You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi' ne bağlı bulunan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ilk olarak 2003-2004 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. Şehir ve Bölge Planlama alanında eğitim görmek isteyen öğrenciler kendilerini, matematik, coğrafya, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidir. Kent planlaması, ulusal bir yerleşme ve kalkınma planı çerçevesi içinde ve bilimsel yöntemlere dayanılarak yapılan arastırma, plan, program ve projelerin hazirlanmasini ve bu amaçla girisilecek çabalarin gerçeklestirilmesini kapsayan bir disiplindir.  Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün amacı, "Bölge Planlama", "Kentsel Planlama", "Kentsel Tasarim", "Kentsel Koruma ve Yenileme", "Afet", "Çevre Bilimi ve Çevre Sorunları", "Sürdürülebilir Kalkınma", "Kentsel Dönüşüm" vb. konularda bilimsel çalışma ve araştırma yapabilecek, uygulama alanında başarılı çalişmalar yürütebilecek ögrenciler yetiştirmektir. 

Günümüzde, Türkiye’de ve birçok Avrupa ülkesinde çeşitli tartışmaların sonucunda, planlama eğitiminin uygulama odaklı bir yaklaşımı benimsediği gözlemlenmiştir (TUPOB, 2007). Lisans eğitimi, uygulama ve kuramsal olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Uygulama grubunda stüdyo dersleri yer almaktadır. Dört yıllık eğitim boyunca her dönem stüdyo dersleri farklı bir kent üzerinden projeler yapılarak işlenmektedir. Ders sorumlusu öğretim elemanları her öğrenci veya çalışma grubuyla birebir görüşerek projelere yönelik yaptıkları kritiklerle yol göstermektedir. Bu nedenle bölüm eğitimi genel lisans eğitimlerinden usta-çırak ilişkisi nedeniyle farklılık göstermektedir. Kuramsal ve sözel dersler; proje çalışmalarını destekleyici ve çeşitli ölçeklerde yürütülecek planlama çalışmaları için gerekli ve vazgeçilmez olan temel bilgileri içeren altyapıyı, hukuksal ve teknik çerçeveyi, uyulması gerekli bilimsel ve etik kuralları ve düzenlenecek tasarımlarda yaşam kalitesini arttırıcı genel kültür ve kentlilik bilincini vermeye yöneliktir. Böylece sözel dersler ile proje dersleri kaçınılmaz olarak bir bütünsellik, tamamlayıcılık ve birliktelik sağlamak zorundadır.

Üniversitemiz içerisinde köklü bir bölüm olan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2 Doçent, 3 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi, 4 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplamda 10 akademik personel ile çalışmalarını sürdürmektedir.