TANITIM
Bölüm, toprak, bitki besleme, arazi yönetimi ve çevre konularında kariyer yapmak isteyenlere, lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitim ve araştırma olanağı sunmaktadır. Bölümün araştırma alanları toprak oluşumu, toprak etüt ve haritalama, toprak sınıflandırması, toprak fiziği, toprak kimyası, toprak biyolojisi ve toprak ve su muhafaza, arazi kullanım planlaması, arazi bozulumu, arazi ve su yöntemi, kompostlama, gübreler ve gübreleme, toprak verimliliği, organik tarım, atık yönetimi, bitki fizyolojisi ve bitki besleme konularını kapsamaktadır.
PROGRAMIN AMACI
Programın temel amaçları; toprağın oluşumu, farklı toprakların Dünya’da ve ülkemizdeki dağılımları, haritalanmaları, tarım topraklarının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, toprak erozyonu, toprak kirliliği, toprak yönetimi, toprak verimliliği, bitkilerin beslenmesi ve gübrelenmesi, sürdürülebilir tarım, toprak-su-bitki ilişkileri, gübre-çevre ilişkileri vb. konularda eğitim alan öğrencilere temel bilgileri vermek, çağın koşullarına uygun yeni bilgilerle donatılmış toprak bilimi ve bitki besleme konularında uzman, analitik düşünme ve sorunları çözme yeteneğine sahip, üreticinin toprak ve bitki beslemeyle ilişkin temel sorunlarına çözüm sağlayan, çevre ve doğaya duyarlı, günümüz yenilik ve teknolojilerini izleyen donanımlı meslek elemanları yetiştirmektir.
DERS KAZANIMLARI
Toprak bilimi, bitki besleme, toprak verimliliği, gübreler ve gübreleme ve toprak-su-çevre ilişkileri konusunda kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. Toprak ve su kaynaklarının yönetimi ve sürdürebilirliği konularında bilgilere sahiptir. Alanı ile ilgili yeni gelişmeleri, teknik ve teknolojileri bilimsel olarak değerlendirebilir.