You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Türkiye’de Tarımsal Öğretimin 178. Yıldönümü, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider'in teşrifleriyle Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen panelle kutlandı.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Yozgat Vali Vekili Türker Çağatay Halim, Yozgat Milletvekilleri Abdulkadir Akgül, Süleyman Şahan ve İbrahim Ethem Sedef, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Yozgat İl Jandarma Komutanı Nejdet Özcan, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Yakupoğlu, MESA Holding KOSAŞ AŞ. Genel Müdürü Faruk Erol, fakülte dekanları, daire müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Siyasi Parti Temsilcileri, çiftçiler ve öğrenciler katıldı. 

Rektörümüz Prof. Dr. Evren Yaşar yıllardır desteklerini esirgemeyen üniversitemiz çalışmalarına ve Yozgat ilinin tarımsal çalışmalarında çok değerli katkıları bulunan Tarım Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’i Tarımsal Öğretimin 178. Yıldönümü kapsamında üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin köklü geçmişiyle Yozgat tarım ve hayvancılığı başta olmak üzere bölge ve ülkesine önemli katkılar sunduğunu dile getiren Rektörümüz, ihtisas alanı özelinde kenevirin ekonomiye dönüştürülmesi noktasında bugün gerçekleştirilen panel çerçevesinde tartışıyor ve konuşuyor olmanın oldukça önemli olduğunu söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Evren Yaşar konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği yolda üniversite olarak aşama kaydediyor olmak, ihtisas alanımız olan dayanıklılığıyla bilinen, geniş yelpazede pek çok alanda kullanılan  çevre dostu, mucizevi bitki kenevir özelinde üniversite olarak kısa ve uzun vadede hedeflerimizi ve planlarımızı, yol haritamızı sizlerle paylaşıyor olmak çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile yapılacak her türlü işbirliği ve bilimsel çalışmalar ile özel sektör bazlı kazandırılacak yatırımlar ekseninde kenevirin ülke ekonomisine daha güçlü hitap etmesi adına, ürüne dönüşerek sanayileşmesi adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız yerel ve ulusal dinamiklerin destekleriyle memleket ekonomisini bir nebze kalkındırmak istiyoruz” 

Tarım Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizlider konuşmasında: “Cumhurbaşkanımızın özel talimatıyla Yozgat Bozok Üniversitesine atanmış olan değerli Rektör Prof. Dr. Evren Yaşar hocam gerçekten çok büyük bir şans. Yozgat Bozok Üniversitesinin ihtisas alanı olarak kenevir özelinde çalışmalar yapması Bakanlığımız içinde oldukça önemli. Geçen yıl ki tarım kanununda yapılan değişikle kenevirle ilgili düzenleme yaparak özellikle ilaç etkin maddesi ile ilgili yasal bir değişikliğe gittik. Kısa sürede de yönetmeliğini yayınlayacağız. Kenevir tarımın netameli bitkisi mi? Yoksa mucizevi bir bitki mi. Uyuşturucunun hammaddesi mi? yoksa tarihimizde ve sosyolojimizde olan yer yer besin, yer yer ilaç etken maddesi, yer yer merhem olan bir bitki mi? Bizde bakanlık olarak tam da bunun yetkili  üniversitesi olan Yozgat Bozok Üniversitesi'nde tartışılsın ve bize bilimle  bir ışık tutarak yol göstersin istiyoruz. Gerek Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörüne gerekse de siz değerli öğrencilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve İhtisas Alanı Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın yaptığı “Endüstriyel Kenevir Alanındaki Gelişmeler” konulu panelde, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mükerrem Betül Aycan Tıbbi Kenevir ve Dünyadaki Uygulamaları, Üniversitemiz Kenevir Araştırma Enstitüsü  Öğretim Üyesi Yekta Karadauman “Yozgat Bozok Üniversitesi’nde Kenevir Alanında Yapılan Çalışmalar” MESA Holding KOSAŞ AŞ. Genel Müdürü Faruk Erol ise “Özel Sektörün Medikal Kenevirle İlgili Beklentileri” konularında katılımcılara bilgiler aktardı.