You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

BÖLÜM KURULU

Analitik Kimya Anabilim Dalı Başkanı             

Prof. Dr. İsmail AKDENİZ

Anorganik Kimya Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. İrfan KOCA

Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Şevket Hakan ÜNGÖREN

Fizikokimya Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Ramazan COŞKUN

Organik Kimya Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Mustafa SAÇMACI

 
Anabilim Dalı Başkanı Görev Tanımı için tıklayınız!

 

 

 

 

 

 

ANABİLİM DALLARI

ORGANİK KİMYA ANABİLİM DALI

İnsan yaşamında organik bileşikler son derece önemli bir yere sahiptirler. En başta DNA, proteinler ve karbonhidratlar gibi yaşamdan sorumlu birimler organik bileşiklerdir, canlılarda oluşan tüm tepkimeler organik bileşiklerle oluşmaktadır ve organik kimyayı bilmeden yaşamın anlaşılması, en azından fiziksel bakış açısından, mümkün değildir. Ayrıca giydiğimiz elbiseden hastalıkları iyileştirmede kullandığımız ilaçlara kadar yaşamımızda kullandığımız birçok şey ya organiktir ya da organikle ilgilidir. Organik kimyanın çalışma konuları;

Doğal ve sentetik yakıtlar ve yağlar Tıp - ilaçlar Boya kimyası
Gıda-Yiyecekleri koruyucular ve katkı maddeleri Petrokimya Kozmetik Kimyası
Patlayıcılar (yüksek enerji içeren materyaller) Tarım Tekstil Kimyası

 

 

ANALİTİK KİMYA ANABİLİM DALI

Analitik kimya, belirli bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ya da kimyasal bileşenlerinden bir bölümünün nitelik ve niceliğinin incelendiği bilim dalıdır. Kimyasal analiz sırasıyla kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) olmak üzere iki şekilde uygulanır. Bir maddenin hangi bileşenlerden (element veya bileşiklerden) meydana geldiğini bulmaya yarayan analiz türüne kalitatif; bu bileşenlerden her birinin ne düzeyde olduğunu bulmaya yarayan analiz türüne de kantitatif analiz denir. Analiz ihtiyaçlarına göre çeşitli cihaz ve analiz yöntemleri geliştirilmektedir. 

 

FİZİKOKİMYA ANABİLİM DALI

Fizikokimya, fizik ile kimya arasında bulunan çok disiplinli bir bilim dalıdır. Fiziksel işlemlerin kimyaya uygulanmasından ve kimyasal işlemlerin fiziksel metotlarla açıklanmaya çalışılmasından dolayı ortaya çıkmıştır. Fizikokimyacılar, genel olarak sıcaklık ve basınç gibi fiziksel etmenlerin maddelerin ve kimyasal tepkimelerin üzerinde bıraktığı etkilerini, kimyasal reaksiyonların oluşumunun nasıl olduğunu ve maddenin moleküler ve atomik düzeydeki davranışlarını incelerler. Malzemelerin analiz edilmesi, özelliklerinin test ve karakterize edilmesi için metotların geliştirilmesi ve sahip olduğu bu özellikler hakkında teoriler ortaya konulması gibi görevleri de vardır. Bileşikler, malzemeler ve süreçler hakkında gizli bilgileri ortaya çıkarmak için, bazen milyonlarca veri noktası içeren devasa veri kümeleri üzerinde matematiksel analiz ve istatistikler kullanırlar. Ayrıca, bileşiklerin zaman içinde nasıl tepki vereceğini tahmin eden matematiksel denklemler geliştirerek simülasyonlar yapabilirler. Fizikokimya, atom seviyesinde işlerin nasıl yürüdüğüne dair güçlü bir merakı olan ve laboratuvar aletleri ve cihazları ile çalışmaktan zevk alan kimyagerler için iyi bir alandır.

Fizikokimyanın alt dalları;

Termodinamik Kimyasal kinetik Kuantum kimyası Elektrokimya Polimer kimyası
Teorik kimya Fotokimya Spektroskopi Yüzey kimyası Biyofiziksel kimya

 

ANORGANİK KİMYA ANABİLİM DALI

Anorganik kimya, inorganik ve organometalik bileşiklerin sentezi ve davranışı ile ilgilenir ve organik kimyanın konusu olan sayısız organik bileşik (karbon bazlı bileşikler) dışındaki tüm kimyasal bileşikleri kapsar. Dünyamızda yaklaşık 100.000 adet anorganik bileşik olduğu bilinmektedir. Anorganik kimya, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile birlikte bu bileşiklerin davranışlarını da inceler. Periyodik tablonun karbon ve hidrojen dışındaki elementleri, anorganik bileşikler listelerinde yer alır.

Kataliz, malzeme bilimi, pigmentler, yüzey aktif maddeler, kaplamalar, ilaçlar, gıda, seramik, yakıtlar ve tarım dâhil olmak üzere kimya endüstrisinin her alanında uygulamaları vardır. Elementlerin çoğu teknolojik olarak önemlidir: örneğin titanyum, silisyum, demir, nikel ve bakır yapısal ve elektriksel olarak kullanılır. Ayrıca, geçiş metalleri, birbirleriyle ve diğer metalik elementlerle birkaç faydalı alaşım oluşturur.

Anorganik kimyanın çalışma konuları;

s-Blok Elementleri Asit, Bazlar ve Tuzlar Koordinasyon Kimyası
p-Blok Elementleri Organometalik Kimya Değerlik Bağ Teorisi
Geçiş Elementleri Kristal Alan Teorisi (CFT) Kimyasal Bağlanma

 

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI

Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır. Biyokimyanın amacı, hücrenin temel bileşenleri olan protein, karbonhidrat, lipit gibi organik bileşiklerin ve yaşamsal önem taşıyan kimyasal tepkimelerde en büyük rolü oynayan DNA nükleik asitlerin, vitaminlerin ve hormonların yapısal ve nicel çözümlemesini yapmaktır. Canlılardaki protein bileşimi, besinlerin enerjiye dönüşmesi, kalıtsal özelliklerin kimyasal mekanizmalarla iletilmesi gibi yaşam süreçlerinin araştırılması da yine biyokimyanın ilgi alanına girer.