You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

TARİHÇE

Çocuk Gelişimi Programı (NÖ) 2011-2012 eğitim öğretim yılında Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Sağlık Bakım Hizmetleri bünyesinde kurulmuştur.  2012-2013 Akademik yılı içerisinde İkinci Öğretim Programı açılmıştır. 2021-2022 akademik yılı için  Çocuk Gelişimi (U.Ö) programlarına öğrenci alımı yapılmıştır. Şu an  Çocuk Gelişimi programının Normal Öğretim kontenjanı:80, İkinci Öğretim kontenjanı:60, Uzaktan Öğretim kontenjan:100’dür. Bölümde 1 Doçent, 3 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır.

PROGRAM PROFİLİ

Çocuk Gelişimi Bölümü olarak amacımız, 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (normal/ özel gereksinimli kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suça itilmiş çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleyici programlar geliştirmenin yanında çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimciler yetiştirmektir. 

KAZANILAN DERECE

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere Çocuk Gelişimi alanında ÖN LİSANS DİPLOMASI verilir.

MEZUNİYET ÜNVANI

Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı

PROGRAMA KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Öğrencilerin meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Öğrenciler sınav sonuçlarından aldıkları puanlara göre, girecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme ve yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM tarafından bir programa yerleştirilen öğrenciler Üniversiteye kayıt işlemlerini yaptırır. Kayıt işlemi için: Lise veya dengi okul diploması ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi aranır.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Çocuk Gelişimi Programında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Programdan mezun olabilmek için, Çocuk Gelişimi Ön Lisans Programında yer alan dersler ve uygulamalar (stajlar) ile yaz uygulamasından (yaz stajı) başarılı olunması ve toplam 120 kredinin doldurulması zorunludur.

MEZUNLARIN KARİYER OLANAKLARI

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreş ve gündüz bakımevlerinde okul öncesi eğitimi meslek elemanı, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde grup eğitimcisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda çocuk gelişimi meslek elemanı, çocuk yayınları ve oyuncak sektöründe tasarımcı, tatil köyleri ve büyük turistik tesislerde, spor komplekslerinde ve çocuk kulüplerinde okul öncesi eğitimi meslek elemanı, özel okullarda, hastanelerin çocuk servisi oyun odalarında yardımcı eğitmen, devlet okullarında ücretli öğretmen olarak görev yapabilmektedirler.

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olan meslek yüksekokul mezunları aşağıda belirtilen lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler:

Çocuk Gelişimi

Okul Öncesi Öğretmenliği

Özel Eğitim Öğretmenliği

Sağlık Yönetimi

Sosyal Hizmet