You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Eğitim süresi: 4 yıl

Puan Türü: YKS-Sayısal

Bölüm öğrencilerini, mezuniyetten sonra geniş bir çalışma alanı beklemektedir. İstatistiklere göre ülkemiz için 12000 civarında İş Sağlığı ve Güvenliği Lisansiyerinin yetiştirilmesi gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Lisans Programı mezunu olan öğrenciler; İş Sağlığı ve Güvenliği alanında aktif olarak görev alacak, çalışanın sağlıklı ve güvenli olarak iş yapmasında rol alacaktır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün işleri ve işyerlerini, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanları kapsamına almıştır. Buna göre en az 50 kişinin devamlı olarak 6 aydan fazla süren ve sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanının çalıştırılması yasal zorunluluktur. Bütün sektörlerde iş sağlığı ve güvenliği insan kaynakları ihtiyacı doğmuş ve gittikçe de artmaktadır. 50 kişinin altındaki küçük işletmeler için ise İş sağlığı ve güvenliği danışmanlık hizmetlerini dışarıdan alma zorunluluğu getirilmiştir.

Çalışanların sağlığı ve güvenliği söz konusu olduğu tüm işletmelerde, fabrikalarda, diğer üretim alanlarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde, askeri yönetim tesislerinde, banka, otellerde, diğer turizm işletmelerinde, küçük işletmelerde, apartmanlarda kısacası insan ve istihdamın söz konusu olduğu tüm işletmelerde görev yapabilme imkânına sahiptirler.

Sahip Olunan İmkânlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği süreci uyum yasaları çerçevesinde yayınladığı "İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ile işyerlerinde iş güvenliğinden sorumlu mühendis ve teknik elemanların istihdamını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle, bölümün hedefi programda endüstri kuruluşlarının zaruri ihtiyacı olan ve işletmenin tüm iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri ve yetenekte "İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyoneli” yetiştirmek amaçlanmıştır. Program aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuatı takip edebilen, yorumlayan ve mesleki etik kurallara uygun davranan, iş güvenliğinin sağlanabilmesi için tüm tedbirleri alabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda çalıştığı kurumun risk analizini yapabilen, bunlar doğrultusunda gerekli tedbirleri alabilen, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gündemdeki olaylara duyarlı olan ve gelişmeleri izleyen bireyler yetiştirmektir. Devlet Planlama Teşkilatınca hazırlanan kalkınma planlarında Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği alanında eleman açığı olacağına ve bu alanlarda araştırma geliştirme faaliyetlerinin teşvik edileceğine işaret edilmektedir.

  • İş güvenliği uzmanları her işletmede görev alabilirler. Kanuna göre belirtilen seviyelerde sertifikalar vardır. A Sınıfı, B Sınıfı ve C Sınıfı olmak üzere 3 tür iş güvenliği uzmanlığı sertifikası bulunmaktadır.

A Sınıfı Uzmanlar tüm tehlike sınıflarındaki işyerlerinde,

B Sınıfı Uzmanlar Tehlikeli ve Az Tehlikeli işyerlerinde,

C Sınıfı Uzmanlar Az Tehlikeli işyerlerinde görev yapabilirler.

  • Belirli sürelerde çalışan uzmanlar sertifika düzeylerinde ilerleyebilme imkanına sahiptirler. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları işyeri hekimleri ile birlikte Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi kurarak işletmelere danışmanlık hizmeti verebilirler.
  • Ayrıca işletmelerde kurulan iş sağlığı ve güvenliği birimlerinde tam zamanlı olarak çalışabilirler.
  • Lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora yaparak akademisyen olarak görev alabilirler. Hali hazırda Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği alanında öğretim elemanına fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır.

PROGRAM ÇIKTILARI 

Öğrencilerin İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Programdan mezun oluncaya kadar, kazanmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlayan, program eğitim amaçlarına ulaşabilmek için gerekli bilgi, beceri ve davranış bileşenlerinin tümünü kapsamayan program çıktıları aşağıda verilmiştir.

PÇ1: İş Sağlığı ve Güvenliğini ilgilendiren tüm alanlarda teorik ve pratik bilgi birikimine sahip olur

PÇ2: İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yapılan uygulamaları mesleki olarak anlama ve uygulama becerisi kazanır.

PÇ3: Fizik, kimya, matematik gibi temel bilimlerde ve istatistik gibi alt anabilim dallarında bilgi sahibi olur.

PÇ4: İş sağlığı ve güvenliği, ilk yardım, arama kurtarma, sosyal güvenlik, yangından korunma, risk analizi, raporlama, iş hijyeni, çevre koruma bilgisi, meslek hastalıkları, acil durum ve afet yönetimi konularında yeterli bilgi birikimine sahip olur.

PÇ5: Bakım ve onarımda İSG, patlayıcı ortamlar ve tehlikeleri, çalışma ortamındaki tüm risk faktörleri ile ilgili yeterli donanıma sahip olma becerisi

PÇ6: Alanında güncel yasal düzenlemelere ve geçmiş yıllardaki ilgili kanun, yönetmelik ve mevzuat bilgilerine sahip olma becerisi kazanır.

PÇ7: Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanır.

PÇ8: Alanında gördüğü dersleri mesleki hayatında uygulamaya dökme becerisi kazanır.

PÇ9: Bilgi ve becerilerini güvenlik, koruma ve yönetim alanında uygulayabilme yetkinliği kazanır.

PÇ10: Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; mevzuat, mesleki dil bilgisi, bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip etme, mesleki bilgisayar uygulaması İSG KATİP'i kullanabilme ve kendini sürekli geliştirme bilinci kazanır.

PÇ11: Türkçenin sözlü ve yazılı ifadelerini kullanarak etkili iletişim kurma becerisi ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir mesleki dil bilgisine sahip olur.

PÇ12: Alanında kazandığı bilgi ve birikimi hayatın her safhasında uygular ve güvenlik kültürü bilinciyle İSG konularında sorumluluk sahibi olur.

PÇ13: Bireysel olarak çalışma grubu içerisinde etkinlik, sorumluluk alma ve liderlik vasıfları ile ilgili yeterli özgüveni kazanır.

PÇ14: Kültürel değerlere saygılı, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur.

PÇ15: Alanlarında mezun olan öğrenciler, resmi kurumlarda ya da özel işletmelerde istihdam edilebilecek potansiyele sahip olurlar ve ulusal/uluslarası etkinlikliklere katılabilirler ve makale ya da bildiri yapabilirler

Program çıktılarının program eğitim amaçlarıyla uyumunu irdelenmiş ve program çıktılarının program eğitim amaçlarına erişilmesini nasıl desteklediğini, aralarındaki ilişkileri de belirlenmiştir. Program çıktılarının program eğitim amaçlarıyla uyumu aşağıda verilmiştir.

Programın eğitim amaçları

1. İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarını mesleki olarak anlama ve uygulama becerisi kazanan İSG profesyonelleri yetiştirmek.

2. İş ortamında var olan risklerin minimize edilmesini sağlayarak çalışanların iş kazalarından korunmasını sağlamaya yönelik İSG profesyonelleri yetiştirmek.

3. Çalışanları meslek hastalıklarından korumaya yönelik çalışmaları yapabilen İSG profesyonelleri yetiştirmek.

4. İş ortamında üretim güvenliğini temin ederek maksimum verimliliğin elde edilmesini sağlayan İSG profesyonelleri yetiştirmek.

5. İşyerlerinde kullanılan her türlü araç, gereç ve makine ile bina güvenliğinde risk oluşturacak diğer unsurların güvenlik denetimini yapabilecek ve iş ortamının güvenliğinin yanı sıra işyeri çevresinin de güvenli alanlar olarak kalmasını sağlayabilecek çalışmalar yapan İSG profesyonelleri yetiştirmek.

6. Ulusal ve uluslararası mevzuata hakim, kültürel değerlere saygılı meslek etiğine ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip İSG profesyonelleri yetiştirmek.

7. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmasını sağlamaya yönelik her türlü etkinlik, aktivite ve eğitim programlarına katkı yapabilecek İSG profesyonelleri yetiştirmek.

8. İşyerlerinde tehlikelerin kaynağında yok edilmesini sağlamak için alanına hakim İSG profesyonelleri yetiştirmek.

9. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ilk yardım, arama kurtarma, sosyal güvenlik, yangından korunma, risk analizi, raporlama, iş hijyeni, çevre koruma bilgisi, acil durum ve afet yönetimi konularında yeterli bilgi birikimine sahip İSG profesyonelleri yetiştirmek.

10. Resmi kurumlarda ya da özel işletmelerde istihdam edilebilecek potansiyele ve bilgi birikimine sahip İSG profesyonelleri yetiştirmek.

11. İşyeri ortamında çalışma grubu içerisinde bireysel olarak çalışma yetkinliğine sahip, sorumluluk alabilecek ve yeterli özgüvene sahip İSG profesyonelleri yetiştirmek.