Üniversitemiz Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, Tarım ve Gıda Anabilim Dalı tarafından “Kenevir Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayda endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan üniversitemizde son dört yıl içerisinde arazi, sera ve laboratuvar ortamında tamamlanan, yürütülen ve hedeflenen proje ve çalışmalar hakkında bilgiler verildi. İnteraktif olarak gerçekleşen çalıştayda endüstriyel kenevirin verimliliğini artırma ve ekonomiye kazandırılma odaklı görüş ve fikirler masaya yatırıldı.
Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılan çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü ve temsilcileri, MESA Holding ve Üniversitemiz Kenevir Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyeleri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, kenevirin geçmişten günümüze dünyanın kadim bitkileri arasında yer aldığını ve sağlıktan inşaata, tekstilden otomotiv sektörüne geniş yelpazeye kadar birçok kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye'de kenevirin ekonomiye kazandırılması ve daha fazla katma değer elde edilmesini sağlamak amacıyla "endüstriyel kenevir" alanında İhtisas Üniversitesi olan Yozgat Bozok Üniversitesi'nde 7 araştırma grubu ile yüzün üzerinde akademisyenle bilimsel çalışmalar yürüttüğünü ve önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade etti.
Prof. Dr. Yılmaz, konuşmasında kenevir tarımı adına yürütülen adaptasyon çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Prof. Dr. Yılmaz, yerli ve yabancı kenevir genotiplerinin Yozgat ekolojik koşullarında verim ve kalitesi başta olmak üzere ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere THC oranı düşük CBD oranı yüksek genotip belirleme çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, endüstriyel kenevir özelinde ihtisas üniversite olmanın sorumluluğu yerine getirme adına çalıştıklarını belirterek sanayi ve sağlık sektörü açısından endüstriyel kenevirin kilit bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Rektörümüz Prof. Dr. Evren Yaşar, her zerresi ekonomiye kazandırılabilen mucizevi bitki kenevirde özellikle ziraatçılara çok iş düştüğünün altını çizdi. Belli yasal kısıtlamalara rağmen akademik anlamda çalışmaların yürütüleceğini vurgulayan Rektörümüz, engelleri düşünmeden verimliliği artırarak eninde sonunda pozisyon alacaklarının altını çizdi. Rektörümüz konuşmasında bölgesel kalkınmayı destekleyecek endüstriyel kenevirin verimliliğini optimal anlamda artırma ve üretimden ürüne dönüşmesine kadar tüm paydaşlara farkındalık kazandırılması noktasında çalıştayın önemine değindi.
Açılış konuşmalarının ardından Kenevir Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan Tarım ve Gıda Anabilim Dalında tamamlanan, yürütülen ve hedeflenen proje ve çalışmalarını anlattı. Kenevir ıslahı, agronomisi, topraksız tarımı, doku kültürü ile çoğaltımı, genetik ve sitogenetik açıdan araştırılması ve gıda sektöründe kullanımını kapsayan çalışmalar ile kenevir bitkisinin önemi ve çok yönlülüğü vurgulanmış oldu.