“Endüstriyel Kenevir” alanında ihtisas üniversitesi olan Üniversitemiz tarafından kenevirin bütün biyokütlesinin ekonomiye kazandırılması adına Kenevir Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde 200’ün üzerinde akademisyenle yürütülen proje ve bilimsel çalışmalar devam ediyor.
Üniversitemizde, kenevir esaslı yapı malzemesinin diğer yapı malzemeleriyle arasındaki farkın ortaya çıkarılabilmesi amacıyla kampüs alanı içerisinde farklı malzemelerden 5 ayrı prototip yapı inşa edildi.
Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünde geliştirilen ve deneme amaçlı kenevir esaslı yapıların oksijen geçirgenliği, karbondioksit süzme yeteneği, ses, ısı ve diğer yalıtım özellikleri gözlemlenerek, ölçümler yapıldı.
Mimarlık-Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yuşa Şahin, kenevir bitkisi kullanılarak yapılan binalarda küf gözlenmediğini söyledi.
Üniversitemizin endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, kenevir kullanarak ürettikleri yapı malzemeleri hakkında bilgi verdi.
Şahin, kenevirin yapı malzemelerinde kullanımı yönünde çalışmalar yaptıklarını bu kapsamda kenevir bitkisi kullanarak tuğla ve yalıtım malzemesi ürettiklerini ifade ederek, bunları diğer yapı malzemeleriyle karşılaştırarak çevresel testlere tabi tuttuklarını anlattı. Farklı yapı malzemelerinden yaptıkları kulübelerde 2 yıl çalışma yaptıklarını aktaran Şahin, "Çalışmalarımız neticesinde kenevirle üretilen yapıların performanslarının çok iyi olduğunu gözlemledik. Diğer yapı malzemeleriyle karşılaştırılabilir, rekabet edilebilir yapı malzemesi üretilebileceği ortaya konulmuştur. Bunun yanında yağmur ve su alma nedeniyle oluşan küf, kenevirli binalarda gözlemlenmedi." dedi. Şahin, kenevirli yapı malzemesinin karbon salınımının azaltılması noktasında da önemli imkânlar sunduğunu belirterek, "Kenevir ile inşa edilen yapılar, daha az çevresel faktörlerden etkileniyor. Hafiflik noktasında da kenevir gayet hafif bir yapı malzemesi üretimine imkân sağlamaktadır. "