You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Yozgat’ta Yerel Basın Çalıştayı düzenleniyor.
İletişim Fakültesi sektör ve akademiyi bir araya getiriyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Haber Topluluğu tarafından düzenlenen çalıştay 21 Mayıs Salı günü üniversitenin Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşecek. Gazeteciler ve akademisyenlerin karşılıklı etkileşim içerisinde yerel basının sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışılmasının planlandığı çalıştaydaki tartışmalar kitapçık olarak yayınlanarak tüm Türkiye’deki iletişim fakültelerine ve gazetecilik örgütlerine gönderilecek. Çalıştay raporu da basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacak. 

Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacıların söz alacağı çalıştayda Kayseri Erdiyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Sena Kösedağ yerel basının tarihsel gelişimi ve sorunları üzerinde durduğu bir sunum yapacak. Kösedağ’ın ardından TRT Haber Kanalı Yayın Editörü deneyimli gazeteci Burcu Oral yerel basının ulusal haber akışı için önemi ve yerel gazetecilerin bu akışa daha fazla müdahale edebilmesinin koşulları üzerine konuşacak. 

“YOZGAT HALKININ YEREL BASINDAN BEKLENTİLERİ” 
ARAŞTIRMASININ SONUÇLARINI AÇIKLAYACAKLAR 

Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden Doç. Dr. Şafak Etike aynı bölümden mezun olan ve Konya Hakimiyet Gazetesinde yerel muhabir olarak görev yapan Kardelen Akyıl 2023 yılında gerçekleştirdikleri ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yozgat Yerel Basın İzleme Eğilimleri” adlı bilimsel çalışmalarının sonuçlarını gazetecilerle paylaşacak. Etike ve Akyıl, Yozgat halkının yerel basınla ilgili görüşlerini ve yerel basından beklentilerini içeren araştırma raporunu açıklayacak. 

GAZETECİLER SORUNLARINI VE BEKLENTİLERİNİ ANLATACAK

Sunumların ardından “Söz Yerel Basın Mensuplarında” başlıklı serbest kürsü oturumunda gazetecilerin söz alarak çalıştaya katkı yapması bekleniyor. Deneyimlerini aktararak çalıştaya katkı vermesi beklenen gazetecilerin altını çizeceği sorunlar, gelişmeler, akademiden ve kurumlardan beklentiler ile çözüm önerilerinin akademik ve mesleki tartışmayı genişleterek alana katkı sunması hedefleniyor. Gazeteciler, akademisyenler ve dinleyiciler arasında yürütülecek tartışmaların akademi ve sektör etkileşimini daha da güçlendireceği, akademik tartışmayı zenginleştireceği ifade ediliyor. 

GAZETECİLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI EĞİTİMİ DÜZENLENECEK 

Çalıştayın öğleden sonraki oturumunda ise gazetecilerin haber üretim sürecinde somut olarak kullanabileceği yapay zeka araçlarına yönelik bir eğitim verilmesi planlanıyor. İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Ekin Vural tarafından atölye çalışmasına katılmak isteyen gazetecilere verilecek eğitimde veri toplama, görselleştirme, görsel üretme, haber yazmada kullanılabilecek yapay zeka araçları tanıtılacak ve bu araçların kullanımına yönelik eğitim verilecek.