You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

İnsanlar neden çocuk sahibi oluyorlar, doğum öncesinde anne karnında neler oluyor, cinsiyetimiz nasıl belirleniyor, bebekler hangi aşamalardan geçerek konuşmayı, düşünmeyi, yürümeyi, oyun oynamayı, okumayı ve yazmayı öğreniyorlar? İnsanların kişiliklerini belirleyen şeyler neler, bir çocuğun ileride nasıl biri olacağını bilebilir miyiz? Duygularımız nasıl ortaya çıkıyor? İnsanlar neden suç işler? Çocuklara neden ve nasıl eğitim verilir? Çocukların gelişimi nasıl ölçülür? Bunlar gibi pek çok sorunun yanıtı çocuk gelişimi programının içeriğini oluşturmaktadır.

Çocuk gelişimciler, gelişimsel tanılama ve bu tanılama sonuçlarına göre uygun eğitim programlarını eklektik bir yaklaşımla ortaya koyma, ailelere danışmanlık verme; yine tanılama sonucunda gelişimsel sapma gösteren çocuklar için gelişimi destekleyici uygun önlemleri çocuk, aile ve öğretmen bazında ele alma gibi hizmetleri yerine getirmektedir. Benzer şekilde özel eğitim alanında da özel gereksinimli çocukların gelişimsel tanılamasını yaparak, çocuk ve aile için gerekli önlemleri; ilgili profesyonellerle multidisipliner bir yaklaşım çerçevesinde ele alarak, hizmetlerini gerçekleştirmektedir.

Günümüzde okul öncesi eğitimin önemi giderek daha fazla fark edilmektedir. Erken dönem eğitimi konusunda bilinçli olan aileler çocuklarının okul öncesi eğitim alması konusunda oldukça duyarlıdır.

Giderek daha fazla aile çocuklarının daha erken eğitim alması için okul öncesi kurumlarına götürmektedir.  Türkiye’de şuan 3 bin 453 anaokulu bulunmaktadır ve her yıl bu sayıya yüzlercesi eklenmektedir. Özellikle kadınların iş yaşamında daha fazla yer alması ve çocuk bakımı konusunda destek almak zorunda kalmaları okul öncesi eğitime ve dolayısıyla çocuk gelişimcilere duyulan ihtiyacı arttırmaktadır.

 

Programın Amacı

Çocuk Gelişimi Bölümü olarak amacımız, 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (normal/ özel gereksinimli kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suça itilmiş çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleyici programlar geliştirmenin yanında çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimciler yetiştirmektir.

 

Programdan Mezun Olacak Öğrencilerin İstihdam Olanakları

Çocuk Gelişimi Programını başarı ile tamamlayan mezunlar;

  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında
  • Özel eğitim kurumlarında
  • Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin çocuk kliniklerinde
  • Rehabilitasyon merkezlerinde
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda

istihdam edilebilme olanağına sahip olurlar.

Ayrıca öğrenciler bu programı başarı ile tamamlayarak mezun olmaları halinde isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek 2019 yılı ‘’ Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları’’ tablosuna göre lisans öğrenimlerine devam edebilirler.