İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
UYGULAMALI EĞİTİMLER KOMİSYONU, 29.09.2026
STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI
Toplantılarımız, 2027 yılı için, 14 Nisan 2027 çarşamba günü saat 12.00'da A115 numaralı sınıfta yapılacaktır.
2021-2022 ders müfredatına göre stajlar, Yaz Stajı I (25 iş günü, 4 AKTS) ve Yaz Stajı II (25 iş günü, 4 AKTS) olmak üzere 2 adet olarak belirlenmiştir.
Aynı zamanda, stajlardan (YAZ STAJI 1 ve YAZ STAJI 2) farklı olarak, Bölümümüz lisans programı kapsamında ayrıca 8. yarıyılda yer alan İşletmede Mesleki Eğitimi dersi (İNS001 İşletme Mesleki Eğitim (25 AKTS)), 2026-2027 Eğitim-Öğretim Yılı boyunca açık olup bu ders kapsamında öğrencilerimiz bir dönem süresince tam zamanlı olarak kurum/kuruluş/işletmede staj (13-14 hafta olarak) yapabileceklerdir.
Bilgi için: Yozgat Bozok Üniversitesi Uygulamalı Eğitimler Yönergesi
İşletmede Mesleki Eğitim ile öğrencilerimizin mezuniyet sonrası iş hayatına daha hazırlıklı ve donanımlı bireyler olarak adım atmalarını sağlamayı hedeflemektedir. İş yeri eğitimi, teorik bilginin sahada uygulanabilirliğini görmek, ekip çalışması, zaman yönetimi ve iletişim gibi becerileri geliştirmek açısından da oldukça önemli bir adımdır. Aynı zamanda sektörle doğrudan temas kurma fırsatı sunarak, öğrencilerimizin kariyer planlarını daha bilinçli şekilde yapmalarına katkı sunmayı hedeflemektedir.
Bu durum isteğe bağlı olup GANO'nuzun en az 2.00 olması gerekmektedir. Bu uygulamayı yapmak istemeyen öğrencilerimiz ise, müfredatta yer alan normal şekilde teknik seçmeli derslerden alıp başarılı olup toplamda da 240 AKTS'yi tamamlayıp mezun olma aşamasına gelebilirler.
Yönerge için tıklayınız.
1. Yozgat Bozok Üniversitesi Uygulamalı Eğitimler Yönergesi
2. İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KILAVUZU
3. Bir stajda izlenecek yol (İş akışı) Tüm evrakların takibi ve iletilmesinde öğrenci sorumludur.
Formlar (Formları ve belgeleri düzenleyip kendi bölüm bilgilerinize göre doldurunuz.)
İşyeri Staj Bilgi Formu
95-YBÜ-FRM-095 IME-Staj Kabul Belgesi ve Sözleşmesi
246-YBÜ-FRM-246 3308 Sayılı Kanun Kapsamında Devlet Katkısı Ödeme Formu
Devlet Katkısı Ödeme Formu (Şartlar uygun ise staj yaparken ücret karşılığı çalışma imkanı)
96-YBÜ-FRM-096 İME-Staj Defteri
94-YBÜ-FRM-094 İME-Staj İşletme Değerlendirme Formu
115-YBÜ-FRM-115 İME-Staj Dosyası Teslim Formu
Staj İçin Öğrenci Anketleri
Yaz Stajı Öğrenci Anketi (Tıklayınız)
Yaz Stajı İşveren Anketi (Tıklayınız)
Staj İçin Öğrenci Anket Formları
Yaz Stajı Öğrenci Anketi (Form)
Yaz Stajı İşveren Anketi (Form)
Sıkça sorulan sorular aşağıda verilmiştir.
1. Yaz stajının yapılacağı firmayı İnşaat Mühendisliği Bölümü bulabilir mi?
Cevap: Bölümümüz, öğrencimizin yaz stajını yapacağı firmayı bulmakla yükümlü değildir. Fakat staj yeri bulamayan veya bulmakta zorluk çeken öğrencilerimizi İnşaat Mühendisleri Odasına, çeşitli devlet kuruluşlarına ve öğretim üyelerimize yönlendirmek suretiyle staj yeri bulunması konusunda yardımcı olmaktayız.
2. Yaz stajı yaparken yaz okulundan ders alınabilir mi?
Cevap: Öğrencilerimiz yaz stajı yaparlarken aynı anda yaz okulundan ders alamazlar; staj/stajlar iptal edilir.
3. Bir staj ne zaman başlar?
Cevap: Normal koşullarda, bahar dönemi sonu bütünleme sınavlarından sonraki bir tarihten itibaren stajın başlatılması gerekmektedir.
Ancak, final sınavları sonuçlarına göre, aşağıdaki evrakta yer alan durumlardan biri beyan edilirse staj komisyonu onayı ile staja başlayabilirsiniz. Onay alınmadan staja başlayamazsınız.
Beyanname için tıklayınız. (Evrakı, tükenmez kalem ile doldurup aşağıdaki tabloda yer alan ilgili staj danışmanına veriniz.) (Bu evrakın elden teslim edilmesi gerekmektedir.)
Diğer durumlar için lütfen komisyona başvurunuz.
4. Hangi staj(lar) bölünebilir?
Cevap: Stajlar bölünemeyecek olup bir bütün halinde tek parça olarak (25 iş günü olarak) yapılacaktır.
5. Yapı denetim şirketlerinde staj yapabilir miyim?
Cevap: Hayır.
6. Toplam kaç gün staj yapacağım?
Cevap: BÖLÜMÜMÜZDE STAJLAR ikiye ayrılır. Bunlar:
ZORUNLU STAJ: YAPI- BÜRO (25 iş günü, 4 AKTS) (YAZ STAJI 1)
SEÇMELİ STAJLAR (1 tanesini seçiniz): ULAŞTIRMA(25 iş günü, 4 AKTS) VEYA HİDROLİK (25 iş günü,
4 AKTS) VEYA GEOTEKNİK (25 iş günü, 4 AKTS) (YAZ STAJI 2)
TOPLAM 50 (elli) İŞ GÜNÜ STAJ YAPILMASI GEREKİYOR. BU DA TOPLAMDA 8 AKTS yapıyor.
7. Stajlarımı ya da stajı istediğim zaman yapabilir miyim ?
Cevap: Stajlara başlamadan önce stajların içerikleri ile ilgili dersleri alarak, görerek ve çalışarak staj yerine gitmenizi tavsiye ediyoruz. Bu noktada, ikinci ve üçüncü sınıfların sonlarındaki yaz aylarında stajlarınızı yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Diğer bir seçenek olarak, stajların hepsini tüm dersleri bitirip mezun durumuna geldiğiniz zaman da yapabilirsiniz.
Başka bir durum olarak, 2. sınıf ve üzerine olmak üzere istediğiniz zaman stajlarınıza komisyonu onayı ile başlayabilirsiniz.
Diğer durumlar için lütfen komisyona başvurunuz.
8. Bir staja başlarken ilk olarak ne yapmalıyım?
Cevap: İlk olarak staj yapacağınız yeri bulunuz. Kurum/kuruluş/şirket ile ilgili bilgiler toplayıp ilgili staj evraklarını doldurunuz. Daha sonra bu evrakları staja göre aşağıdaki tabloya göre STAJ KOMİSYONUNA veriniz. Komisyon onayından sonra staja başlayabilirsiniz. Aksi durumda, komisyondan habersiz yapılan, onay alınmadan yapılan stajlar iptal edilir, komisyonca kabul edilmez. Tüm evrakların takibi ve iletilmesinde öğrenci sorumludur.
Sadece staj başvuru evrakını isterseniz Google Classroom'dan ya da elden de teslim edebilirsiniz. Diğer evraklar fiziki olarak staj defteri tesliminde hepsi imza karşılığı teslim edilecektir. O yüzden evraklarınızı saklayınız.
Lütfen evraklarınızı zamanında teslim ediniz ve staj defterinizi staj bitiminden en fazla 2-3 hafta sonrasına kadar ilgili staj danışmanına imza karşılığında teslim ediniz. Bu zamandan sonra staj defterini teslim edenlerin stajı kabul edilmez, ret edilir. Staj defterleri elle yazısı ile (tükenmez kalem ile) doldurulacaktır. Staj bitiminde teslim için tüm evrakların orijinali, ıslak imzalıları fiziki olarak verilecektir. Eksik evraktan öğrenci sorumludur.
9. Zorunlu stajlarımı yaptıktan sonra, isteğe bağlı staj yapabilir miyim?
Cevap: Evet. (En az 20 iş günü ve en fazla 90 iş günü staj yapılabilir.)
10. Stajım bittikten sonra sunum yapacak mıyım?
Cevap: Evet. Komisyon tarafından değerlendirme/notlandırma yapılacaktır.
11. Stajlar OBS sisteminde ne zaman seçilir ?
Cevap: 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren geçerli olmak üzere yayımlanan uygulamalı eğitimler yönergesine göre, ders kaydı zamanında, öğrenciler stajını/stajlarını yaptıktan sonra ilgili staj dersini ya da derslerini (Yaz Stajı I ve/veya Yaz Stajı II) takip eden ilk yarıyılda OBS’de seçmesi gerekmektedir. Öğrenci, staj yapmadıysa staj dersini seçmemesi gerekmektedir. Mezun durumundaki öğrenciler (yani sadece stajları kaldı ise) için herhangi bir staj dersi seçimi yapılması gerekmemektedir.
12. Hangi günler staj iş günü olarak değerlendirilir ?
Cevap: Resmi tatiller ve pazar günleri staj iş günü olarak değerlendirilmez. Ayrıca, en fazla bir haftada 6(altı) gün staj iş günü olarak değerlendirilebilir.
Staj İşleri Danışman Listesi
|
Staj Türü
|
Danışman Öğretim Elemanı
|
Google Classroom Sınıf Kodu
|
|
Yapı- Büro Stajı
Yaz Stajı 1 (YSI)
|
Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin KARACA
(hayrettin.karaca@yobu.edu.tr)
|
etjvmgl |
|
Ulaşım veya Hidrolik veya Geoteknik Stajı
Yaz Stajı 2 (YSII)
|
HİDROLİK STAJI İÇİN
Arş. Gör. Furkan Varinlioğlu
(furkan.varinlioglu@yobu.edu.tr)
|
p2mcve7 |
|
ULAŞIM STAJI İÇİN
Arş. Gör. Furkan Varinlioğlu
|
|
GEOTEKNİK STAJI İÇİN
Arş. Gör. Furkan Varinlioğlu
|
Başarılar dileriz.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Eğitimler Komisyonu