Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Atölyesi
2019 yılında temelleri atılan Haber Atölyemiz, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü lisans programı öğrencilerine ve haberciliğe ilgi duyan tüm öğrencilere habercilik uygulamaları yapma olanağı sunmaktadır. Atölyemiz, teorik bilgileri pratik uygulamalarla harmanlayarak öğrencilerin saha deneyimi kazanmalarını ve geleceğin medya profesyonelleri olarak yetişmelerini amaçlamaktadır.
Haber Atölyesi fakültemiz uygulama gazetesi GENÇ BASKI’nın haber merkezi, uygulama derslerinin sınıfı, öğrenci topluluğumuz HABER TOPLULUĞU’nun çalışma alanı olarak tüm uygulama ve etkinliklerin planlanması, entegre edilmesi ve yürütülmesinde merkezi rol oynamaktadır.
2024 yılında, iletişim fakültesi içindeki yeni yerine taşınan atölyemiz, fotoğraf makineleri, video kamera, drone, tasarım bilgisayarı, ses kayıt cihazları, yaka ve el mikrofonları gibi ekipmanlarla daha da güçlendirilmiştir.
Haber Atölyesi medya endüstrisinin tüm alanlarına yönelik donanımlı iletişimciler yetiştirir!
İletişim alanında habercilik, gazeteler, televizyonlar, halkla ilişkiler ve reklam kampanyaları gibi alanlarda haber metni ve içerik üretme, web yayıncılığı, sayfa tasarımı gibi yayıncılık faaliyetleri yoğun uygulama gerektiren, küçük gruplarla yürütülmesi gereken önemli etkinliklerdir. Bu nedenle haber/uygulama atölyeleri iletişim fakültelerinin olmazsa olmazıdır.
Temel haber yazma becerileri medya sektöründe beklenen tüm içerik üretme becerilerinin temelinde yatan becerilerdir. Bu nedenle burada sadece haber yazılmaz, içerik üretmede profesyonelleşmiş iletişimciler yetiştirilir!
Haber Atölyesi’nde ne yapılmaktadır?
- Uygulama dersleri burada verilmektedir.
- Temel Gazetecilik, Dijital Gazetecilik, Web Gazeteciliği gibi gazetecilik programımızın en temel ve AKTS kredisi en yüksek dersleri atölye üzerinden uygulamalı biçimde verilir.
- Atölye faaliyetlerine katılan öğrencilerle web üzerinden ve basılı yayın yapan fakülte uygulama gazetemiz GENÇ BASKI çıkartılır.
- Öğrenciler uygulamalı biçimde habercilik yapar. Atölye bir haber merkezi gibi çalıştığından öğrenciler deneyim kazanır.
- Yerel ve ulusal medyadan uzmanlar HABER TOPLULUĞU tarafından atölye çalışmalarına davet edilerek öğrencilere deneyim aktarır.
- HABER MERKEZİNDE haberler takip edilir, gündem toplantıları ve gazete değerlendirmeleri yapılır, uygulama dersleri verilir, birlikte üretilir ve mesleki sosyalleşme, dayanışma ve profesyonel işbirlikleri deneyimlenir.
Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde atölye şeklinde yapılandırılmış Haber Atölyesi iletişim ve gazetecilik eğitiminde bize önemli katkılar sunmaktadır. Bunlar;
1- Haber Atölyesi öğrencilerimizin yayıncılık ananında çalışacakları kurumlarının beklentilerini karşılayabilecek düzeyde uygulama eğitimi almasına ve yayıncılığın pratik bilgisini edinmelerine katkı sağlamaktadır. Öğrencilerimiz haberciliği ve medya alanının tümü için içerik üretmeyi pratikte uygulama içerisinde öğrenmekte, en iyi şekilde donanımlı olarak mezun olmaktadır.
2- Haber Atölyesi, haberciliği pratik içerisinde öğretim hedefleri doğrultusunda içerik üretimi bilgisi ve uygulama gerektiren bütün derslerin belirli hedeflere yönelik olarak koordineli bir biçimde verilmesini sağlar. Ayrıca yoğun olarak uygulama imkanı veren atölye çalışmaları yapar. Atölyelerde alanın uzmanları öğrencilerle bir araya gelir.
3- Haber Atölyesi hem basılı hem de web üzerinden yayın yapabilecek Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Uygulama Gazetesi GENÇ BASKI’nın kurulmasında, yürütülmesinde ve aktif hale getirilmesinde merkezi önem taşımıştır ve taşımaya devam etmektedir. Dersler atölye çalışmaları ile koordineli biçimde yürütülür ve uygulama gerektiren derslerin başarı ölçütleri uygulama çalışmalarına katılmakla ilişkilendirilir. Bu da gazetemize haber ve içerik akışını zorunlu hale getirir. Böylelikle gazetemiz daha etkili, sürekli ve yaygın yayın yapabilme olanağına kavuşurken öğrenciler de yayıncılık becerilerini arttırma olanağı bulur. Geniş alanı, teknik donanımı ile uygulama için olanak sağlayan atölyemiz mekânsal olarak da HABER MERKEZİ olarak kullanılmakta ve öğrencilere birlikte üretmeyi, mesleki olarak sosyalleşmeyi deneyimleme fırsatı sunmaktadır.
4- Haber Atölyesi bütün yayıncılık alanına hakim hale gelen dijital teknolojiler üzerinden uygulamalı eğitimler vererek medya sektörünün yeni beklentilerini karşılayacak donanımda mezunlar vermemizi sağlar.
GENÇ BASKI
2019 yılında kurulan GENÇ BASKI, fakültemizin öğrenci gazetesidir. Gazete, haberciliğe ilişkin özgün ve farklı türlerde içerikler sunarak öğrencilerin habercilik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. 2022 yılında dijital ortama da taşınan GENÇ BASKI, geniş bir kitleye ulaşmaya devam etmektedir. Üniversiteden ve kentten haberler veren GENÇ BASKI ilk baskısını 10 Ocak 2023 yılında yapmıştır. Haber atölyesi içinde üretilen haberlerin de yer aldığı gazete atölye için önemli bir araç konumundadır. Atölye, GENÇ BASKI’ya haber merkezi alanı da sağlamaktadır.
HABER TOPLULUĞU
2023 yılında öğrencilerimiz tarafından kurulan HABER TOPLULUĞU sahadan topladığı haberler ve gerçekleştirdiği projelerle haber atölyemizin en önemli bileşenlerinden biri olmuştur. İletişim Fakültesi Gazetecilik Lisans programı öğrencilerinden oluşan bu dinamik topluluk, Üniversite içinden ve Yozgat genelinden topladığı haberlerle ve gerçekleştirdiği projelerle, haber atölyesinin faaliyet amaçlarını desteklemektedir.
ETKİNLİKLERİMİZ
Atölyemiz, öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmelerine, haberciliğe ve topluma katkıda bulunmalarına olanak tanıyan çeşitli projelere ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:
"İletişimciler Köy Okullarında" Projesi: Bu projede, atölye öğrencileri Yozgat ilindeki bazı köy okullarını ziyaret ederek medya okuryazarlığı hakkında öğrencilere bilgi vermişlerdir. Öğrencilerin ilgiyle izlediği sunumlar sonrası soru cevap etkinlikleri düzenlenmiş ve öğrencilerden gelen sorular cevaplanmıştır.
"Yerel Medya Çalıştayı": Bu çalıştayda Yozgat yerel medyası ve Gazetecilik bölümü bir araya gelmiş, yerel medya ile ilgili güncel konular, sorunlar ve olası çözümler tartışılmış ve fikir alışverişi yapılmıştır. Çalıştay yerel basında ilgiyle karşılanmıştır.
Haber Atölyesi ve GENÇ BASKI’nın Kuruluşu
2019 yılında öğretim üyelerimizden Şafak Etike’nin ve öğrencilerin yoğun çabaları ile kurulan atölyemizin kuruluş toplantısına İletişim Fakültesinin farklı bölümlerinden 169 öğrenci ve öğretim elemanları katılmış ve öğrenci gazetesi çıkarılmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Yine aynı toplantıda bu 169 öğrencinin oyları ile gazetemizin adının GENÇ BASKI olmasına demokratik süreçlerle karar verilmiştir. Çalışmaları başlayan atölye ve gazete çalışmaları daha sonra fakülte bünyesine alınmış ve 2020’den bu yana resmi olarak fakültenin atölyesi ve fakülte uygulama gazetesi olarak devam etmiştir. Gazetemiz ve uygulama birimimiz Doç. Dr. Şafak Etike tarafından yönetilmektedir.