekor hazırlamak. Balık ve deniz ürünlerini kullanarak, balık yemeklerini hazırlama ve sunmak.
ASC706 MUTFAK PLANLAMA VE ORGANİZASYON
Bu ders; mutfak ve mutfak tarihi, işletmelerde mutfağın yeri ve önemi, mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi, mutfak türleri, mutfak tasarımı, mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri, mutfak planlama ve planlamayı etkileyen faktörler, mutfak yönetimi, mutfak kurulumu, mutfağın bölümleri ve çalışma alanları, mutfak organizasyonu, mutfakta kullanılan ekipman ve araç-gereçler ile malzemelerinin bakım, onarım ve temizliği, mutfak organizasyonu, mutfak personeli, personelin görev ve sorumlulukları, personelin istihdamı, personelin giyimi, mutfakta hijyen ve sanitasyon, mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri, mutfak kazaları ve ilk yardım konularını kapsamaktadır.
ASC709 YÖRESEL MUTFAKLAR
Yöresel mutfaklar dersi dersinde haftalık yapılacak olan teori ve uygulama derslerinin konuları şu şekilde ifade edilmiştir. Öğrencilere yöresel mutfağa ait yemek ve ürün çeşitleri konusunda detaylı bilgi vermek ve uygulama yaparak pratik kazandırmak amaçlanmıştır. Türkiye’de Yöresel Mutfaklar, Bölgelere Göre Genel Coğrafi Özellikler, Marmara Bölgesinin Yöresel Mutfağı, İç Anadolu Bölgesinin Yöresel Mutfağı, Doğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Mutfağı, Karadeniz Bölgesinin Yöresel Mutfağı, Ege Bölgesinin Yöresel Mutfağı, Akdeniz Bölgesinin Yöresel Mutfağı, Yöresel Mutfaklara Ait Araç ve Gereçler, Yöresel Mutfakların Yiyecek İçecek Ritüelleri, Bölgelere Özgü Tarifler. Bu dersin içeriği olarak bu konuları kapsamaktadır.
ASC707 İÇECEK TEKNOLOJİLERİ
Çay, Yeşil çay, Kahve, Latte, Kakao, Salep, Sıcak Çikolata, Meyve Özleri, Ihlamur, Kuşburnu, Ahududu, Maden suyu, Soda çeşitleri, Ayran, Taze ve Fabrikasyon meyve suları, Soğuk çay, Limonata, Şerbet Çeşitleri, Soğuk Çikolata, MilkShake, Boza, Kefir, Şalgam, İçecek Servisi, Alkol ihtiva eden gazlı içeceklerin( kola, portakal aromalı gazlı içecek, meyveli maden suları vb.) ve bütün içeceklerin sağlık ve helallik yönünden irdelenmesi.
ASC710 MUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMLERİ
Bu ders, 17. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan “Nouvelle Cuisine” olarak adlandırılan mutfak akımı, sanayileşme ve küreselleşmeyle birlikte gelişen fast food akımı, slow food akımı, füzyon mutfağı, vejeteryan ve vegan mutfakları, moleküler gastronomi, nörogastronomi üzerine bir içeriğe sahiptir.
ASC711 GIDA SAKLAMA VE MUHAFAZA TEKNİKLERİ
Gıdalarda görülen bozunma şekillerinin nedenlerini belirleyebilme ve bu bozunma şekillerine uygun muhafaza tekniklerini uygulayabilme yeteneğini kazandırabilme. Gıda muhafaza yöntemleri ve sirke, turşu, reçel, marmelat, salça, ketçap, salamura, konserve, pestil v.b. muhafaza yöntemlerinin uygulamalı anlatılması.
ASC712 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Sütün genel özellikleri, Süte uygulanan ön işlemler, Peynir teknolojisi, Beyaz peynir, Salamura, Tulum, Hollanda peyniri, Hollanda peyniri, Çerkez peyniri, Sütü yoğurtla, sirke ile, limon ile, limon tuzu ile peynir yapımı, Kaşar peynir, Tel peyniri, Örgü peyniri, Lor peyniri ve Farklı Çökelek türleri üretimi, Kremadan, Kaymak, Tereyağ yapımı, Yoğurt ve meyveli, probiyotik, prebiyotik, süzme yoğurt yapımı, Dondurma yapımı, Kefir, Süt tozu, Koyulaştırılmış süt yapımı.
ASC713 MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Mutfak ve mutfak yönetim kavramı ile mutfağın bölümleri, mutfak planlaması, mutfağın organizasyonu, hijyen, gıda güvenliği, kullanılan araç gereçler ve reçeteler konusunu içermektedir.
ASC714 YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE YENİ TRENDLER
Yiyecek içecek alanında yaşanan gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan yenilikleri öğrencilerin takip edebilmesi üzerine bir içeriğe sahiptir. Bu derste uygulanacak olan program ve konular; yeşil restorantlar, Tematik restorantlar, Fast Casual ( Bistro Cafe , Fast Food restorantlar) restorantlar, İçecek endüstrisinde yeni trendler, Helal Gıdalı İşletmeler, Gastronomi Festivalleri ve Müzeleri, Yiyecek İçecek endüstrisinde sıfır atık ve sosyal sorumluluk uygulamaları, Yiyecek İçecek endüstrisinde İşletmenin kurulumunda yer ve mekan etkisi, yiyecek İçecek endüstrisinde Dijital uygulamalar, Gıda güvenliği ve Yeni yaklaşımlar, Yiyecek içecek Endüstrisi ve Sosyal Medya konularını kapsamaktadır.
ASC716 ÖZEL MUTFAK
Endüstriyel mutfaklar ya da profesyonel mutfak olarak anılan bazı mutfakların özel mutfak adı altında birleştirilerek, hem miktar hem de çeşit açısından çok sayıda ve farklı ürün ortaya koymak. Özel mutfak dersi kapsamında temel beslenme ilkeleri, özel gereksinimli bireylerin diyet özellikleri anlatılmakta ve alandaki uygulamaları yerinde tatbik edilmektedir. Özel olarak diyabetli hastalarda beslenme, kalp damar hastalıklarında beslenme, gebe- emzikli kadınlarda beslenme, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda beslenme, sporcu beslenmesi, işçi beslenmesi, yaşlı beslenmesi, vejetaryen beslenme, glutensiz beslenme konuları ele alınmaktadır.
BES002 BESLENME İLKELERİ
Bu ders beslenme bilimine giriş, yeterli ve dengeli beslenme, makro ve mikro besin ögeleri, besin grupları ve özel durumlarda beslenme üzerine bir içeriğe sahiptir. Bu ders içeriğinde; beslenmenin önemi, beslenme sağlık ilişkisi, beslenmeyle ilgili temel kavramlar, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, makro besin ögeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar), mikro besin ögeleri (vitaminler, mineraller), su ve metabolizma, besin gruplarının tanıtılması, sağlıklı beslenme modelleri ve özel durumlarda beslenme ilkeleri konuları yer almaktadır
IME001 İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM
İşletmede Mesleki Eğitim (İME), uygun koşulları sağlayan öğrencilerin eğitim programlarının son yarıyılını işyerleri/kurumlarda geçirmesini ve böylece öğrenim süresinde aldıkları bilgilere dayalı uygulama becerisi kazanmasını sağlayan programdır.