Tarla Bitkileri Anabilim Dalında Doktora programı 2021-2022 Eğitim Öğretim Güz Yarıyılında başlamıştır.
Ülkemizin, zamanın gereklerine uyum sağlayarak bilim ve teknolojide önder, üretken ve kendine yeterli bir ülke olabilmesi, tarımsal üretim alanında güçlü bir eğitim alt yapısına sahip olması, nitelikli araştırıcı ve donanımlı ziraat mühendislerinin yetiştirilmesiyle mümkündür. Türkiye’nin toplam bitkisel üretiminin yarısından fazlası tarla bitkilerinden elde edilmektedir. Tarla bitkileri üretimi, dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan ve hayvan beslenmesi, sanayiye hammadde temini, geniş bir istihdam alanı oluşturmasının yanı sıra tarım ürünleri ihracatına da önemli bir katkı sağlamaktadır. Günümüzde tarımsal üretimde söz sahibi olabilmek için tarım teknolojilerinin yaygın bir şekilde kullanımı kaçınılmazdır. Tarımda yenilikçi ve teknolojik gelişmeler, ilgili alanlarda doktora düzeyinde insan kaynaklarının oluşturulmasıyla mümkündür.
Yozgat Bozok Üniversitesi, 2020 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında, “Endüstriyel Kenevir” alanında ihtisaslaşacak üniversiteler arasına alınmıştır. Tarla Bitkileri içerisinde, buğday, mısır, çeltik, pamuk, ayçiçeği, tütün, patates, şeker pancarı ve çok çeşitli tıbbi aromatik bitkilerin yanı sıra kenevir de yer almaktadır. Bu bağlamda, ülkemizde endüstriyel kenevir tarımı ve kenevire dayalı sanayinin gelişmesine katkıda bulunacak Tarla Bitkileri Anabilim Dalından mezun doktoralı insan kaynaklarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Tarla Bitkileri Doktora Programının amacı hem tarla bitkileri hem de üniversitemizin ihtisas alanı olan kenevir alanında doktora düzeyinde nitelikli araştırıcıların yetiştirilmesidir.