You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

12.12.2024

Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesinde yapay zekânın iletişim alanına etkileri konulu bir öğrenci paneli gerçekleştirildi. Panele katılan öğrenciler yapay zekanın eğitim aldıkları alanlara dair etkileri üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Fakültemizde panel heyecanı yaşandı. Tüm fakültenin katılımıyla gerçekleştirilen panelde yapay zeka teknolojileri ve bu teknolojilerin iletişim alanı üzerindeki yansımaları tartışıldı. Fakültenin Radyo Televizyon ve Sinema, Yeni Medya ve İletişim, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ve Gazetecilik bölümlerinin katıldığı panelde, öğrenciler yapay zekanın sınırları, etkileri, geleceği ve etik boyutuna ilişkin ilgi çekici sunumlar gerçekleştirdi. 

Panelde yapay zekâ başlığının tercih edilmesine gerekçe olarak, son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren bu teknolojilerin birçok alanda olduğu gibi iletişim alanında da önemli değişim ve dönüşümlere neden olacağı ileri sürüldü. İnsan gibi düşünebilen, öğrenebilen ve karar verebilen bilgisayar sistemleri olarak yapay zekâ teknolojileri doğal dil işleme, makine öğrenmesi, görsel üretme ve işleme gibi işlevleriyle iletişim profesyonellerine mesleki konularda yardımcı olacak ve işlerini kolaylaştıracak araç ve uygulamalar olarak tanımlandı. 

Panelde açılış konuşmasını gerçekleştiren Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk öğrencilerin böyle bir etkinlik için bir araya gelmesinden ve gösterdikleri çabalardan dolayı memnuniyetini dile getirdi. Şentürk, yapay zeka teknolojilerinin önemli olanaklar sunduğunu ancak son adımda bir insan dokunuşuna ihtiyaç duyulacağını ve bunun da yapay zeka ile sağlanamayacağını ifade etti. 

Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan sunumlarda yapay zeka teknolojilerinin genel olarak sinemaya, kurgu sanatına ve kısa tanıtım filmleri hazırlama konusundaki becerilerine odaklanıldı. Bölüm öğrencilerinden Ahmet Oğuz Simone Filminde, Yapay Zekânın Sinemanın Geleceğine Olan Etkisinin İrdelenmesi başlıklı sunumuyla ele aldığı bir sinema filmi örneğinden yapay zekanın geleceğine dair kestirimlerde bulundu. Öğrenciler Sudenaz Taşpınar ve Sıla Demirtepe Kurgu sanatında yapay zeka başlıklı sunumlarıyla dijital kurgunun ve yapay zekanın bu kapsamda sinema üzerindeki etkilerini dinleyenlerle paylaştı. Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün son sunumu öğrenci Yunus Ergül tarafından gerçekleştirildi. Tanıtım Filmlerinde Yapay Zekâ kullanım pratikleri: Yozgat Tanıtım Filmi Örneği başlıklı sunumunda görsel ve video üreten yapay zeka uygulamalarını kullanarak ürettikleri içerikleri katılımcılarla paylaştı. Sunum sonrası moderatör Dr. Öğr. Üyesi Müşfik Akarcan sinema ve yapay zeka ile ilgili olarak sihirli bir döneme girildiğini ifade etti. Bu yeni dönemde sinemada büyük değişim ve fırsatların olduğunu söyledi.

Panelde bir sonraki sunumlar Yeni Medya ve İletişim bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. İlk sunum Yapay Zeka ve Eğitimin Geleceği konusunda yapıldı. Sümeyra Erbek-Ömer Faruk Kanıgür tarafından gerçekleştirilen sunumda yapay zekanın eğitim öğretim süreçleri üzerindeki etkilerine değinildi. Etik ve doğru kullanım vurgusu yapılan sunumda yapay zekanın eğitim konusunda da oldukça önemli etkileri olduğu vurgulandı. Yapay Zeka ve İçerik Üretimi başlık bir sunum yapan Tunay Kuşak ise artık birçok farklı türden içeriğin yapay zeka teknolojileri ile üretilebildiği ve bu teknolojileri kullanabilmenin bireyleri bir adım öne çıkaracağını ifade etti. Ömer Faruk Kanıgür-Tunay Kuşak tarafından yapılan son sunumda ise dijital oyunlarda yapay zeka konusu anlatıldı. Yapay zeka ile birlikte dijital oyunların daha yüksek bir etkileşim düzeyine ve daha gelişmiş ses görüntü ve efektlere sahip olduğunu dile getiren öğrenciler, oyun içi sanal karakterlerin de daha akıllı olduklarını aktardı. Sunum sonrası değerlendirmelerde bulunan moderatör Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Çetin ise öğrencileri tebrik etti. Çetin, önemli konuların dile getirildiği sunumlar için ufuk açıcı değerlendirmesi yaptı.

Doç. Dr. Simge Aksu moderatörlüğünde gerçekleştirilen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü sunumlarında ise halkla ilişkiler ve reklamcılığın geleceği üzerine değerlendirmeler yapıldı. Moderatör Simge Aksu sunumun başında yapay zekânın halkla ilişkiler ve reklamcılık alanındaki dönüşümün gün geçtikçe daha da fazla hissedilmeye başlandığını dile getirdi. İlk sunumu gerçekleştiren Fatmanur Cansever Reklamcılıkta Yapay Zekâ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Güncel reklam örnekleri de veren Cansever, yapay zeka teknolojilerinin reklamcılığa entegre edilmesinin önemli ve kaçınılmaz bir durum olduğunu dile getirdi. İkinci sunumu yapan Meliha Baykal ise Halkla İlişkilerde Yapay Zekâ başlıklı sunumunda sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölümün son sunumu ise Mahmut Ceylan tarafından gerçekleştirildi. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bağlamında Yapay Zeka ve Etik başlıklı sunum gerçekleştiren Ceylan yapay zeka uygulamalarının etik boyutu hakkında bilgiler aktardı.

Son sunumlar ise Gazetecilik bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. İlk sunumu yapan Emine Erdoğan gazetecilik ve yapay zeka ilişkisini ele aldığı genel bir değerlendirme yaptı. Sonrasında mikrofona geçen Zerda Polat ise yapay zeka teknolojilerine karşı insan gazetecilerin pozisyonları ve neler yapabilecekleri konusuna değindi. Bir sonraki sunumda ise Sevgi Ay Yapay Zeka Çağında Gazetecilik Becerileri adlı sunumuyla gazetecilik mesleğine aday kişilerin edinmesi gereken beceriler üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Bir diğer sunum gazetecilik alanındaki önemli başlıklardan biri olan algoritmalar üzerine yapıldı. Yankı odaları, filtre baloncukları, algoritmik önyargılar gibi konular çerçevesinde hazırlanan sunumda gazetecilerin ve okurların kendilerini bu sorunlardan nasıl koruyabileceklerine dair bilgiler izleyenlerle paylaşıldı. Gazetecilik bölümünün son sunumu ise Bedriye Gamze Duru tarafından yapıldı. Durunun sunumu gazetecilik, etik ve yapay zeka kavramlarını ele aldı. Gazetecilik için hassas konu başlıklarından bir tanesi olan etik konusuna eğinen Duru, bu konuda, teknoloji şirketlerine, devletlere ve bireylere düşen sorumluluklardan bahsetti.

Sunumun sonunda bir değerlendirme yapan Gazetecilik bölümü bölüm başkanı Doç. Dr. Mehmet Ramazan Yıldızgörür, sunum yapan tüm öğrencileri tebrik etti. Yıldızgörür bugün gerçekleştirilen bu etkinliğin en önemli kazanımının yapay zeka konusunda yarattığı farkındalık olduğunu ifade etti. Artık birçok mesleğin yapay zeka ile tehdit edildiği bir dönemde olunduğunun altını çizen Yıldızgörür, bu riskin ciddiye alınması ve bu risklerden korumak için gerekli bilgi ve becerilerin kazanılması gerektiğini belirtti. 

Panele ait tüm fotoğraflar için TIKLAYINIZ

SKA4 SKA9 SKA17