You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Kuruluş

Arkeoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı 2022 Yılında açılmıştır.

 

Kazanılan Derece

Yüksek Lisans Derecesi

 

Derecenin Düzeyi 

Yüksek Lisans

 

Kabul ve Kayıt Koşulları

Fen-Edebiyat, Mimarlık ve Mühendislik, Eğitim, Turizm, Fakülteleri, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümlerinden veya Batı Dilleri, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Eğitim Bilimleri, Güzel Sanatlar Eğitimi, Temel Eğitim, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Yabancı Diller Eğitimi, Turizm Rehberliği, Bölümlerinden lisans mezunu olmak. -Son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puan türünden en az 55 puan almış olmak. -Lisans mezuniyet not ortalamasında 4,00 üzerinden en az 2,00 veya muadili bir puana sahip olmak. -ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %40’ı, dikkate alınarak başarı puanı hesaplanacaktır. -Başvuruların ilan edilen kontenjan sayısından fazla olması halinde başarı puanı sıralamasına göre öğrenci alımı yapılacaktır.

 

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Arkeoloji Anabilim dalına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler lisans eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış öğrencilerdir.

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1. Alanının güncel ve temel bilgilerine etik kurallar çerçevesinde bir arada sahip olur. 2. Alanında lisans eğitiminde edindiği tüm pratik ve kuramsal bilgileri eleştirel düzeyde yorumlar ve değerlendirir ayrıca uygulama bilgilerini arazide ve ilgili birimde uzman düzeyinde kullanır, sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmaya ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri getirir. 3. Arkeolojik verileri görsel ve sözel çerçevede teknolojik araçlar ile kayıt altına alır. 4. Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri etik kurallar çerçevesinde ele alarak ulusal ve uluslararası düzeyde yazılı ve sözlü iletişim yoluyla uzman düzeyinde aktarabilme becerisine sahip olur ve uygular. 5. Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışma ve projeleri uzman düzeyinde bağımsız olarak yürütür. 6. Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışma ve projelerde karşılaşılacak sorunları çözmek üzere uzmanlık düzeyinde sorumluluk alır. 7. Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışma ve projelerde strateji belirleyerek etkinlikleri etik kurallar çerçevesinde planlar, yönetir ve uygular. 8. Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirleyerek, kültürel miras bilincine sahip, bu mirası koruma ve toplumu bilinçlendirmeye karşı duyarlı, vizyonu geniş, yaşam boyu öğrenmeye açık, etik kurallara uygun hareket eden bir birey olmayı hedefler. 9. Alanı ile ilgili güncel konuları ulusal ve uluslararası düzeyde topluma iletebilme ve toplumu bilgilendirme yetkinliğine uzman düzeyde sahip olur. 10. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve sonuçlarının duyurulmasında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun şekilde hareket eder. 11. Alan uygulamaları dışında Arkeolojik verilerin yazılı ve görsel olarak değerlendirildiği depo / laboratuar ortamında uzman düzeyinde çalışma becerisine sahip olur. 12. Arkeolojinin uygulamasında mevzuat; malzemenin sunum ve koruma inceliklerinde müzecilik, eserlerin dokümantasyonu kapsamında kataloglama bilgi ve becerilerini uzman düzeyinde uygular. 13. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme yetisine sahip olur. 14. Bilişim ve iletişim teknolojilerini uzman düzeyinde kullanır. 15. Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalarda farklı disiplinlere ait bilgi ve becerileri uzman düzeyinde bir araya getirir ve kullanır.

 

Program Profili

Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne bağlı Arkeoloji Anabilim dalı 2 yıllık tezli yüksek lisans eğitimi vermektedir. Arkeoloji Anabilim Dalının verdiği dersler ve genel kültür derslerinin eğitim dili Türkçedir. Arkeoloji Anabilim Dalının temel hedefi evrensel değerler ışığında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu donanımlı, çağdaş teknolojileri mesleğinde kullanma becerisine sahip ve araştırma, öğretim ve hizmet alanlarındaki üretimini toplum yararına sunmayı görev edinmiş bireyler yetiştirmektir. Ülkemizin sahip olduğu eşsiz kültür varlıklarını bilimsel metodlarla gün ışığına çıkartabilecek yetkin arkeologlar eğiterek bu eserleri müzelerimizde çağdaş yöntemlerle koruma ve sergilemeyi bilen elemanlar yetiştirmek önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır.

 

Program Eğitim Amaçları

Sosyal Bilimlerin en temel unsurlarından biri olan arkeoloji, geçmişi sağlam temeller üzerine oturtmak üzere ortaya çıkmış, insanoğlunun eski çağlarda oluşturduğu maddesel kültür kalıntılarını inceleyerek geçmişimizi aydınlatmayı amaç edinmiş bir bilim dalıdır. Açılması önerilen Arkeoloji Bölümü Tezli Yüksek Lisans programı ile öğrencilerin arkeoloji alanında kuramsal bilgi, beceri ve kavrayışlarını üst düzeye çıkarmanın yanında uzman arkeologlar yetiştirmek, alanında yapılan çalışmaları takip edebilen, güncel uygulamaları özümseyen ve alanına hâkim, donanımlı bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır. Arkeoloji Bölümü yüksek lisans programı ile ülkemizde gereksinim duyulan arkeoloji alanında akademisyenlerin yetiştirilmesi ve bu alanda bilgi, beceri ve yeteneklerini artırmak isteyen ve arkeoloji ile ilgilenen kişilerin uzmanlaşması hedeflenmektedir. Bilgiye erişimin çok daha önemli olduğu çağımızda, lisansüstü eğitimin büyük illerle sınırlı kalması lisansüstü eğitim hedefine sahip öğrencilerin için hem maddi hem de manevi açıdan zorluklar doğurmaktadır. Bu nedenle Yozgat Bozok Üniversitesi’nde açılacak Arkeoloji Yüksek Lisans programı gelişmekte olan ilimizde bilimsel araştırma kabiliyetine sahip öğretim elemanlarının ve uzmanların yetiştirilmesini sağlayacaktır. Diğer bir açıdan bakıldığında da program aracılığıyla yetiştirilecek uzmanların ulusal ve uluslararası alanlarda çalışma ve araştırma yapacak olmaları arkeoloji alanında bilgi birikiminin arttırılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Tüm bunların yanı sıra, Arkeoloji Bilim Dalı’nın yüksek lisans programını açma amaçları şöyle sıralanabilir: a. Alan bilgisini etkin olarak kullanabilen, çağdaş arkeoloji yöntemlerini etkin kullanabilen, güncel gelişmeleri takip eden, araştıran, sorgulayan ve yeniliğe açık bireyler yetiştirme sürecine katkıda bulunmak, b. Arkeologların ve arkeolojiye ilgi duyan diğer meslek elemanlarının da yararlanacağı bu yüksek lisans programıyla arkeoloji faaliyetlerini daha etkili ve verimli hale getirmek, c. Üniversitelerde görev yapacak donanımlı öğretim elemanı yetiştirme sürecine katkıda bulunmak, d. Arkeoloji alanında yetiştirilecek bireylerle ülke genelinde yürütülmekte olan arkeolojik kazı ve araştırma faaliyetlerinin daha etkili ve verimli hale getirilmesini sağlamaktır.

 

Mezunların İstihdam Profilleri 

Arkeoloji anabilim dalı Yüksek Lisans Programı mezunlarımız akademik kurumların yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Devlet müzeleri ve özel müzeler başta olmak üzere İl Koruma kurulları ile Belediyelerde arkeolog olarak görev yapabilmektedirler.

 

Üst Derece Programlarına Geçiş

Derslerin tamamlanmasından sonra Enstitü Yönetmeliğinin uyguladığı süre içerisinde Yüksek Lisans Tezini başarı ile bitirmek.

 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Derslerde uygulanan ölçme değerlendirme ile tez değerlendirme yöntemleri bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planında” tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Yozgat Bozok Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Konuyla ilgili olarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsü web sayfasındaki Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine bakılabilir. https://bozok.edu.tr/okul/lisansustu-egitim-enstitusu/sayfa/mevzuatlar/1826

 

Mezuniyet Koşulları

Anabilim dalımızın mezuniyet koşulları, Yozgat Bozok Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde sunulan mezuniyet koşullarına göre uygulanmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki link adresi verilmektedir. https://bozok.edu.tr/okul/lisansustu-egitim-enstitusu/sayfa/mevzuatlar/1826

 

Çalışma Şekli 

Tam Zamanlı

 

Adres ve İletişim Bilgileri

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66100 Yozgat

Telefon : 0 (354) 242 10 21

E-Posta : arkeoloji@bozok.edu.tr

 

Bölüm Olanakları

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi B Blokta bulunan iki derslik ve çizim laboratuvarı, Arkeoloji bölümü Lisans ve Yüksek Lisans programları için tahsis edilmiştir. Bölüme tahsis edilen sınıflarda ve laboratuvarda projeksiyon aleti bulunmaktadır. Arkeoloji Laboratuvarı, Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin bilimsel çalışmalarına yönelik arkeolojik buluntuları belgeleme amaçlı kullanımına ayrılmıştır. Bölüm laboratuvarı çizim malzemeleri açısından öğrenciye hizmet verebilecek kapasitededir. Laboratuarda öğrencilerin mimari, seramik ve küçük buluntu çizimlerini yapabilmeleri için uygun masa, sandalyenin yanı sıra çizim araç gereçleri (profil tarağı, lehim teli, mikyas cetveli vb.) bulunmaktadır. Ayrıca arazi çalışmalarında sık kullanılan nivo, lazer metre ve GPS gibi cihazlar da mevcut olup gerek çizim laboratuvarında gerekse alanda öğrencilerin bilimsel çalışmaları için kullanılacaktır. Ayrıca ihtiyaç duyulduğu takdirde üniversitemiz içerisinde bulunan diğer laboratuvar imkânlarından da yararlanılacaktır.

 

Program Çıktıları

1. Arkeoloji alanında lisans düzeyi yeterliklerine dayalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir.

2. Arkeolojinin kuramları, kavramları ve tartışmalarını doğru bir biçimde kavrar.

3. Alan ile ilgili spesifik bir konuda bilimsel normlara uygun detaylı araştırma yapar.

4. Arkeoloji alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri eleştirel bir yaklaşımla bilimsel yöntemlerle değerlendirir ve analiz eder.

5. Arazi uygulamalarında gerekli olan uygulama bilgilerine ileri düzeyde sahip olur.

6. Alan uygulamaları dışında laboratuvar ortamında uzman düzeyinde çalışma becerisine sahip olur.

7. Arkeolojik eserleri tanımlama, sınıflandırma, tarihleyebilme ve yorumlama yetisine sahip olur.

8. Arkeoloji alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar ve farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yürütür.

9. Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalarda farklı disiplinlere ait bilgi ve becerileri uzman düzeyinde bir araya getirir ve kullanır.

10. Arkeolojik sorunların çözümünde bireysel çalışma ve bağımsız karar verme yetisine sahip olur.

11. Arkeoloji ile ilgili mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olarak bilimsel çalışmaları doğru bir biçimde yürütür.

12. Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri etik kurallar çerçevesinde ele alarak ulusal ve uluslararası düzeyde yazılı ve sözlü iletişim yoluyla uzman düzeyinde aktarabilme becerisine sahip olur.

13 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur.

14. Arkeoloji alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.

15. Arkeoloji alanında edindiği uzmanlık bilgisini, problem çözme ve uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır.

16. Arkeoloji alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri toplumun eğitim, kültür ve sanat seviyesinin yükseltilmesi yönünde kullanır.