TOHUMCULUK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Kuruluş
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’ nün bir Programı olarak 2009 yılında kurulmuştur. Eğitim- öğretim faaliyetlerine 2011-2012 akademik yılında "Tohumculuk Programı" adı altında başlamıştır. 2017-2018 akademik yılında programın adı ''Tohumculuk Teknolojisi'' olarak değiştirilmiştir.
Yozgat Bozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Tohumculuk Teknolojisi Programında uygulamalı olarak kaliteli tohum yetiştirme teknikleri, tohum işleme teknikleri, tohum depolama ve pazarlama hususunda sektörde aranılan nitelikli elemanların yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Hedeflenen bu amaca ulaşabilmek adına öğrencilerimize tarla bitkileri, bahçe bitkileri ve süs bitkilerine varıncaya kadar her türlü bitkilerin yetiştiriciliği, gübrelemesi, depolanması gibi tohum bilimi ve teknolojisi konularında gerekli dersler özenle seçilip, uygulamalı olarak gösterilmekte ve özel sektöre düzenlenen teknik gezilerle bilgiler pekiştirilmektedir.
Kazanılan Derece
Tohumculuk Teknolojisi Programı’nda yer alan teorik, uygulama ve laboratuvar derslerinden başarılı olarak mezun olan öğrencilere “Önlisans Diploması” verilir.
Program Süresi
2 Yıl, 4 Yarıyıl
Toplam Kredi
120 AKTS
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Tohumculuk Teknolojisi Programı'na Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ndan TYT puan türünde 150 ve üstü puan alanların tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Lise mezunu olmak
Program Profili
Tohumculuk Teknolojisi Programının amacı, sebze, tarla bitkileri ve süs bitkileri alanında sertifikalı tohumluk üretim aşamaları ile bu ürünlerin hastalık ve zararlıları, işlenmesi, kalite kontrolü, depolanması, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.
Program Eğitim Amaçları
Yozgat Bozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Teknolojisi Programı'nın amacı, temel bilgi ve becerilerini kullanarak, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip ederek tarıma hizmet eden; tohumculuk ıslah, üretim, çoğaltma, işleme ve pazarlama alanlarında yeterli bilgi ve becerilerle donatılmış, mesleki ve etik sorumluluk sahibi ön lisans mezunu yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri
1.Kamu kurum ve kuruluşları: Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler ve Belediyeler.
2.Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri.
3.Özel Sektör İşletmeleri: Tohum üretim işletmeleri, tohum satış işletmeleri, seracılık işletmeleri, fidan yetiştiriciliği işletmeleri, gübre ve zirai mücadele ilaç firmaları
4.Kendi işletmeleri: Tohum üretim işletmesi, Tohum satış bayiliği
Staj ve Eğitim Olanakları
Tohumculuk Teknolojisi bölümü öğrencileri bitkisel üretime dayalı çalışma yapan kurum ve kuruluşlar ile üniversitemiz bünyesinde staj yapabilmektedir. Tohumculuk Teknolojisi bölümü mezunları Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) ile geçiş yapabileceği bölümler şunlardır;
- Bahçe Bitkileri
- Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
- Bitki Koruma
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
- Organik Tarım İşletmeciliği
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tarımsal Genetik Mühendisliği
- Tarla Bitkileri
Bunlara ek olarak Tohumculuk Teknolojisi bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) Açıköğretim Fakültelerine DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler;
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Maliye
- Kamu Yönetimi
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Mezuniyet Koşulları
Tohumculuk Teknolojisi Programı’ndan mezun olabilmek için öğrencinin mevcut olan derslerin tümünü başarı ile tamamlaması, 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve 30 iş günü süreli mesleki stajını başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, E-Öğrenme)
Tam Zamanlı, uzaktan eğitim