You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Geleneksel El Sanatları Program Tanımları

 

Kuruluş

Geleneksel El Sanatları Programı 2009 yılında kurulmuştur.

Kazanılan Derece

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Geleneksel El Sanatları alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında beşinci seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.

 
 
               

Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yozgat Bozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksekokulu Programlarına; Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan YKS sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı Yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı Yükseköğretim Kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

 

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Türk Yükseköğretim kurullarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Yozgat Bozok Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

El Sanatları Bölümü – Geleneksel El Sanatları Programı Programı’nda ön lisans derecesi elde edebilmek için; öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin ( toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak,30 işgünü Endüstriye Dayalı Öğretim çalışmasını tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.

 

Program Profili

Geleneksel El Sanatları Programı Programı, öğrencilere Halk Eğitimi Merkezi ve Gençlik Merkezlerinde usta öğretici, Kültür Bakanlığı Müze ve Saraylarda Tekniker olarak, Halı ve kilim Fabrikalarında Desinatör ve Sanat Atölyesi açabilecek bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlar. Orta öğretimde kazanılan mesleki bilgi ve becerilere ilave olarak Mesleğin bilimsel temelleri, İleri seviye bir Bilgisayarlı Çizim eğitimi, İşletme Yönetimi, İletişim ve Kalite konularında eğitimler verilerek hem meslekî hem de yöneticilik kabiliyetleri gelişmiş mezunlara geniş yelpazeli iş imkânı sunmak temel amaçtır.

 

Üst Derece Programlarına Geçiş

El Sanatları Bölümü Geleneksel El Sanatları ön lisans programını başarı ile bitirenler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavında yeterli puan aldıkları taktirde aşağıda adı geçen 4 yıllık lisans bölümlerine devam edebilirler: Güzel Sanatlar Fakülteleri Türk Sanatları ve Geleneksel El Sanatları Bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik ders yükünü tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Koşulları

Geleneksel El Sanatları Programından mezun olabilmek için aşağıdaki şartları sağlamak gereklidir: • Ders planındaki toplam 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak. • 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak. • 30 iş günü (5 AKTS kredisi) yaz stajını tamamlamak. Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik ders yükünü tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

 

Tam Zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri 

 

Adresi : Yozgat Bozok Üniversitesi, Yozgat Meslek Yüksekokulu, Bahçeşehir Mahallesi, Esentepe Mevki, 66200, Merkez/YOZGAT

Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Hüseyin KARAOSMANOĞLU

E posta: huseyin.karaosmanoglu@bozok.edu.tr

Telefon : +90 354 217 50 64 / 4065 (Dahili)

 

Bölüm Olanakları

 

Programın yürütülebilmesi için 3 Atölye,2 derslik ve 1 bilgisayar laboratuvarı programa tahsis edilmiştir. Ayrıca Teknik Resim salonu ve atölyeleri de program tarafından ihtiyaç dahilinde kullanılacaktır. Derslik, Laboratuvar Olanakları DERSLİK ve LABORATUVAR Adet m2 Derslik 2 150 Amfi derslik 2 150 Derslik Toplamları 4 600 Teknik resim sınıfı 1 150 Laboratuvar Toplamları 1 150 DERSLİK/ LABORATUVAR TOPLAM 5 750

 

Program Çıktıları

Alanında edindiği temel sanat ve temel tasarım, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır

Temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlar, sorunları tanımlar, analiz eder, uygulamaya yönelik çözüm önerileri oluşturur

Geleneksel El Sanatları alanına özgü, kültür, estettik, yöntem, teknik ve malzemeler konusunda temel bilgilere sahiptir.

Sanat ve tasarım alanındaki kendi çalışmalarını değerlendirir, öğrenme gereksinimlerini belirler.

Sanat ve tasarım alanındaki kendi çalışmalarını değerlendirir, öğrenme gereksinimlerini belirler.

Hedef kitlesini tanımlar ve ilişki kurar.

Alanı ile ilgili konuları uzman yada uzman olmayan kişilere doğru olarak aktarır.

Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanır

Alanının gerektirdiği tasarım, malzeme ve üretim alanlarında temel düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Alanında başarıyla uygulama yürütür.

Sanatsal, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

Çevre duyarlılığına, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.

Sanat ve tasarım alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

Tek başına, bağımsız olarak ve/veya grup içinde uyumlu olarak çalışır.

Ülkesinin yakın tarih alanında siyasi ve savaş geçmişi hakkında bilgi sahibidir.