Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü

Bozok Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve anabilim dalları kurulması konusundaki teklifi 25/03/2009 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca uluslararası dostluğu derinleştirmek, Yozgat'ın gelişmesine katkıda bulunmak ve dünya ile iletişime aracı olmak amacıyla Yabancı Diller Bölümü kurulmuştur. Yabancı Diller Bölümü çerçevesinde hem Uzakdoğu'ya hem de Batı dünyasına ulaşmak hedeflenerek Çeviribilim, Japon Dili ve Edebiyatı, İspanyol Dili ve Edebiyatı, Rus Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı ve Fransız Dili ve Edebiyatı bölümleri açılmıştır. 23 Kasım 2021 tarihinde Yabancı Diller Bölümü Doğu Dilleri ve Edebiyatları ile Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümleri olarak ayrılmıştır. Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde Rus Dili ve Edebiyatı ile Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları mevcuttur. Bölüm bünyesinde kurulması hedeflenen iki anabilim dalında bir doktor öğretim üyesi ve iki araştırma görevlisi bulunmaktadır.

21. Yüzyıl koşulları doğrultusunda kültürler arası iletişimin kaçınılmaz olduğu gerçeği ve bu doğrultuda dilin kültürel iletişimi sağlamadaki görevinin önemi bilinciyle Rus Dili ve Japon Dili gibi dünyada büyük coğrafyaya hâkim bu iki dilin yaygınlaştırılması bölümün temel görevidir. Sözü geçen toplumların edebi ve tarihi geçmişlerinin dilimize kazandırılması, bu dili kullanabilen bireyler yetiştirilmesi amacıyla Yozgat Bozok Üniversitesi bünyesinde bu bölümlerin açılması son derece önem arz etmektedir.