You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

KİM111 Genel Kimya I (4 0 4)

Maddenin özellikleri ve ölçümü, atomlar ve atom kuramı, kimyasal bileşikler, kimyasal bağlar, stokiyometri, kimyasal tepkimeler, sulu çözelti tepkimeleri, gazlar, termokimya, atomun elektron yapısı, periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri, kimyasal bağlar ve bağ kuramları.

KİM121 Genel Kimya II (4 0 4)

Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler, çözeltiler ve fiziksel özellikleri, kimyasal kinetik, kimyasal dengenin ilkeleri, asitler ve bazlar, asit-baz ve çözünürlük dengeleri, istemli değişme ve entropi, elektrokimya, organik bileşikler.

KİM112 Genel Kimya Laboratuvarı I (0 4 4)

Laboratuvar araç, gereçleri ve laboratuvar güvenliği, kütlenin korunumu, maddeleri özeliklerinden yararlanarak tanıma, çözeltiler, bir kristal bileşiğin formülünün belirlenmesi, stokiyometri, süblimleşme, damıtma, kristallendirme, çöktürme, süzme, santrifüjleme, kompleksleşme, titrasyon ve standart çözelti hazırlama, kristal suyunun belirlenmesi, katı ve sıvılarda yoğunluk tayini, su sertliği ölçümleri.

KİM122 Genel Kimya Laboratuvarı II (0 4 4)

Bir sıvının molekül ağırlığının su buharı destilasyonu ile tayini, magnezyumun eşdeğer ağırlığının tayini,  indirgenme/yükseltgenme tepkimeleri, kromatoğrafik metotlar, pH deneyi, kimyasal kinetik, kimyasal denge, elektrokimyasal piller, çözünürlük çarpımının belirlenmesi, organik bileşiklerin tanınması.

KİM113 Genel Fizik I (2 2 4)

Fizikte ölçme, vektörler, bir boyutta hareket, iki ve üç boyutta hareket, kuvvet ve hareket, hareket kanunları, iş ve enerji, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu, parçacıklar sistemi, çizgisel momentum ve çarpışma, dönme hareketi, yuvarlanma hareketi, tork, açısal momentum.

KİM123 Genel Fizik II (2 2 4)

Elektrik yükleri, elektrik alanlar, Gauss Kanunu, elektrik potansiyeli, kondansatörler ve sığa kavramı, akım ve direnç, elektrik devreleri, manyetik alanlar, akım nedeniyle oluşan manyetik alanlar, indüksiyon ve öz-indüksiyon, maddelerin manyetik özellikleri, Maxwell denklemleri, elektromanyetik osilasyon ve alternatif akım.

KİM114 Matematik I (2 2 3)

Cümleler, fonksiyonlar,(trigonometrik fonksiyonlar, üstel ve logaritmik fonksiyonlar, invers fonksiyonlar) limit, süreklilik, türev, trigonometrik fonksiyonların türevleri, yüksek mertebeden türevler, max-min değerleri, belirsiz formlar, L’hospital kuralı, kutupsal koordinatlar ve eğri çizimi.

KİM124 Matematik II (2 2 3)

Belirsiz integral, integral alma metotları, belirli integral ve uygulamaları, alan hesapları, ,yüzey alanları, hacim hesapları, kutupsal koordinatlarda alan ve yay uzunluğu, parametrik eğriler için alan ve yay uzunluğu, genelleştirilmiş integraller, diziler ve seriler.

KIM115 Laboratuvar ve İş Güvenliği (2 0 2)

İş güvenliği tanımı ve mevzuatı, meslek hastalıkları, koruyucu ve önleyici tedbirler, emisyonlar, çevre kirliliği ve zararlı gazlarla ilgili mevzuat, iş güvenliği ve iş güvenliği ekipmanları, koruyucu ve önleyici tedbirler, iç ortam hava kalitesi, ilk yardım, ilkyardım malzemeleri

SIB001 Siber Güvenliğin Temelleri (2 0 2)

Siber güvenlik nedir sorusunun cevabını, siber güvenliğin günlük hayatta ve mesleki yaşamımızda ne anlama geldiği, en yaygın tehditleri, saldırıları, açıkları ve bunlardan çevrimiçi ortamlarda nasıl korunulacağı öğrenilir.

KAR001 Kariyer Planlama (2 0 2)

Kariyer planlamasının mesleki danışmanlıkla ilişkisi bireysel kariyer gelişimi ve kariyer planlama doğrultusunda bireyi tanıma, kariyer gelişim kurumlarına örgün eğitim sonrası neler yapılabileceğine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.

YDL001 Yabancı Dil I (İngilizce) (2 0 2)

Bu dersin amacı temel İngilizcenin öğretimidir. Öğrencide okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini geliştirecek materyaller kullanılır. Derslerde görsel ve işitsel araçlar kullanılır.  Günlük hayattan örnekler içeren materyaller kullanılarak dil-yaşam arasında bir bağ kurulur.

YDL002 Yabancı Dil II (İngilizce) (2 0 2)

Genel iletişim amaçları ve akademik çalışmaları için gerekli olan İngilizce dil bilgi ve becerilerini kazandırmayı amaçlar.

TDI001 Türk Dili I (2 0 2)

Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, dil kültür ilişkisi, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin gelişmesi ve tarihi devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçe ’de sesler ve sınıflandırılması, Türkçe’nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar, hece bilgisi, imla kuralları ve uygulanması, noktalama işaretleri ve uygulaması, Türkçe’nin yapım ekleri ve uygulaması, kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması, Türkçe ’de isim ve fiil çekimleri, kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, zarfların ve edatların Türkçe ’deki kullanılış şekilleri.

TDI002 Türk Dili II (2 0 2)

Cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin incelenmesi ve retorik uygulamaları, yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar, Türk ve dünya edebiyatlarından ve düşünce tarihinden seçilmiş örnek metinlere dayanılarak öğrencinin doğru ve güzel konuşma ve yazma yeteneğinin geliştirilmesi ve bununla ilgili retorik uygulamaları

ATA001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I  (2 0 2)

19. ve 20 yüzyılda dünyada meydana gelen olaylar, Türk Cumhuriyetinin kuruluşu ve Bağımsızlık savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması ve I. Dünya savaşı konuları üzerinde durulacaktır.

ATA002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2 0 2)

TAR 101 devamı olan derste Büyük Millet Meclisinin açılması, Atatürk ilkeleri ve Türk İnkılabı, Atatürk’ün reformlarının karakteri konuları üzerinde durulacaktır.

KİM231 Anorganik Kimya I (4 0 4)

Anorganik kimyaya giriş, atom yapısı, periyodik cetvel ve özellikleri, elementlerin periyodik özellikleri, tanecikler arası etkileşimler, bağlanma kuramları, molekül yapısı ve Lewis nokta metodu, valans bağ teorisi, simetri ve grup teorisi, molekül orbital teorisi.

KİM241 Anorganik Kimya II (4 0 4)

Genel asit ve baz tanımları, sertlik ve yumuşaklık kavramları, geçiş metalleri, lantanidler, aktinitler, koordinasyon bileşikleri (yapısı, izomerler, bağlanma, elektronik spektrum, reaksiyonları ve reaksiyon mekanizmaları), kristal alan teorisi, yükseltgenme ve indirgenme, metaller kimyası, hidrojen ve bileşikleri, organometalik bileşikler ve ametaller kimyası, kristal katılar.

KİM232 Anorganik Kimya Laboratuvarı I (0 4 4)

Anorganik kimya laboratuvarında güvenlik ve temel laboratuvar teknikleri, kalay iyodürlerin sentezi, metal oksalat hidratların sentezi, çift tuzların hazırlanması, homojen katalizlenen reaksiyonlar, sodyum asetat, amonyum demir (II) sülfat hekzahidrat, potasyum alüminyum sülfat.

KİM242 Anorganik Kimya Laboratuvarı II (0 4 4)

Molekül modelleme, manyetizma, bağlanma izomerliği, KAYE ve spektrokimyasal seri, koordinasyon bileşiklerinin tanımı, tetraaminbakır (II) klorür, hekzaaminnikel (II) klorür, potasyum klorokromat, gümüş manganat, aluminyumasetilasetonat, aluminotermik yöntem, sodyum tritiyonat, thenards mavisi.

KİM233 Analitik Kimya I (4 0 4)

Giriş, kimyasal analizde hatalar, analizde rastgele hatalar, verilerin incelenmesine ve değerlendirilmesine istatistiğin uygulanması, gravimetrik analiz yöntemleri, titrimetrik analiz metotları, sulu–çözelti kimyası, iyonik dengelere elektrolitlerin etkisi, denge hesaplamalarının karmaşık dengelere uygulanması, nötralleşme titrasyonlarının teorisi.

KİM243 Analitik Kimya II (4 0 4)

Kompleks asit–baz sistemleri için titrasyon eğrileri, nötralleşme titrasyonlarının uygulamaları, çöktürme titrimetrisi, kompleks oluşum–titrasyonları, elektrokimyaya giriş, standart elektrot potansiyellerinin uygulamaları, yükseltgenme/indirgenme titrasyonlarının uygulamaları, potansiyometrinin teorisi, potansiyometrinin uygulamaları, gerçek örnek analizleri.

KİM234 Analitik Kimya Laboratuvarı I (0 4 4)

Çözelti hazırlanması ve I-V katyon ön denemeleri, I-III katyon analizi, IV-V katyon analizi, I-V katyon analizi, I-V anyon analizi, toz numune analizi, eritiş deneyleri.

KİM244 Analitik Kimya Laboratuvarı II (0 4 4)

Malzeme temizliği, çözelti hazırlanışı, yıkama suyu hazırlanması, nötralleşme titrasyonları (bilinmeyen asit miktarı tayini), çözeltilerde gravimetrik olarak Fe, Ba, Ni, Mg tayini, çimentoda R2O3 tayini (gravimetrik), çimentoda Fe ve Ca tayini, çökelme titrasyonu (Volhard yöntemi ile Cl- tayini), su sertliği tayini, pirinçte Cu ve Zn Tayini.

KİM351 Organik Kimya I (4 0 4)

Tarihçe, organik kimyanın farklı yönleri, saf madde elde etme metotları, erime ve kaynama noktası, organik kalitatif ve kantitatif analiz, karbon bağları ve hibritleşme, organik bileşiklerin sınıflandırılması, organik temel molekül ve grupları, fonksiyonel gruplar, indüktif etki, mezomerik etki ve hiperkonjuge etki, organik reaksiyonların sınıflandırılması ve örnekler, strüktür aydınlatılmasında fiziksel metotlar, hidrokarbonlar (alkanlar; alkenler; alkinler) ve reaksiyonları,        yapı ve stereo izomeri.

KİM361 Organik Kimya II (4 0 4)

Alkil halojenürler, nitroalkanlar, alkoller (mono-, di-, tri- ve polialkoller), eterler, merkaptanlar, tiyoeterler, alifatik sülfon asitleri, anorganik asit asterleri, alifatik aminler, daiminler, aminoalkoller, alifatik diazo bileşikleri, fosfor ve arsenik bileşikleri, alifatik aldehitler ve ketonlar, hidroksi aldehit ve hidroksi ketonlar, dialdehit, ketoaldehit ve diketonlar, alifatik mono karboksilli asitler ve türevleri(asit halojenürleri, anhidritler, ketenler, esterler, orto esterler, orto amidler, hidroksim asitleri, imido esterler, amidin ve amidrazonlar, asit hidrazid ve azidler), nitriller, izonitriller, monokarboksilli asitlerin substitüsyon ürünleri (hidroksi-, halojen-, ve amino karboksilli asitler), aldehit ve ketokarboksilli asitler,dikarboksilli asitler, hidroksi-, di ve trikarboksilli asitler, karbonik asit türevleri (karbamid asidi, üre,üretan ve üre türevleri), karbonik asit tiyo türevleri, karben ve nitrenler, alisiklik bileşikler, aromatik bileşikler.

KİM352 Organik Kimya Laboratuvarı I (0 4 4)

Yükseltgenme, indirgenme, halojenlendirme, esterleşme, alkilleme, acilleme, sülfolama, nitrolama, kenetleme, hidroliz reaksiyonları ile ilgili sentezler.

KİM362 Organik Kimya Laboratuvarı II (0 4 4)

Polimerleşme, katılma ve kondenzasyon, elektrofilik subtitasyon, nükleofilik substitasyon, çevrilme reaksiyonları ile ilgili sentezler, organik kalitatif analiz.

KİM353 Fizikokimya I (4 0 4)

Gaz kanunları, maddenin halleri, maddenin molekül ağırlığı ve yoğunluk tayini metotları, sıvıların özellikleri, parakor, refrakor, yüzey gerilim, katıların genel özellikleri, kristal yapı tayin metotları, kristal örgü tipleri.

KİM363 Fizikokimya II (4 0 4)

Termodinamiğin 1, 2 ve 3. kanunları, termokimya ve Hess kanunu, entalpi, entropi, serbest enerji,  fugasite bağ enerjileri, çözünme, seyrelme, nötralleşme, dağılma enerjisi, kimyasal denge ve yanma enerjisi ile ilgili kütle ve enerji dengesi.

KİM354 Fizikokimya Laboratuvarı I (0 4 4)

İkinci dereceden bir tepkimenin hız sabitinin bulunması, viskozite yöntemiyle ortalama molekül ağırlığı tayini, benzoik asitin çözünürlük entalpisinin tayini, dağılma kanunu, adsorpsiyon, kısmi mol hacimlerinin tayini, yüzey geriliminin ölçülmesi, homojen denge, fazlar kuralı, suyun elektrolizi, Faraday sabiti ve Avogadro sayısının tayini.

KİM364 Fizikokimya Laboratuvarı II (0 4 4)

İletkenlik ölçümüyle çözünürlük tayini, kırılma indisi, saf bir sıvının buharlaşma entalpisinin tayini, sıcaklık katsayısının belirlenmesi, ΔH, ΔS ve ΔG ’nin elektrokimyasal tayini, kısmı molar özellikler, reaksiyon hızı üzerine sıcaklığın etkisi, yanma ısısının tayini, Hittorf metodu ile taşıma sayılarının tayini, MgSO4’ın eşdeğer iletkenliği.

KİM471 Biyokimya I (4 0 4)

Biyokimya ile ilgili temel bilgilerin verilmesi, sulu sistemlerin özellikleri, protein, enzim, karbohidrat, lipitlerin yapı ve işlevleri, biyomoleküllerin gerçekleştirdikleri metabolik tepkimelerin üstünde durulur ve kontrollerinin nasıl gerçekleştiği anlatılır.

KİM481 Biyokimya II (4 0 4)

Öğrenciler bu derste; metabolizmada gerçekleşen, karbohidrat, lipit, protein, amino asit, nükleik asitlere ait biyosentez ve yıkılım tepkimelerini ve mekanizmalarını hücresel düzeyde öğreneceklerdir.

KİM472 Biyokimya Laboratuvarı I (0 4 4)

Karbonhidratların kalitatif ve kantitatif tayini, sakkarozun asit ile hidrolizi, nişastanın asit ve enzim ile hidrolizi, yağlarda serbest asit sayısının belirlenmesi, yağlarda gliserinin varlığının belirlenmesi, yağların sabunlaşma değerinin tayini, C vitamini tayini, enzim aktivitesinin ölçülmesi, enzimatik reaksiyonların hızına etki eden faktörler.

KİM482 Biyokimya Laboratuvarı II (0 4 4)

Beyindeki Kolesterolü Salkowski yöntemi ile tanımlaması, Kanda Hemoglobin Tayini, Proteinleri biüret testi ile tanımlaması, sütten kazein eldesi, Bradford protein analizi, aminoasitlerin tanımlama deneyleri, ninhidrin deneyi, amonyum sülfat ile çöktürme suretiyle serumdaki globülinlerle albüminlerin ayrılması deneyi, idrar analizleri.

KİM473 Enstrümantal Analiz (4 0 4)

Spektrometrik yöntemlere giriş, elektromanyetik ışın özellikleri, optik cihazların bileşenleri (ışın kaynakları, lazerler, dalga boyu seçicileri, numune kapları, ışın transduserleri, sinyal işlemciler, göstergeler/ fiber optik hakkında bilgi), optik atomik spektrometriye giriş, atomik absorpsiyon, atomik floresans, atomik emisyon, moleküler spektroskopiye giriş, UV-VIS moleküler absorpsiyon spektroskopisi ve uygulamaları, moleküler lüminesans spektrometrisi, floresans ve fosforesans, IR (Infrared) spektrometrisi ve uygulamaları, IR-spektrum çözümü, Raman spektrometrisi, Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) spektrometrisi, Moleküler Kütle Spektrometrisi (MS), IR-NMR-MS-UV spektrum çözümleri, pratik uygulamalar.

KİM483 Enstrümantal Analiz Laboratuvarı (0 4 4)

Alev fotometresi ve kondüktometri, UV-VIS spektroskopisi, nükleer manyetik rezonans, kütle spektroskopisi, gaz kromatografisi, elementel analiz, IR spektroskopisi, RAMAN spektroskopisi, potansiyometrik yöntemler, polarimetri, refraktometri.    

KİM474 Kuantum Kimyası (2 0 2)

Kuantum teorinin giriş ve prensipleri kuantum mekaniğinin ilerlemesi kavramlarıyla kimyacıları desteklenme için düzenlenmiştir. Özellikle de Shrödinger eşitliğini kullanmakla mikroskopik sistemlerin dinamikleriyle kimyasal olarak ilgilenmeye uygulanır. Kuantum mekaniklerinin uygulamalarını, belirsizlik prensibini, Born dalga fonksiyonunu öngörmeyi ve dalga-tanecik ikilemini inceleyeceğiz. Kuantum teorinin uygulama ve tekniklerinin temel bilgilerini kuracağız. Öğrencilerin öteleme hareketi, titreşim hareketi, dönme hareketi gibi bazı analitiksel çözüm problemlerini anlayacağı beklenmektedir. Öncelikle atomik yapı ve spektroskopiye bakılacak ve sonra moleküler sistemlere doğru geçilecektir. Öğrenciler poli atomik sistemler için valans bağ teorisi, moleküler orbital teori ve moleküler orbitallerin temellerini anlayacak daha sonra böyle problemlerdeki simetri uygulamalarının değerinin takdir edeceklerdir. İşlem daha büyük molekülleri kapsamak için devam edecek ve katı halin elektronik yapısına bir girişle son bulacaktır.

KİM484 Araştırma Semineri (0 2 1)

Bu ders öğrencilerin araştırma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır; her öğrenci bir öğretim üyesinin danışmanlığında araştırma konusunu belirler, kaynak araştırması yapar, deneysel metotları planlar, verileri değerlendirir ve elde edilen sonucu yılsonunda tez halinde sunar.

KİM365 Yaz Stajı   (0 0 2)

Bu ders öğrencilerin uygulama yeteneklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır; her öğrenci yaz dönemi boyunca en az bir kimyagerin çalıştığı fabrika vb. kurumlarda 30 iş günü boyunca staj yaparak becerilerini geliştirir.