You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

MADDE 10- (1) Yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen ancak lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanlarda almış olan öğrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

(2) Bilimsel hazırlıkta alınacak zorunlu dersler; lisans ve/veya yüksek lisans düzeyindeki derslerden, Enstitü anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla belirlenir. Bu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçmez ve lisansüstü not ortalamasına dâhil edilmez. Bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik en fazla 2 ders alabilir.

(3) Bilimsel hazırlık programını tamamlamak için alınması gereken lisans ve/veya yüksek lisans derslerinin sayısı en az üç, en çok sekiz ders olmalıdır. Bilimsel hazırlık dersleri, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli olan derslerden oluşamaz.

(4) Bilimsel hazırlık programında alınan derslerin lisans programında olması durumunda, bu dersler ile ilgili devam, sınavlar, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları ve ders tekrarı gibi esaslar, alınan derslerin lisans programında olması durumunda, 10/5/2021 tarihli ve 31480 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yozgat Bozok Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre; lisansüstü programında olması durumunda ise bu Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilir. Yüksek lisans öğrencisinin bilimsel hazırlık programında başarılı sayılabilmesi için bu program kapsamında lisans ve lisansüstü düzeyde aldığı her dersten en az CB harf notu alması; doktora/sanatta yeterlik öğrencisinin ise her dersten en az BC harf notu alması gerekir.

(5) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dâhil edilmez. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin Enstitü ve Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik programı sürelerine dâhil edilmez.

 

Enstitü Yönetim Kurulu (15.05.2024 tarih ve 2024/20 sayılı toplantı)