You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Muafiyet ve İntibak İşlemleri

 Bölümümüze DGS sınavı veya Yatay Geçişle kayıt olan öğrencilerin muafiyet taleplerinin işleme alınabilmesi için aşağıda açıklanan adımları takip ederek, istenilen formları doldurmaları gerekmektedir. Bunun dışında ÇAP, özel öğrencilik gibi nedenlerle ders muafiyeti talep edecek öğrencilerin ilgili yönergeleri inceleyerek, aşağıda belirtilen adımları takip etmeleri önem arz etmektedir.

 Buna göre öğrencinin daha önce bir yükseköğretim kurumundan almış olduğu derslerden içerik ve akts  yönüyle uygun olan derslerden muafiyetleri ve sınıf/döneme intibakları yapılacaktır. Bu öğrencilerin aşağıda belirtilen belgeleri öncelikli olarak Muafiyet ve İntibak Komisyonu’na mail olarak göndermeleri, 15 gün içerisinde ise Mimarlık Bölümü Öğrenci İşleri’ne posta yoluyla ya da elden teslim etmeleri gerekmektedir.

Önemli!

Bu öğrencilerin muafiyet işlemleri ders kaydı haftasına denk geldiğinden önceliki olarak 1. sınıf derslerini seçmeleri gerekmektedir. Muafiyet işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar ders seçimi yapacaklardır. Muaf oldukları dersler transkripte işlenecek olup ders seçimi listesinden silinecektir.

İstenen belgeler:

1- Yozgat Bozok Üniversitesi ders muafiyeti formunun WORD dosyası olarak doldurulmuş hali (Formu indirmek için Tıklayınız)

2- Bilgisayar ortamında doldurulan ders muafiyeti formunun ıslak imza ile imzalanarak taratılmış hali

3- Daha önceki yükseköğretim kurumundan alınan Transkript Belgesi (Kredi ve AKTS bilgilerini içermeli)

4- Daha önceki yükseköğretim kurumundan alınan muafiyet talep ettiği derslerin içerikleri (Geldiği üniversitedeki dersin amacı, içeriği, kredi/akts ve haftalık konuları gibi detaylı bilgileri içermeli)

 

Yozgat Bozok Üniversitesi ders muafiyeti formunda dikkat edilmesi gereken durumlar

- Öğrencilerin muafiyet ve intibak işlemleri için, Üniversiteye kayıt oldukları eğitim-öğretim yılının ikinci haftası sonuna kadar ilgili akademik birime başvurmaları gerekmektedir. Eğitim-öğretim başlangıç tarihinden sonra kayıt yaptıran öğrencilerin ise, kayıt tarihinden itibaren en geç iki hafta içinde muafiyet ve intibak işlemleri için başvuru yapmaları gerekmektedir. (Madde 21 / 1)

- Form doldurulurken daha önceki yükseköğretim kurumundan alınan derslerin Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Bölümü en son müfredatındaki derslerle kredi, AKTS ve içerik uyumuna göre denkleştirilmesine dikkat edilmelidir.

-Önceki kurumda alınan dersin AKTS’si (AKTS bilgisi yoksa kredisi) Bölümümüz 2022 müfredatından muafiyet talep edilen dersle aynı ya da daha fazla olmalıdır. (İlgili Yönerge Madde 22 / 4)

-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, İngilizce, Genel Matematik gibi dersleri eşdeğeri derslerle eşleştirilmelidir.

-İçerik uyumunda %80 benzerlik oranı aranmaktadır. (İlgili Yönerge Madde 22 / 4)

-Alan dışı seçmeli derslerde içerik uyumuna bakılmadan daha önceki progamdaki herhangi bir dersle eşleştirme yapılabilir. Öğrenciler, ders içeriklerinde uyum aramaksınızın belirlemiş oldukları iki dersi ADSL-1 ve ADSL-2 alan dışı seçmeli derslerine eşleyebilirler.

Önceki kurumda alınan bir dersin içerik ve akts açısından tamamlanması için bir başka bir dersle birleştirilip bölümümüzün bir dersine eşleştirilebilir. Aynı durum içerik ve akts yeterli olması durumunda bir ders iki derse eş tutulabilir. Ancak ikiden fazla ders bir derse eşdeğer olarak sayılamaz. Bu konunun daha iyi anlaşılması için örnek muafiyet formunun incelenmesi gerekmektedir.  (İlgili Yönerge Madde 22 / 8)

- Daha önce eğitim gördüğü yükseköğretim kurumlarında muafiyet işlemi gerçekleştirilen dersler için; dersin ilk alındığı kurumun evrakları ile başvuru yapılması gerekir. (İlgili Yönerge Madde 22 / 3) Evraklara derslerin harf notu, akts ve içerik bilgilerinin yer alması gerekir. Bir derse daha önce muafiyet uygulandıysa ve bu durum transktipte belli edilmediyse ilgili kurumdan muaf olunan dersin belgeyle ispatlanması gereklidir.

 -Başvuru öncesi öğrencilerin muafiyet işlemlerinin hangi esaslara göre yapıldığı bilgisini araştırmaları önem arz etmektedir. Bunun için Bozok Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşleri Yönergesinin dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

 

Ders Muafiyeti İş Akış Şeması için tıklayınız.

Bozok Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşleri Yönergesi için tıklayınız.

Mimarlık Bölümü Ders Muafiyet Formunu indirmek için Tıklayınız.

Örnek Ders Muafiyeti Fromu için tıklayınız.

Mimarlık Bölümü güncel müfredat için tıklayınız.

Mimarlık Bölümü ders içerikleri için tıklayınız.