You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.


Sanat Tarihi Bölümü Nedir?

Sanat Tarihi; sanat objelerinin tarihsel gelişimleri ve üslup bağlamlarında incelenmesidir; tür, tasarım, biçim ve stil olarak başlıklara ayrılmasıdır. Resim çalışmaları, heykel, mimari, seramik, mobilya ve diğer dekoratif objeler sanat tarihinin materyalleri olarak adlandırılır. Sanat tarihi, yakından bakma, tanımlama ve tarihsel kaynakların mantıklı kullanımı becerilerini geliştirerek, bizi çevreleyen görsel kültür zenginliğini yorumlamanın yanı sıra çeşitli sosyal ve kültürel alanlarda tarihsel olarak temellendirilmiş bir sanatsal üretim anlayışı oluşturmak için araçlar ve kelimeler sunar. Sanat tarihi ülkemizde birçok üniversitede bulunan bölümlerden bir tanesidir. Özellikle Anadolu topraklarının onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı düşünülürse sanat tarihi açısından oldukça önemli coğrafyalardan bir tanesidir. Sanat tarihi bölümü okumak isteyen öğrenciler bu bölümün detaylarını öğrenmek için araştırmalarda bulunur. 

 

Sanat Tarihi Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Sanat tarihi bölümüne ek olarak Arkeoloji ve Sanat Tarihi adı altında bir başka bölümün daha var olduğunu söylemek mümkündür. Söz konusu bu bölüm de 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Sanat Tarihi bölümünden başarı ile mezun olanlara “Sanat Tarihçisi” unvanı verilir.

 

Sanat Tarihi Bölümü Dersleri Nelerdir?

 Sanat tarihi bölümünde okumak isteyen öğrenciler için bu bölümde almaları zorunlu olan dersler bulunmaktadır. Sanat tarihi bölümünde 4 yıl boyunca genel olarak öğrencilerin alacağı dersler ise şu şekildedir;

 - Mitoloji ve ikonografi

 - Yöntem ve Terminoloji

 - Bizans Mimarisi

 - İslam Öncesi Türk Sanatı

 - İslam Sanatı

 - Osmanlı Sanatı

 - Sanat Tarihine Giriş

 - Batı Sanatı

 - Anadolu Selçuklu sanatı

 - Beylikler dönemi sanatı

- Osmanlıca

 - Çağdaş sanat ve müzecilik gibi daha birçok dersten de öğrenciler sorumlu olmaktadır.

Sanat Tarihi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sanat tarihi, öğrencilere çeşitli sanat, mimari ve tasarım eserlerinde bulunan görsel, duyusal kanıtları metinsel kanıtlarla birlikte analiz etmeyi öğretir. Sanat tarihi bölümünden mezun olan kişiler sanat mimari ve tasarım eserlerinde bulunan kalıntılara bakarak, bu kalıntıları analiz edip, kalıntıların hangi dönemden, hangi kültürden kaldığına dair çalışmalar yürütmektedir.Sanat Tarihi Bölüm mezunları ilgili bakanlıklara bağlı müzelerde ve koruma kurullarında, valiliklerde, belediyelerde, devletin kültür ve tarih kurumlarında, kütüphanelerde, arşivlerde, sanat merkezlerinde istihdam edebilirler. Bunların haricinde özel sektörde müzelerde, mimarlık ve restorasyon hizmetleri veren şirketlerde, sanat galerilerinde ve özel kültür merkezlerinde ayrıca arkeolojik kazı çalışmalarında görev almaları olasıdır.

Sanat Tarihi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

 Sanat tarihi bölümünden mezun olan kişiler birçok alanda çalışabilmektedir. Ülkemizde her bölüm için olan iş bulma sıkıntısı mezunlarımız için müzecilik, onarım-koruma, turizm gibi alanlarla ortaklıklar kurularak aşılmaya çalışılmaktadır. Mezunlarımız özel şirketlerde ve devlet kurumlarında sanat tarihçisi olarak çalışabilir. Sanat tarihçisi olarak devlet kurumlarında çalışmak isteyen kişiler KPSS'ye girerek gerekli olan puanı aldıktan sonra devlet kurumlarına atanma şansları bulunmaktadır. Sanat tarihi bölümünden mezun olan kişiler; 

 - Kültür Bakanlığına bağlı müzelerde (Uzman)

 - Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarında (Uzman)

- Vakıflar Genel Müdürlüğünde (Uzman- Memur)

- TBMM'ye bağlı Milli Saraylar Müzelerinde

- Milli Eğitim Bakanlığında (Öğretmen)

- KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Birimleri) (Uzman- Memur)

- Başbakanlık Osmanlı yada Cumhuriyet Arşivlerinde (Arşiv Görevlisi)

 - Belediyelerde

 - Valiliklerde

- Üniversitelerde (Akademisyen) olarak görev alabilirler.