You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

 

KURULUŞ

Arkeoloji Bölümü, 2010 yılında Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulmuş olup ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Şu anda bölümümüzde bir Doçent, dört Doktor Öğretim Üyesi, iki Araştırma Görevlisi Doktor ve bir Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam sekiz öğretim elemanı bulunmaktadır. Bölümün çalışma alanı Prehistorya, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeolojidir. Bölümümüz öğretim elemanları kendi uzmanlık alanları doğrultusunda önemli çalışmalar yürütülmektedir. Temel derslerin yanı sıra uzmanlık alanı bilgilerini de öğrencilerine aktarmaktadır. Bölümümüzün kullanımında iki adet derslik ve bir adet laboratuvar bulunmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin kullanımına açık Fen-Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi ile Yozgat Bozok Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bünyesinde bulunan yayınların ve e-kaynakların yanı sıra farklı veri tabanları bağlantıları ile online yayın erişimi de sağlanabilmektedir. Bu durum öğrencilerimizin dokümanlara ulaşabilmesini kolaylaştırmaktadır.

 

AMACIMIZ

Arkeoloji Bilimi çerçevesinde Tarih öncesi ve Tarihi çağların tanıtılmasıdır. Bölümümüzde, özellikle Anadolu Coğrafyasına ait maddi kalıntılar öncülüğünde Arkeoloji eğitimi verilmektedir. Öğrencilerimize vermiş olduğumuz eğitimle, ülkemizin sahip olduğu kültür varlıklarını bilimsel metotlarla gün yüzüne çıkarabilecek, çağdaş yöntemler ve modern teknolojileri mesleğinde kullanarak kültür varlıklarının korunmalarını ve sergilenmelerini sağlayabilecek nitelikli ve uzman arkeologlar yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

 

Bölüm Dili: Programın eğitim dili Türkçedir.

Bölüm Tanımı: Bölümün çalışma alanı Prehistorya, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Klasik Arkeolojidir.

Kabul ve Kayıt Koşulları: ÖSYM'nin düzenlediği yükseköğretime geçiş sınavından yeterli puan alarak yerleştirme sonucunda yerleşmeye hak kazanmak.

Mezuniyet Şartları: Bölümün Tespit ettiği 8 yarıyıllık öğretim sonucunda, en az toplam 240 AKTS kredilik dersleri başarıyla tamamlamış olmak.

Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Ham başarı puanı, yarıyıl veya yılsonu sınav puanının %60’ına, ara sınavlar puan ortalamasının %40’ının eklenmesi ile hesaplanır. Başarı notları; ham başarı puanları kullanılarak esasları Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemiyle tespit edilir.

Üst Derece Programlara Geçiş: Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Lisansüstü programlarda öğrenim görmek için başvurabilir.