26.12.2024
Fakültemizde düzenlenen öğrenci panelinin ardından bu kez de akademisyenler tarafından bir panel düzenlendi. İletişim Fakültesi akademisyenleri yapay zekâ konusunda hazırladıkları sunumlarla katılımcılara önemli bilgiler aktardılar. Modereratörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Çetin’in yaptığı panelde Doç. Dr. Şafak Etike, Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Ekin Vural, Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahim Yalçın Dr. Öğr. Üyesi Hüdai Ateş ve Doç. Dr. Simge Aksu çalışma alanları kapmasında sunumlar yaptılar.
İletişim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk’ün açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe öğrencilerin de ilgisi yoğun oldu. İletişim çalışmaları açısından yapaya zekanın önemine değinen Acar Şentürk hem öğrenciler hem de akademisyenler tarafından hazırlanan sunumların önemine dikkat çekti.
Panelde ilk sunum Doç. Dr. Şafak Etike tarafından gerçekleştirildi. Gazetecilik bölümü öğretim üyesi Etike, “Yapay Zekânın Etik, Epistemolojik ve Toplumsal Riskleri ve Çözüm Önerileri” başlıklı sunumunda Yapay Zeka teknolojilerinin sahiplik yapısı, toplumsal etkileri, potansiyel riskleri ve gelecekte ortaya çıkabilecek olası sorunlar çerçevesinde eleştirel bir perspektif sundu. Etike bu teknolojilerin doğru kullanımına yönelik de uyarılarda bulundu.
İkinci sunum İletişim ve Yeni Medya bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Ekin Vural tarafından yapıldı. Vural yapay zekanın doğru kullanıldığında insan hayatını kolaylaştıran bir destek unsuru olarak çok işlevsel olabileceğini ifade etti. “Açık Uçlu Sınavların Otomatik Değerlendirilmesi: Görüntü İşleme ve Yapay Zekâ Destekli iOS Tabanlı Mobil Uygulama Geliştirilmesi” başlığı ile yaptığı sunumda Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Vural kendisinin tasarlayarak geliştirdiği yapay zeka destekli bir aracı, uygulamalı olarak tanıttı.
Sonraki sunum Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahim Yalçın tarafından gerçekleştirildi. Yalçın, “Yapay Zekâ ve Sinema Endüstrisinin Geleceği” başlıklı sunumda Film Yapımında Temel Aşamalar, Sinema Endüstrisinin Tarihsel Gelişimi, Sinema ve Dijitalleşme konularından bahsetti. Tüm bu konularda sinema bağlamında yaşanan gelişmeler Yapay Zekanın sinema alanında kullanılmaya başlanması ile bazı örnekler üzerinden Sinema sanatının geleceği hakkında bazı tartışmaları izleyicilerin dikkatine sundu.
Ardından bir diğer Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Hüdai Ateş “Yapay Zekânın Sinemada İş Gücüne Etkisi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ateş güncel gelişmeler üzerinden yapay zekânın sinema iş gücünü ne boyutta etkileyeceğini açıkladı. Gelecek dönemde etkinlik kliplerinin ve gözlemsel belgesellerin çekimlerinin bilinen yöntemlerle üretilmeye devam edeceğini bildirirken kurmaca film üretim biçimlerinin kökten değişeceğini sunumunda detaylarıyla anlattı.
Halkla ilişkiler ve Reklamcılık bölümü öğretim elemanı Doç. Dr. Simge Aksu ise “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bağlamında Yapay Zekâ ve Etik” başlıklı sunumunda yapay zekanın tüketici davranışları üzerindeki olası etkileri ve bireylerin davranışlarına ilişkin manipülasyon süreçlerinin işleyişini anlattı. Etik konusunun en önemli tartışma konularından biri olduğunu ifade eden Aksu tüketicilerin bu konuda dikkat etmesi gereken unsurları da dile getirdi.
Son sunum için bir kez daha kürsüye gelen Doç. Dr. Şafak Etike “Yapay Zekanın Gazetecilik Alanında Kullanım Alanları Riskler ve Potansiyeller” başlığı altında bir sunum gerçekleşti. Etike konuşmasında yapay zekanın gazetecilik mesleği çerçevesinde risklerine dikkat çekti. Gözetim, denetim, gizlilik ve kontrol sorunlarına değinen Etike, insanlık tarihi boyunca böylesine yoğun bir gözetim altında olmadığımızı belirterek, günümüzü eşsiz kılan durumun bu süreçte toplanan verilerin bireyler üzerindeki etkisi olduğunu söyledi. Etike ayrıca yapay zeka karşısında insanlık olarak üstünlüğümüzü korumak için etik standartların, yaratıcı ve eleştirel düşüncenin geliştirilmesi, bilgi kaynaklarının çeşitliğinin arttırılması ve yapay zeka okuryazarlığının yaygınlaşması gerektiğini belirtti.
Sunumların ardından son bir değerlendirme yapması için kürsüye davet edilen iletişim fakültesi dekanı Zülfiye Acar Şentürk, önce öğrenci paneli, ardından akademisyenler tarafından gerçekleştirilen sunumların ardından yapay zekaya ilişkin birçok şey öğrendiğini ifade etti. Öğrencilerin de olumlu geri dönüşler yaptığını ifade eden Acar Şentürk bu tarz etkinliklerin sonraki dönemlerde de devam edeceğini söyledi.
Panele ait tüm fotoğraflar için TIKLAYINIZ