PROGRAM TANITIMI
Kuruluş
2009 yılında kurulan Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde açılan İngiliz Dili ve Edebiyatı Programı ilk kez 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Programımızda yabancı uyruklu bir profesör, Türk vatandaşı üç doktor öğretim üyesi ve biri doktor unvanını almış iki araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölüm dersleri öğrencileri köklü edebi ve kültürel gelenekler yanında çağdaş popüler kültür ve eleştirel teori alanlarında da bilgi sağlamaya yönelik multidisipliner çalışmaya yönlendirmeyi amaçlamaktır. Öğrenciler İngilizce okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ilerletme fırsatı bulacakları Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından uygulanan Hazırlık Programı’na tabi tutulmaktadırlar. Bölümümüze kayıt yaptıran bütün öğrenciler Hazırlık Programı Muafiyet Sınavı’na girmek zorundadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Derecenin Düzeyi
6. Düzey
Kabul ve Kayıt Koşulları
İngiliz Dili ve Edebiyatı Programına öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile alınır. Her yıl 70 öğrenci alınır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar
Formal
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Normal eğitim 4 yıldır. İngiliz Dili ve Edebiyatı Programından lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin gerekli derslerin tümünü almaları, tamamlamaları ve genel not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. 60 AKTS seçmeli derslerden oluşmak üzere toplamda 240 AKTS tamamlamak gerekmektedir.
Program Profili
İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programı, toplam 240 AKTS'den oluşmaktadır. Her yarıyılda öğretim programının %25'ini oluşturan seçmeli dersler sunulmaktadır. Seçmeli dersleri Mecburi Seçmeli ve ikinci dil seçmeli dersleri olarak iki gruptan oluşmaktadır.
Program Eğitim Amaçları
1 Öğrencilere İngiliz dili, kültürü, tarihi ve edebiyatı hakkında gerekli bilgi ve donanımı kazandırmak.
2 Öğrencileri eleştirel bakış açısına sahip, analiz yeteneği gelişmiş, etkili iletişim kurabilen, yaratıcı, sorumluluklarının bilincinde olan ve mesleki etik bilincine sahip filologlar olarak yetiştirmek.
3 İngiliz edebiyatı aracılığıyla öğrencilerin kültürlerarası iletişim kurabilen ve bu kültürleri yorumlayabilen bireyler olarak yetişmelirini sağlamak.
4 Ülkemizin ve toplumumuzun değerlerini Batının değerleriyle birleştirebilen, bu değerleri doğru ve etkili bir biçimde özümseyen ve bunu ifade edebilen bireyler yetiştirmek.
5 Öğrencilerin İngilizceyi ileri seviyede kullanmalarını sağlamanın yanı sıra onlara bu dili öğretme yetisini kazandırmak.
6 Öğrencilerin çağın gerekliliklerine uyum sağlayabilen ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak.
7 Öğrencileri, alanlarında araştırma yapabilen ve bu araştırmaları tarafsız ve bilimsel bir bakış açısı ile değerlendirebilen bireyler olarak topluma kazandırmak.
Mezunların İstihdam Profilleri
İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunlarının iş alanı öncelikle öğrencilerimizin kendilerini hangi alanda geliştirecekleri ve hayal ettikleri mesleği belirlemeleri ile ortaya çıkacaktır. Bölüm mezunlarının büyük çoğunluğu İngilizce öğretmeni olarak istihdam edilmektedir. Bu nedenle, programdan mezun olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında, özel okullarda ve yabancı dil kurslarında öğretmen olabilecek; yurt içinde veya yurt dışında lisansüstü eğitime devam etmeleri halinde de Türk üniversitelerinde İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında bulunan öğretim elemanı talebini karşılayabilecek şekilde akademisyen olarak çalışma imkanına sahip olacaklardır. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları aynı zamanda çevirmenlik alanında çalışabilmektedir. Ülkemizde çok yüksek potansiyeli ve nitelikli iş-gücü ihtiyacı olan turizm sektörü ve bakanlıklar, bankalar, devlete ve özel sektöre bağlı medya kuruluşları gibi kültürel ve edebi bilgi gerektiren alanlarda da iş bulabilecek ve hatta yazar ve editör olarak da istihdam edilebileceklerdi. Ülkemizde, mezuniyet sonrası devlet kurumlarında, özellikle de devlet okullarında öğretmen olarak çalışmayı hedefleyen öğrencilerimiz KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girerek 4062 nitelik koduyla devlet kurumlarına atanmaktadır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Dört yıllık lisans eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından yeterli puan almaları ve İnglizce bilgilerinin yeterli düzeyde olduğunu kanıtlayabilmeleri durumunda lisansüstü eğitim programlarına (yüksek lisans ve doktora) başvurabilme imkanına sahip olmaktadır.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için bir ara sınav, bir küçük sınav ve bir yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınav ve küçük sınav katkısı %40 ve yarıyıl sınavı katkısı %60.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, lisans öğretim programında sunulan 240 AKTS kredisine karşılık ders almaları ve başarmaları; genel not ortalamalarının 4.00 üzerinden 2.00 olması gerekmektedir.
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Volha KORBUT SALMAN
İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı
Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı
Adres: Yozgat Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Yerleşkesi
Fen Edebiyat Fakültesi
Atatürk Yolu 7. Km 66100 Merkez / YOZGAT
Telefon:
Santral: 0 (354) 242 10 21 Faks: 0 (354) 242 10 22
Bölüm başkanlığı dahili numarası: 2676
Program elektronik posta adresi: ingiliz.dili@bozok.edu.tr
Program başkanı e-posta adresi: volha.k.salman@bozok.edu.tr
Bölüm Olanakları
İngiliz Dili ve Edebiyatı Programına ait 4 derslik, 1 toplantı salonu ve 1 seminer odası bulunmaktadır.
Program Çıktıları
1 İngiliz Dili ve Edebiyatının geçirdiği tarihi gelişim süreci hakkında bilgi sahibi olur.
2 Edebi türler, kuramlar, kavramlar ve terimleri etkili bir şekilde tanımlayabilir ve yorumlayabilir.
3 İngiliz edebiyatının metinlerini tarihsel, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve ekolojik arka planları ile bağlanabilir ve çağdaş yöntemlerle çözebilir.
4 İngilizcenin sistematik yapısı, işleyişi ve dönüşümleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgiyi sunabilir.
5 Bağımsız düşünme sürecinde analitik stratejiler kullanabilir ve edindiği bilgileri eleştirel ve yaratıcı süreçlerde yeni fikirler ve projeler üretmede değerlendirebilir.
6 Güncel bilgi teknolojilerini ve araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak İngiliz dili, edebiyatı ve kültürü ile ilgili konularda bireysel ve/veya grup çalışması ile bilgi ve veri toplar, bu bilgi ve verileri ulusal ve uluslararası eğitim-öğretim ortamlarında ve diğer mesleki ortamlarda paylaşır.
7 Edebi ve kültürel metinleri disiplinlerarası bir yaklaşımla çağdaş kuramlar çerçevesinde inceler.
8 İngilizce ve İngiliz edebiyatı ve kültürü alanlarındaki konuların ulusal ve uluslararası ortamlarda öğretilebilir.
9 Farklı metin türlerine yönelik çeviri stratejileri geliştirerek İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye yetkin çeviriler yapabilir.
10 Mesleki etik değerleri edinir ve bu değerleri araştırma ve üretim süreci içerisinde kullanabilir.
11 Eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünme becerilerini kullanarak bağımsız araştırma yapar, problem çözer ve sonuçları ulusal ve uluslararası mesleki ve sosyal ortamlarda etkili araçlar kullanarak ifade eder.
12 Bireysel çalışmalar ve grup projeleri vasıtasıyla sorumluluk duygusu kazanarak iş yaşamına hazırlanır.
13 Lisans seviyesinde bilimsel araştırma yapma, kaynakları değerlendirme ve akademik makaleler yazabilme yeteneğini kazanır.
14 Temel evrensel değerleri benimseyerek farklı dil, din, toplumsal cinsiyet ve kültürel kimliklere karşı önyargısız, saygılı ve iletişime açık bir tutum geliştirir.
15 Kalite kavramını ve sistemini kavrar, kalite güvencesi kültürünü benimser.
16 Diğer Avrupa dillerinden biri hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
17 Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
18 Diğer sosyal bilimler (tarih, edebiyat, sanat tarihi, hukuk, sosyoloji, felsefe vb.) alanlarından faydalanabilir.
19 Amerikan Kültürü, Edebiyatı ve Tarihi hakkında bilgi sahibi olur.
20 Avrupa kültür ve medeniyet tarihinde önemli sanat anlayışları, Rönesans, Reformasyon ve Aydınlanma çağı hakkında bilgi sahibi olur.
Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programına ait ders bilgi paketi için tıklayınız.