You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

GENEL SOSYOLOJİ VE METODOLOJİ ANABİLİM DALI

Genel sosyoloji ve metodoloji anabilim dalı, sosyal bilimlerin temel taşı olarak kabul edilen sosyolojinin geniş perspektifinden hareketle, toplumsal olguları ve yapıları analiz etmektedir. Genel sosyoloji ve metodoloji anabilim dalı, toplumların nasıl işlediğini ve sosyal düzenin nasıl sürdürüldüğünü anlamayı amaçlar. Bu amaç doğrultusunda, toplumsal yapılar ve süreçler üzerine teorik ve ampirik araştırmalar yürütülür. Sosyolojik teoriler, toplumsal olayların ve süreçlerin anlaşılmasını sağlar. Genel sosyoloji, farklı teorik yaklaşımları içerir. Yapısal işlevselcilik, çatışma teorisi, sembolik etkileşimcilik ve eleştirel teori gibi çeşitli teorik çerçeveler, toplumsal olguları farklı açılardan ele alır. Bu teoriler, toplumsal yapılar ve süreçler hakkında derinlemesine bir anlayış sağlar. Bu teoriler metodolojik araçlarla desteklenir. Metodolojik araçlar, sosyolojik araştırmaların doğruluğunu ve güvenilirliğini artırır. Metodoloji, sosyolojik araştırmalarda kullanılan yöntem ve tekniklerin bilimsel bir şekilde incelenmesini içerir. Nitel ve nicel araştırma yöntemleri, anketler, derinlemesine mülakatlar, etnografik çalışmalar ve istatistiksel analizler gibi çeşitli yöntemler kullanılarak, toplumsal olgular üzerinde sistematik araştırmalar yapılır. Bu yöntemler, sosyolojik teorilerin test edilmesi ve toplumsal fenomenlerin detaylı bir şekilde incelenmesi için kullanılır.

Genel sosyoloji ve metodoloji anabilim dalında, sosyal kurumlar, toplumsal iletişim ve değişim, modern toplum tartışmaları, toplumsal cinsiyet, tüketim, yabancılaşma, iktidar ve toplum ilişkileri gibi çeşitli alanlar, sosyolojik araştırmaların odak noktalarıdır. Bu konular, toplumsal yapıların ve süreçlerin anlaşılmasında önemli bir rol oynar. Genel sosyoloji ve metodoloji, sadece akademik araştırmalarla sınırlı kalmaz, aynı zamanda politika yapıcılar, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kamu ve özel sektör kurumları için de önemli bilgiler sağlar. Toplumsal sorunların çözümünde, politikaların geliştirilmesinde ve toplumsal değişimlerin yönetilmesinde sosyolojik bilgiden yararlanılır.

SOSYOMETRİ ANABİLİM DALI 

Sosyometri Anabilim Dalı veri toplama, ölçme ve analiz yöntemlerini kullanarak toplumsal ilişkilerin yapısını, özelliklerini ve dinamiklerini inceler. Toplumun öncelikli sorun alanlarıyla çakışan gerçeklikleri küçük grupların analizi aracılığıyla ortaya koymaktadır. Küçük grupları toplumsal yaşam içinde göstermeye olanak tanıyan ölçekler ve sosyal ölçümleme metotları geliştirmektedir.

UYGULAMALI SOSYOLOJİ ANABİLİM DALI

2014 yılında Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü bünyesinde açılmıştır. Uygulamalı Sosyoloji toplumdaki değişim ve dönüşüm süreçlerini sosyolojik bilgiyi kullanarak analiz etmektedir. Uygulamalı Sosyolojide, toplumsal kurum ve kuruluşların iyileştirilmesi ile güncel toplumsal problemlerin sosyolojik bilgiye dayalı olarak değerlendirilmesine öncelik verilmektedir. Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı, öğrencilerimize toplumsal problemlerin araştırılması ve çözümlenmesinde kullanılacak yöntemlerin öğretilmesini amaçlamaktadır.​