ZORUNLU DERSLER:
KDR600 Uzmanlık Alan Dersi (8 0 0)
Danışmanın yönetimindeki tez seviyesinde olan tüm yüksek lisans öğrencilerinin bilgi ve becerilerini ilerletmek, yüksek lisans öğrencilerinin çalışma konularının ve bu konulardaki yeni gelişmelerin değerlendirilmesi.
KDR601 Tez Çalışması (0 1 0)
Bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazandırmak.
KDR602 Seminer (0 2 0)
Öğrencilerin ders aşamasında; tez danışmanı ve seminer dersi sorumlusu öğretim elemanının ortak görüşü ile tespit edilen bir konuyu hazırlayarak sunumunu yaptığı kredisiz bir derstir.
KDR603 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik (3 0 0)
Bilimsel çalışmaların amacı, içeriği, verdiği bilgilerin kapsamı; bilimsel dokümanlar nelerdir? : Makaleler, patentler, kitaplar, derlemeler, tezler; tüm bilimsel dokümanların hazırlanması ve yayın haline getirilmesinde yapılacak işlemler; kaynak araştırılmasında izlenecek sıralı yollar; kimyada kullanılan başlıca bilimsel kaynaklara erişmek; internet veri tabanlarının kullanılması; Tez nasıl hazırlanır? ; Makale nasıl yazılır?
KDR604 Yeterlik Çalışması (0 1 0)
SEÇMELİ DERSLER:
KDR604 Yeşil Kimya ve Teknolojileri (3 0 0)
Bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazandırmak.
KDR605 Çevre Kirlenmesi (3 0 0)
Çevre kirlenmesinde bazı kavramlar, çevre kirlenmesinin kaynakları, havadaki kirleticiler, kaynaklar ve sınıflandırılmalar, havadaki kirleticilerin tesirleri, morfolojisi ve hava kirlenmesi.
KDR606 Lantanit ve Aktinit Kimyası (3 0 0)
Lantanit ve Aktinit metallerinin ve en çok bilinen ve kullanılan bileşiklerinin ve komplekslerinin üretimi, kullanımı ve uygulamaları, fiziksel ve kimyasal özellikleri, farklılıkları, elektronik, spektroskopik ve manyetik özellikleri ve ayrıca Lantanit Aktinit metalleri, bileşikleri ve kompleksleri ile ilgili yapılan araştırmalar ve yayınlar bu dersin konusunu oluşturmaktadır.
KDR607 Atmosfer Kimyası (3 0 0)
Dünyanın ilkel atmosferi ve atmosferin evrimi, Atmosferin katmanları ve bileşenleri, Doğadaki su döngüsü, yağmur olayının termodinamiği, Atmosferdeki kimyasal tepkimeler ve dengeler, Atmosferin koruyucu rolü, Antropojenik etkiler ve atmosferdeki kirleticiler, Kirleticilerin etkileri ve sera olayı, atmosferdeki kirleticilerin oksidasyonu, Ozon tabakasına kirleticilerin etkisi, CFC'lerin alternatifleri, Fotokimyasal kirlenme.
KDR608 Kuramsal Kimya (3 0 0)
Newton mekaniği-kuantum mekaniği karşılaştırması; kuramsal kimyada güncel eğilimler ve kapsam, güncel tekniklere giriş, hesaplamalı kimyada bilgisayar ortamı dizaynı, moleküler mekanik hesaplar, Schrödinger denklemine çözüm yaklaşımları; yarı deneysel metotlar, Hückel metodu, elektron spini, hartree ve hartree-fock metodu, elektron korelasyonu problemi, hartree-fock metodu uygulamaları, temel setler, tek koordinatta potansiyel enerji yüzeyi incelemesi, 2H-H2 problemi, farklı spin yüzeyleri, sık kullanılan, güncel hesaplama teknikleri ve güncel literatürden uygulamalar, yoğunluk fonksiyoneli teorisi, kavramlar.
KDR609 Kimyada Bilgisayar Hesaplamaları I (3 0 0)
Bilgisayarlı modeller ve kimyada bilgisayarlı hesaplamalara giriş, elektronik yapısal metotlar, ab-initio, açık ve kapalı kabuk sistemleri, temel setler, yüksek seviyeli hibrid ve semiempirik moleküler orbital metotlar, elektron korelasyonu, moller-plesset perturbation teorisi, yoğunluk fonksiyonel teorisi, GAUSSIAN paket programı.
KDR610 Kimyada Bilgisayar Hesaplamaları II (3 0 0)
Kimyada bilgisayar hesaplamalarına giriş, GAUSSIAN Programının kullanımı, konformasyon analiz hesaplamaları, reaktantın, ara ürünün, geçiş halinin ve son ürünlerin geometri optimizasyonu ve çözücü etkisi, reaksiyon modelleme, kimyasal reaksiyon çalışmaları ve aktivite, moleküler özellikler, titreşim frekans hesaplamaları, Infrared ve Raman şiddeti, elektrostatik potensiyel, doğal bağ analizi, mağnetik özellikler ve perdeleme, reaksiyon mekanizması örnekleri.
KDR611 Radyoanalitik Kimya (3 0 0)
Teorisi, çekirdek atom yapısı ve kararlılık, radyoaktif bozunma, nükleer tepkimler sırasında değişim eşitliği, radyoaktif bozunma, işlemi, alfa, beta, gama bozunmaları, ölçüm aletleri, örnek hazırlama ve ölçme uygulamaları, nötron aktivasyon yöntemi ve uygulamaları.
KDR612 Yenilenebilir Enerji Kaynakları (3 0 0)
Günümüz enerji kullanımı, fosil yakıtlar ve iklim değişiklikleri, yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, güneş kolektörleri, düşük sıcaklık güneş enerjisi uygulamaları, güneş enerjisinden elektrik üretimi, güneş pilleri, güneş pillerinin tanımı, silikon esaslı güneş pilleri, temel çalışma prensipleri, ince film güneş pilleri, yeni gelişen güneş pili teknolojileri, güneş pillerinden elde edilen enerjinin maliyeti, güneş pillerinin çevreye etkisi ve güvenilirliği, biyoenerji, biyoenerjinin dünü ve bugünü, biyomass, biyoenerji kaynakları: atıklar, biyomass’dan gaz ve sıvı yakıt eldesi, biyomass enerjisinin ekonomisi, gel-git enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji.
KDR614 Enzimler (3 0 0)
Enzimlerin genel özellikleri, enzimlerin normal katalizör maddelerden farkları, enzimlerin kimyasal yapıları, kofaktör ve koenzimler. Enzimlerin biyosentezi, enzimlerin adlandırılması ve sınıflandırılması, oksidoredüktazlar, transferazlar, hidrolazlar, liyazlar, izomerazlar, ligazlar, enzim aktivitesi tayin yöntemleri, enzim aktivitesi üzerine etki eden faktörler, Michaelis - menten, Line - weaver - burk eğrileri, Michaelis - menten, Line - weaver - burk eğrileri, enzimlerin özgüllüğü, Allosterik enzimler, Aktivatör ve inhibitörler, Enzim saflaştırılmasının amaç ve stratejisi.
KDR615 Protein Ayırma ve Saflaştırma Yöntemleri (3 0 0)
Biyolojik ürünlerin özellikleri, ön işlemler, enzimatik, kimyasal ve fiziksel hücre parçalama yöntemleri, protein izolasyonu; protein kaynağı biyolojik objeler, protein stabilizasyonu, proteinlerin kantitatif ve kalitatif tayini, santrifüj ve santrifüj uygulamaları, çöktürme ve uygulamaları, fraksiyonel çöktürme, Jel filtrasyon kromatografisi, iyon değiştirme kromatografisi, affinite kromatografisi, kağıt kromatografisi, diğer kromatografik teknikler, elektroforez ve elektroforetik yöntemler; Jel elektroforezi, SDS-PAGE, İzoelektrik fokuslama, İki boyutlu (2D) elektroforez.
KDR616 Özel Spektroskopik Yöntem (3 0 0)
NMR, ESR, EPR, Auger elektron spektroskopisi müssbauer spektroskopisi, kütle spektroskopisi teorisi ve analitik kimyada uygulamaları, fotoelektron spektroskopisi.
KDR617 Magnetizma ve Spektroskopi (3 0 0)
Magnetizmanın fiziksel anlamı ve çeşitleri, magnetik alan-madde ilişkileri, magnetik süsseptibilite, spin enerjisinin kuantlaşması, magnetik rezonans, Larmor Presesyonu, çekirdek spin rezonansının kullanım alanları, sürekli dalga ve FT-NMR spektroskopileri, iki boyutlu NMR, moleküler dinamik çalışmaları, NMR ile görüntüleme, diğer NMR uygulamaları, elektron paramagnetik rezonans.
KDR618 X-Işınları Analiz Esasları (3 0 0)
X-ışınları elde edilmesi, özellikleri, kristal geometri ve ışınların difraksiyonu, difraktometrenin çalışma prensibleri, kimyasal analizlerin x-ışınları tekniği ile yapılması ve sonuçlandırılması.
KDR619 Birleştirilmiş Aletli Analiz Yöntemleri (3 0 0)
Kromotografinin temel ilkeleri ve kromotografik kavramlar, kromotografik sistemler, cihazların yapısı, kolonlar, çözücü seçimi, kromotografide kullanılan dedeksiyon yöntemleri ve kütle dedektörleri, ara yüzeyler ve taşıyıcı faz-analit ayrılması, GC/MS, LC/MS yöntemlerinin dayandığı ilkeler, tandem kütle spektrometreleri MS/MS ve sağladığı yararlar, diğer birleştirilmiş yöntemler, termal analiz infrared spektroskopisi (TG/IR), eşleşmiş indüktif plazma-kütle spektroskopisi (ICP/MS) yöntemleri ve avantajları
KDR620 Araştırmanın Planlanması ve Veriler Değerlendirilmesi (3 0 0)
Kaynak taraması, yöntem tespiti, deney sistemi hazırlanması, deneylerin planlanması, ölçüm yöntemleri, verilerin değerlendirilmesi ve hata hesapları.
KDR621 Kromatografi Teorisi ve Gaz Kromatografisi (3 0 0)
Kromatografi teorisi, bileşik aydınlatılmasında indis sistemi, analitik ve preperatif gaz kromatografisi, uygulamalarda kromatografik değişkenin kullanımı, kromatografi ile nitel ve nicel analiz, kromatografide türev hazırlama.
KDR622 Yüksek Teknoloji Seramikleri (3 0 0)
İleri seramik tozlarının sentezi ve karakterizasyonu, ileri seramik malzemelerin hazırlanması, şekillendirme yöntemleri, soğuk izostatik presleme, sıcak presleme, sıcak izostatik presleme, pişirme, seramiklerin mekaniksel davranışları, oksit seramikler, oksit olmayan seramikler, kompozitler, kimyasal seramikler, yapı seramikleri, nükleer seramikler, elektroseramikler, magnetoseramikler, optoseramikler, biyoseramikler.
KDR623 Kimyasal Tepkime Dinamiği (3 0 0)
Gazların kinetik teorisi, kimyasal tepkime hızları, kimyasal tepkime teorileri: çarpışma teorisi, kimyasal tepkime teorileri: aktiflenmiş kompleks teorisi ve termodinamik yorumu, taşınma özellikleri, sıvı çözeltilerdeki tepkimeler: sürtünme, diffüzyon kontrolü, langevin denklemi, sıvı çözeltilerdeki tepkimeler: iyonik şiddet ve elektron transferi, katı yüzeylerdeki tepkimeler: adsorpsiyon ve desorpsiyon, katı yüzeylerdeki tepkimeler: katalizörler, katı yüzeylerdeki tepkimeler: yüzey difüzyonu.
KDR624 Grup Teorilerinin Kimyadaki Uygulamaları (3 0 0)
Grup teorisinde tarifler ve temel teoremler, moleküler simetri ve simetri grupları, simetri elemanları ve operasyonlar, simetri elemanları ve optik izomerlik, grupların temsili, grup teorisinin uygulamaları.
KDR625 Nokta Grupları (3 0 0)
Grup teorinin tanımı ve teoremleri, Simetri elemanları ve simetri işlemleri, sınıf kavramı, nokta grupları, karakter çizelgeleri, seçim kuralları, uygulamalar: optik izomerlik, polarite, eşdeğer atomlar (NMR da), uygulamalar: VBT ve hibrit orbitalleri, uygulamalar: molekül titreşimleri, uygulamalar: ligant alan teorisi, uygulamalar: Molekül Orbital Teorisi.
KDR626 Ftalosiyaninler ve Uygulamaları (3 0 0)
Ftalosiyanin ve benzeri bileşiklerin tanımı ve farklılıkları, ftalosiyaninlerin oluşum mekanizması, ftalosiyanin sentezinde kullanılan başlangıç maddeleri, başlangıç maddelerinin ve ftalosiyaninlerin sentez, modifikasyon, saflaştırma ve karakterizasyon yöntemleri, fiziksel, kimyasal ve spektral özellikleri, uygulama alanları ve literatürdeki yeri.
KDR628 İyonik Dengeler I (3 0 0)
İyonik dengelere giriş, potansiyometri, direkt potansiyometri, aktivite-konsantrasyon ilişkileri, sulu çözeltilerde iyonlaşma sabitleri tayini, pH ölçümüne dayanan metotlar, pH titrasyon metodu, suyun iyonlar çarpımı tayini, polifonksiyonel asitler ve bazlar, susuz çözücülerde asit-baz dengeleri, susuz ve su ile karışık çözücülerde potansiyometrik ölçümler.
KDR629 İyonik Dengeler II (3 0 0)
Kimyasal denge, dengeleme noktası, tek basamaklı protonasyon dengeleri, iki basamaklı protonasyon dengeleri, birkaç basamaklı protonasyon dengeleri, metal kompleks oluşumuna giriş, dengelerin incelenmesi için deneysel metotlar, komplikasyonlar, ölçümlerden parametrelerin bulunması, kararlılık sabitlerinin kullanımı.
KDR630 İleri Elektrokimya (3 0 0)
Temel elektrokimya yasaları, iyonların solvatasyonu, kuvvetli ve zayıf elektrolitler, electromotor kuvvet, temel elektrokimya yasaları, iyonların solvatasyonu, kuvvetli ve zayıf elektrolitler, electromotor kuvvet, arayüzeylerde elekrokimyasal olgular: faz sınırlarında potansiyel farklanmaları (elektrokapiler eğriler, elektriksel çift tabaka, membrane potansiyelleri), arayüzeylerde elekrokimyasal olgular: kolloitlerin elektriksel yükleri, arayüzeylerde elekrokimyasal olgular: elektrokinetik (elektroforez, akım potansiyelleri), tersinmez elektrod prosesleri: konsantrasyon aşırı gerilimi, aktivasyon aşırı gerilimi, pasiflik, metallerin korozyonu, eriyiklerin elektrolizi, yakıt pilleri, gazların elektrokimyası: yük taşıyıcılar, elektriksel boşalım etkisi altında oluşan kimyasal reaksiyonlar, elektrokimyada deneysel yöntemler: akım, seyrelme ve çözelti ısıları, dielektrik polarizasyon, optik yöntemler, elektrokimyada deneysel yöntemler: iyon göçü, tersinir elektrot potansiyeli, elektriksel çift tabaka, tersinmez elektrot olguları.
KDR631 İleri Kimyasal Kinetik (3 0 0)
Homojen tepkimelerde deneysel hız ifadeleri, tepkime mekanizmaları ve hız ifadeleri, basit tepkime kurumları, çözelti tepkimeleri, heterojen tepkimeler.
KDR632 İleri Kuantum Kimyası I (3 0 0)
Matematiksel temeller, klasik mekanik ve elektromagnetizmanın özetlenmesi, eski kuantum kuramı, deneysel temeller, kuantum mekaniğinin postülatları, sabit potansiyel problemleri, bir kutu içindeki tanecik, harmonik titreşici, katı döneç, hidrojen atomu, açısal momentum,saçılma.
KDR633 İleri Kuantum Kimyası II (3 0 0)
Pertürbasyon kuramı, varyasyon yöntemi, Wentzel-Kramers-Brillouin yöntemi, helyum atomu, çok elektronlu atomlar, spektroskopi ve spektroskopik ölçümler, atomik spektroskopi, dönme ve titreşim spektroskopisi, moleküller ve kimyasal bağ, konjuge sistemlerin elektronik yapısı, elektron ve nükleer magnetik resonans spektroskopileri.
KDR634 İleri Adsorpsiyon ve Kataliz (3 0 0)
Adsorpsiyon kavramı, fiziksel ve kimyasal adsorsiyon, adsorpsiyonin kinetiği ve termodinamiği, gözenekli katılar, özgül yüzey alanı ve özgül gözenek hacmi, homojen kataliz, heterojen kataliz, katalizörlerin hazırlanması.
KDR635 İleri Polimer Kimyası I (3 0 0)
Polimer sentez yöntemleri; süspensiyon polimerizasyonu ve uygulamaları, emülsiyon ve dispersiyon polimerizasyonu ve uygulamaları, katyonik polimerizasyon; halka açılması polimerleşmesi, klasik radikal polimerileşmesi, avantaj ve dezavantajları, kontrollü / yaşayan polimerizasyon teknikleri, özellikleri, geleneksel polimerizasyon yöntemleri ile kıyaslanması.
KDR636 İleri Polimer Kimyası II (3 0 0)
Kontrollü / yaşayan radikal polimerleşmesi, raft, nmp, atrp, atom transfer radikal polimerizasyonu uygulamaları, yüksek verimli tepkimeler ve genel özellikleri (klik kimyası ve diğer kenetlenme tepkimeleri), yaşayan kontrollü radikal polimerizasyonun, kilik kimyası ile birleştirilmesi, fotopolimerizasyon ve uygulamaları, polimerlerde nanoyapılar; sentezleri ve uygulamaları.
KDR637 Analitik Kimyada Kemometri (3 0 0)
Kemometrinin tanımı ve tarihi gelişimi, kemometrik yöntemlerin kimyada kullanımı, temel istatistik bilgilerinin bir özeti, deneysel tasarımın prensipleri, faktöryel tasarımlar ve analizler, tek değişkenli ve çok değişkenli veri analizi, fraksiyonlu faktöryeller, temel bileşen analizi, faktör analizi, regrasyon analiz yöntemleri, temel bileşen regrasyon analizi, çok değişkenli veriler için en küçük kareler yöntemi, iki yönlü verilerin kemometri ile birbirinden ayrılması, cevap yüzeyleri metodolojisi.
KDR638 Analitik Kimyada Seçilmiş Konular I (3 0 0)
Bazı temel kavramların incelenmesi, basit denge sabiti hesaplamaları, analitik verilerin değerlendirilmesi, çökeleklerin çözünürlüğü, kompleks asit-baz sistemlerinde titrasyon eğrileri, susuz ortam titrasyonlarına giriş, kompleks oluşum titrasyonları, analize giriş, numunenin analizi, filiz ve alaşım analizleri, az rastlanan elementlerin analizleri.
KDR639 Analitik Kimyada Seçilmiş Konular II (3 0 0)
Potansiyometrik yöntemler, elekrogravimetrik yöntemler, amperometri, kondüktometri, magnetik süseptibilite, fluorimetri, polarografik analiz, analitik ayırmalara giriş.
KDR640 Analitik Kimyada Çözünürleştirme Teknikleri (3 0 0)
Kimyasal reaksiyon olmaksızın çözme, ısı ve elektirik enerjisiyle çözme, oksidasyonsuz kimyasal reaksiyonla çözme, yükseltgenmeyle çözme, indirgenmeyle çözme.
KDR641 Fiziko Kimyada Seçilmiş Konular (3 0 0)
Moleküllerin elektronik (kismi atomik yükler, HOMO-LUMO enerjileri, band genisliği, dipol moment), spektroskopik (IR, UV-VIS, NMR vb.) özelliklerinin hesaplanması, moleküllerin 3-boyutlu geometrilerinin hesaplamalı kimya yöntemleriyle incelenmesi.
KDR642 Polimerizasyon Teknikleri (3 0 0)
Giriş: polimerlerle ilgili genel kavramlar, polimerlerin çeşitli özellikleri ve polimerizasyon türleri, basamaklı polimerizasyon genel özellikleri, basamaklı polimerizasyon işlem koşulları, basamaklı kopolimerizasyo ve yüksek performanslı polimerler, radikal zincir polimerizasyonu, başlama yöntemleri, işlem koşulları, emülsiyon polimerizasyonu, iyon zincir polimerizasyonu, katyonik ve anyonik polimerizasyon, sunum, zincir kopolimerizasyonu, sunum, halka açılma polimerizasyonu, sunum ve değerlendirme.
KDR643 Polimerizasyon Kinetiği (3 0 0)
Basamaklı polimerizasyon reaksiyonlarının mekanizması ve kinetiği, çok fonksiyonlu monomerlerin basamaklı polimerizasyonu, polimerizasyonu önleme ve geciktirme reaksiyonlarının kinetiği, vinil monomerlerinin radikal polimerizasyonu, mekanizması ve kinetiği, kopolimer denkleminin türetilmesi, monomer reaktiflik oranları ve kopolimerizasyon reaksiyonları, monomer reaktiflik oranlarının bulunması yöntemleri ve çok bileşenli kopolimerizasyon, olefinlerin anyonik polimerizasyonu, mekanizması ve kinetiği, yaşayan polimerlerin sentezi, olefinlerin katyonik polimerizasyonu, mekanizması ve kinetiği, karbonik monomerlerinin anyonik ve katyonik başlatıcılarla polimerizasyonu, polimerizasyonu önleme ve geciktirme reaksiyonlarının kinetiği, halkalı monomerlerin polimerizasyonu, polimerik maddelerin fizikokimyasal yöntemlerle karakterizasyonu.
KDR644 Polimer Teknolojisi I (3 0 0)
Genel tanım ve kavramlar, polimer üretiminde kullanılan girdiler, polimerleşme teknikleri, bazı termoplastikler, termoplastik teknolojisi, bazı termoset reçineler, termoset teknolojisi, bazı elastomerler, elastomer teknolojisi, doğal ve sentetik elyaflar, elyaf teknolojisi, polimerik katkılar, polimer işleme teknikleri.
KDR645 Polimer Teknolojisi II (3 0 0)
Termoplastik teknolojisi, termoset teknolojisi, elastomer teknolojisi, lif teknolojisi, polimer filmler, polimer köpükler, polimer kaplamalar.
KDR646 Polimerik Jeller (3 0 0)
Polimer jelerin ve ağ yapılarının oluşumu ve sınıflandırılması, jel noktası için flory and stockmayer istatistiksel metotları, dallanma katsayısının ve deneysel jel noktalarının hesaplanması, lineer olmayan polimerizasyonlarda molekül ağırlığı dağılımları, çapraz bağlı polimerler ve kauçuk elastisitesi, termodinamik hal denklemi ve ağ yapıları kusurları, kauçuk elastisitesinin sürekli ortamlar teorileri, şişme oranı ve elastik modülünden çapraz bağlanma yoğunluğu, jel şişmesi ve şişmiş jellerin özellikleri, polielektrolit ağ yapılarının şişme dengesi, hidrojellerin şişme kinetiği, hacim faz geçişi ve ölçeklendirme teorileri.
KDR647 Polimer Nanokompozitler (3 0 0)
Kompozit malzemelere giriş; kompozit malzemelerin sınıflandırılması; polimer kompozit matriks tipleri ve takviye edici malzemeleri; polimer kompozit üretim yöntemleri; polimer kompozitlerin fiziksel, mekanik, termal ve elektriksel özellikleri; polimer kompozit uygulamaları.
KDR648 Polimer Sentezi (3 0 0)
Giriş, Genel kavramlar, klasik radikal polimerleşmesi, iniferter, tersinir katılma-bölüşme polimerleşmesi (RAFT), nitroksit tabanlı polimerleşmeler (NMP), atom transfer radikal polimerleşmesi (ATRP), katyonik polimerleşme, yaşayan Katyonik polimerleşme, anyonik polimerleşme, katyonik halka açılması polimerleşmesi, anyonik halka açılması polimerleşmesi, katyonik photopolimerleşme, radikalik and radikalden dönüşümlü katyonik fotopolimerleşme, Metatesis polimerleşmesi (ROMP), kademeli polimerleşme.
KDR649 Akıllı Polimerik Malzemeler (3 0 0)
Klasik ve akıllı malzemeler, biomimetik malzeme araştırmaları, biyolojik sistemlerde kendini onarma mekanizmaları, akıllı solucan şeklinde yüzey aktif maddeler, akıllı polimerler ve jeller, tersinir polimer ağyapıları, makrogözenekli duyarlı polimerler, duyarlı polimerler, akıllı polimerlerde ilaç salınımı, kendini onaran akıllı jeller.
KDR650 İletken Polimerler (3 0 0)
İletken polimere giriş, katkılama ve iletkenlik özelliği, iletken polimerlerin elektriksel ve elektrokimyasal özellikleri, indirek elektroliz: elektrokataliz ve elektroyu başlatan girdiler, iletken polimerlerin çözünürlüğü, iletken polimerlerin karakterizasyonu, iletken polimerlerin karakterizasyonu ile ilgili örnek çözümleri, iletken polimerlerin uygulama alanları.
KDR651 Fonksiyonel Polimerler (3 0 0)
Fonksiyonel polimerlere giriş, polimer moleküllerinin yapısı, yeni fonksiyonel polimerlerin tasarımı ve üretimi, fonksiyonel monomerlerin polimerizasyonu, fonksiyonel polimer sentezinde modifikasyon yöntemleri, polimer destekli kimyasal reaksiyonlar, polimerik katalizörler: polimere bağlı metal katalizörler, polimerik katalizörler: faz transfer katalizörleri, polimerik reçinelerin sentezi, polimerik reçinelerin uygulamaları, sıvı kristal polimerlerin sentezi, sıvı kristal polimerlerin karakterizasyonları ve uygulamaları, mikrolitografi, fonksiyonel polimerlerin güneş enerjisi ve biyomedikal alanındaki uygulamaları, Fonksiyonel polimerler hakkında yapılan araştırmaların sunumu.
KDR652 Anorganik Halkalı Bileşikler (3 0 0)
Borazin ve borazin türevleri, borhidrürler ve bor-kafes yapıları, halkalı fosfor-azot bileşikleri-fosfazenler ve türevleri, kripta-fosfazenler, halkalı azot kükürt bileşikleri (tiyazenler) küme bileşikleri, taç eter-kriptand-siferand ve kaliksaren komplekslerinin sentezleri ve yapıları, diğer makrohalkalı ligand komplekslerin sentezi ve yapıları.
KDR653 Anorganik Bileşiklerin Yapı Yöntemleri (3 0 0)
Kimyada karakterizasyon teknikleri ve sınıflandırılması, elementel analiz, iyonik iletkenlik, erimenoktası ve molekül ağırlığı manyetik susseptibilite, IR, UV, MS, NMR, ORD, termal analiz X-ışını difraksiyonu.
KDR654 Anorganik Kimyada Seçilmiş Konular (3 0 0)
Atomun elektron yapısı, molekül yapısı, kovalent, iyonik ve metalik bağlar, tanecikler arası etkileşimler, asit ve bazlar, indirgenme ve yükseltgenme reaksiyonları, geçiş metal kimyası, koordinasyon bileşiklerinde bağlama.
KDR655 Anorganik Reaksiyon Mekanizmaları (3 0 0)
Kimyasal bağlar metal ligand bağ oluşumu ile ilgili teoriler, kare düzlem, tetrahedral ve oktahedral yapılar, geçiş metal komplekslerinin ligand sübtitisyon reaksiyonları, elektron transfer reaksiyonları oksidativ katılma reaksiyonları, kataliz reaksiyonları.
KDR656 Metal Komplekslerin Elektrokimyası (3 0 0)
Elektrokimyanın temelleri, voltametrik teknikler, elektrokimyasal ölçümlerde kullanılan temel teçhizatlar, ilk sıra geçiş metalosenlerin elektrokimyasal davranışı, geçiş elementi metal komplekslerinin elektrokimyası, redoks aktif ligand içeren metal kompleksleri, elektrokimyasal yapısal değişiklikler, geçiş elementleri metal komplekslerinin küçük molekül etkileşimleri, elektrokimyada süper iletkenler, redoks aktif proteinlerin elektrokimyası, redoks potansiyeli ve diğer fizikokimyasal parametreler
KDR657 NMR Teori ve Organik Kimyada Uygulamaları I (3 0 0)
NMR’a giriş, NMR aktif çekirdekler ve bu çekirdeklerin manyetik alandaki davranışları ve NMR sinyalinin oluşumu, Proton NMR da spin-örgü ve spin-spin relaksasyonu ve NMR pikleri üzerindeki etkileri, Proton NMR da kimyasal kaymalar ve kimyasal kaymayı etkileyen faktörler. Çekirdeğin kimyasal ve manyetik ekivalansı. Pascal üçgenine dayanarak protonların bölünme şekillerinin (multiplicity) ve kimyasal kaymalarına dayanarak spin sistemlerinin saptanması, Spin-spin etkileşme sabitlerinin (J değerlerinin) çiklik ve özellikle heksaçiklik yapılarda Karplus eğrisine dayanarak belirlenmesi, geminal ve visinal etkileşme sabitleri, yüklü çekirdeklerde kimyasal kaymalar, Basit moleküllerin protonlarının 1H NMR spektrumları üzerinde kimyasal kayma ve J değerlerinin tayini, Free Induction Decay (FID), puls fourier transformasyon NMR spektroskopisi, homo ve heteronükleer çift rezonans teknikleri (homonuclear decoupling ve heteronuclear decoupling) ve NOE tekniklerinin esası, Spin-decoupling NMR tekniği ile alınan proton NMR’larının yorumu, 13C NMR spektroskopisi, spin-örgü, spin-spin relaksasyonun detaylı olarak incelenmesi, hibritleşmeye bağlı olarak karbonların kimyasal kaymaları ve C-H ve C-C spin etkileşmeleri, 13C NMR ve kullanılan teknikler (Broad Band-decoupled, APT, DEPT) ve yapı tayininde kullanılması, Örnek 13C spektrumları ve problem çözümleri.
KDR658 NMR Teori ve Organik Kimyada Uygulamaları II (3 0 0)
Yüksek alanlı NMR Spektroskopisi (Yüksek rezolüsyona sahip inverse probe sahip) ve NMR’ın temel kavramlarını hatırlatma. Fourier Transform NMR, 1H ve Carbon-13 NMR da kimyasal kaymayı etkileyen faktörler. Tek dimensiyonlu NMR’lara bakış, Puls NMR, Özel Puls Dizilişleri ve Çift Dimensiyonlu NMR teknikleri: Spin-Echo ve Polarizasyon Transferi, 13C NMR Teknikleri: APT ve DEPT tekniklerindeki dizilişler ve örnek spektrumlar, Direkt ve indirekt C-H ilişkisini inceleyen teknikler: Çift dimensiyonlu teknikleri: HMQC, HSQC ve HMBC ve örnek spektrumlar, INEPT (ve selektif INEPT) tekniğindeki diziliş ve örnek spektrumlar üzerinde çalışmalar, INADEQUATE (C-C bağıntısını inceleyen teknik) tekniğindeki diziliş ve örnek spektrumlar. 2D-INADEQUATE tekniği ve yapı tayinine katkıları, Öğrenilen tüm tekniklerle ilgili çeşitli NMR problem çözümleri, 2D J-Resolved Spektroskopisi: Örnek homonükleer ve heteronükleer J-resolved spektrumlar, Dinamik NMR ve Solid NMR ve spesifik NMR spektrumları, Tek ve Çift dimensiyonlu NMR problemleri, Tüm spektral teknikler ve yapı tayininde kullanılması. Diğer çekirdeklere ait NMR spektrumları.
KDR659 Organik Kimyada Çevrilme Reaksiyonları (3 0 0)
Çevrilme reaksiyonlarına giriş, nükleofilik, elektrofilik ve serbest radikal çevrilmeleri, R, H, ve Ar gruplarının çevrilmesi (Wagner-Meerwein çevrilmesi), pinakol and semipinakol çevrilmeleri, halka genişlemesi ve halka küçülmesi, aldehit ve ketonların asit katalizli çevrilmeleri, benzilik asit çevrilmeleri, wolff çevrilmeleri ve arndt-eistert sentezleri, aldehit ve ketonların homolojisazyonu, Hofmann Curtius, Lossen, Schmidt ve Beckmann çevrilmeleri, Baeyer-Villiger and hidroperoksit çevrilmeleri, azot oksijen ve kükürden karbona göçmeler, Stevens, Wittig, Favorski Ve Sommelet çevrilmeleri, allilik ve fonkionel grup çevrilmeleri, ikili ve üçlü bağ göçmeleri.
KDR660 Organik Kimyada Koruyucu Gruplar (3 0 0)
Organik kimyada koruyucu grupların amacı, koruyucu grupların asit, ağır metal katalizörü, çinko ile ayrılma, yükseltgenme yoluyla açılması, hidroksil gruplarının korunması (silil eter, alkil eter), hidroksil gruplarının korunması (alkoksi eter), diol gruplarının korunması (asetaller, silen türevleri), karboksil gruplarının korunması (esterler), karboksil gruplarının korunması (oksazolinler) karboksil gruplarının korunması (oksazolinler) karboksil gruplarının korunması (oksazolinler), karbonil gruplarının korunması (0,0-asetal), amino gruplarının korunması (n-acil ve n-sulfonil türevleri), amino gruplarının korunması (n-alkil, n-silil ve imin türevleri), uc alkinlerin korunması (silil gruplan), fosfat gruplarının korunması (2-siyano etanol ve 2,2,2-trikloro etanol), karbonil gruplarının korunması (5,5-asetaller, 0,5-asetaller).
KDR661 Organik Kimyada Reaktif Ara Ürünler (3 0 0)
Reaktif araürün nedir sınıflandırma ve özellikleri, radikallerin tanımlanması, radikallerin eldeleri, radikallerin reaksiyonları, karbenlerin tanımlanması, karbenlerin eldeleri, karbenlerin reaksiyonları, nitrenlerin tanımlanması, nitrenlerin eldeleri, nitrenlerin reaksiyonları, allenlerin tanımlanması, allenlerin eldeleri, allenlerin reaksiyonları, karbokatyonlar, karbanyonlar arinler, karbinler ve diğer reaktif ara ürünler nelerdir özellikleri ve reaksiyonları nedir.
KDR662 Organik Bileşiklerin Yapısal Analizlerinde Spektroskopik Yöntemler (3 0 0)
Spektroskopik yöntemlere giriş, UV-Vis spektroskopisi ve uygulamaları, floresans spektroskopisi ve uygulamaları, ır spektroskopisine giriş, organik bileşiklerin fonksiyonel grup frekansları, IR titreşim frekanslarını etkileyen etmenler, kütle spektrumunda pik türleri, molekül formülünün bulunması, molekül bölünme, 1H-NMR spektroskopisine giriş, 1H-NMR ile yapı tayini, kimyasal kayma, 13C-NMR spektroskopisine giriş, 13C-NMR ile yapı tayini, kimyasal kayma, UV, IR, Kütle ve NMR spektrumlarının birlikte değerlendirilmesi, organik bileşiklerin birleştirilmiş spektrum analizleri, spektrum analiz uygulamaları.
KDR663 Organik Tepkime Mekanizmaları (3 0 0)
Organik bileşiklerde bağlar, yapı, reaktiflik ve organik dönüşlümler, doymuş karbon atomu üzerinde tepkimeler, doymamış karbon atomu üzerinden tepkimeler, ayrılma tepkimeleri, katılma tepkimeleri, karbonil grubu üzerinden tepkimeler, aromatik elektrofilik sübstitisyon tepkimeleri, kondenzasyon tepkimeleri, aktif metilen bileşiklerinin verdikleri tepkimeler, karbon atomu üzerinden çevrilme tepkimeleri, azot atomu üzerinden çevrilme tepkimeleri.
KDR664 Organik Boyalar ve Pigmentler (3 0 0)
Boya ve pigmentlere giriş; organik bileşiklerin renkleri, boyarmaddelerin ışık absorpsiyonu, fluoresans ve fosforesans özellikleri, boya molekülleri üzerinde bulunan substitüentlerin aromatik bileşiklerin absorpsiyon ve emisyon spektrumları üzerindeki etkileri, polien, polimetin, di- ve triarilmetin boyaları ve aza analogları, aza 18 annulenler, nitro ve nitrozo boyaları, azo boya ve pigmentler, karbonil grubu içeren boya ve pigmentler, floresant boyalar, boyarmaddelerin ve organik pigmentlerin uygulamaları, boyarmaddelerin ve organik pigmentlerin foto-, termo- ve elektrokimyasal tepkimeleri, görüntüleme ve veri kaydedilmesine yönelik renklendiriciler ve iletkenler, biyokimya, biyoloji, tıp ve analitik kimyada kullanılan boyar maddeler.
KDR665 Organik Tepkimeler ve Fotokimya (3 0 0)
Fotokimyaya giriş, termal çevrilme ve eliminasyon reaksiyonları, fotokimyasal uyarma, fotokimyasal reaksiyonlara giriş, aromatik bileşiklerin fotokimyası, fotokimyasal reaksiyonların mekanizması, moleküler orbital simetri reaksiyonları, elektrosiklik tepkimeler ve stereokimyası, sigmatropik tepkimeler ve stereokimyası, siklokatılma tepkimeleri, diels-alder reaksiyonları.
KDR666 Organik Sentez Tasarımı (3 0 0)
Organik kimyada fonksiyonel gruplar ve aralarındaki ilişki, alkol grubu içeren bileşiklerin sentezi, halojen içeren bileşiklerin sentezi, eterik yapıların sentezi, alkollerin ve halojenlerin indirgenmesi, karbonil grubu içeren bileşiklerin sentezi, karboksilli asit ve türevlerinin değişik yollardan sentezi, aromatik bileşiklerin sentezi, aromatik bileşikler üzerindeki yan grupları reaksiyonları, amin bileşiklerinin sentezi, fenol türevlerinin sentezi, önemli güncel bileşiklerin basit bileşiklerden yola çıkılarak sentezi.
KDR667 Organik Bileşiklerin Stereokimyası (3 0 0)
Yapısal izomerler ve stereoizomerler, kiral va akiral moleküllerin simetri noktaları, simetri ve moleküler özellikler, polarize ışığın sapması, dipol moment ve simetri numarası, bağıl ve mutlak konfigürasyon, mutlak konfigürasyonun belirlenmesi, doymuş alifatik bileşiklerin bağıl konfigürasyonlarının belirlenmesi, stereoizomerlerin tanıtılması, rasemik karışımların ve enantiyometrik bileşenlerin özellikleri, stereoizomerlerin ayrılması, alkenlerin stereokimyası, doymuş ve doymamış asiklik moleküllerin konformasyonu, diastereomer ve konfomerlerin fiziksel ve spektral özellikleri, siklik moleküllerin konfigürasyon ve konformasyonu, stereoselektif sentezler.
KDR668 Organik Nükleer Manyetik Rezonans (3 0 0)
Proton NMR spektroskopisine giriş, önemi ve temel teori, instrümentasyon, atom çekirdeğinin manyetik özellikleri, rezonans şartları ve olayı, relaksasyon, kimyasal kayma, eşdeğer protonlar, manyetik anizotropi, spektrum integrasyonu, etkileşme sabitleri, çeşitleri ve uygulamaları, basit 1H-NMR spektrumların yorumlanması, spin-spin etkileşmesi, pik multiplisitesi ve bağıl şiddetleri, Paskal üçgeni, spin sistemleri, heteroatomlara bağlı protonlar, AMX, ABX ve ABC sistemleri, eşleşme türleri ve sabitleri; geminal, visinal ve uzun mesafe etkileşmeleri, çift rezonans, kaydırma reaktifleri, 13C-NMR spektroskopisinin temeli, fourier dönüşümü, FID, puls, kazanım, puls delay teknikleri, INDOR, NOE etkisi, kimyasal kayma aralıkları, proton etkileşmemiş ve etkileşmiş 13C-NMR spektrumları, organik bileşikler için 13C-NMR spektrumlarının değerlendirilme örnekleri; ışınlama, döteryumlama, kaydırıcı reaktifler ve uygulamaları, iki boyutlu NMR, COSY, HETCOR, INADEQUATE, DEPT, NOE ve crossover uygulamaları, diğer yeni teknikler, spektrumların beraber değerlendirilmesi, yapı belirleme yaklaşımları.
KDR669 Heterosiklik Bileşenler (3 0 0)
Halkalı yapıdaki bileşiklerin tanıtımı, pirol ve türevleri, furan ve türevleri, tiyofen ve türevleri, diazoller ve türevleri, oksazoller, izoksazoller, tiyazoller ve izotiyazoller, triazolller, oksadiazoller, tiyadiazoller ve tetrazoller, piridin ve türevleri, pirilyum ve tiyopirilyum tuzları, diazinler ve türevleri, oksazinler ve tiyazinler, endüstriyel öneme sahip önemli heterosiklik bileşikler.