You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Genel Bilgi

Laborant ve Veteriner Sağlık Programı, Veterinerlik Bölümü altında, lise eğitiminden sonra iki yıllık eğitim sunmaktadır. Öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavıyla (YKS) seçilmektedir.

Programa her sene 50 civarında öğrenci yerleştirilmektedir. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Zorunlu dersleri her öğrenci almak zorundadır, seçmeli dersler içerisinden ise öğrenciler istedikleri dersi kendi arzularına göre seçebilirler.

Derslerin yanı sıra her öğrenci en az 20 iş gününü kapsayan bir uygulama stajı tamamlamak zorundadır.


Amaç

Veteriner Hekimliğin çalışma alanı içerisine giren laboratuvarlar, hayvan besleme , yetiştirme, kültür hayvanları yetiştirme, koruyucu aşılama, suni tohumlama konularında deneyimli, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kamu ve özel laboratuvarlarda gıda ve patolojik analizleri yapabilen, salgın ve paraziter hastalıklarla mücadele edebilen, klinik muayene ve operasyonlarda veteriner hekime yardımcı olabilecek düzeyde nitelikte “Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri” yetiştirmektir.


 

Mezunların Kazandığı Diploma Ve Unvan

 

Laborant ve Veteriner Sağlık Programı’nda teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere önlisans diploması verilir ve bu diplomaya sahip olanlar tekniker olarak çalışabilirler.

 


Sunulan Olanaklar

Uygulamalı derslerimiz için okulumuzda bulunan laboratuvarlar ve Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan evcil hayvanlar üzerinde uygulama imkanından yararlanılmaktadır. Bunun dışında saha çalışmalarımız için Boğazlıyan ve çevre yerleşim yerlerinde bulunan hayvancılık işletmelerine gidilmektedir. Boğazlıyan Meslek Yüksek Okulu bünyesinde ise yabancı dil, bilgisayar ve diğer dersler düzenlenmektedir. Okulumuzda ayrıca kütüphane, bilgisayar alanı, yemekhane ve kantin hizmetleri de verilmektedir.


İstihdam Olanakları

Bu programın çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir:

•    Tarım ve Orman  Bakanlığı’na bağlı ilgili birimlerde,

•    Belediyelerde,

•    Veteriner Fakültelerinin klinik yada hastanelerinde

•    Mezbahalarda,

•    Büyükbaş, küçükbaş, Kanatlı ve At yetiştiriciliği yapan işletmelerde.

•    Özel Veteriner klinikleri ve Hastanelerde

•    Yem sanayinde,

•    Hayvan hastalıkları teşhis laboratuvarlarında,

•    Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde

•    Koyun Keçi Yetiştiricileri birliklerinde


Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları

Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programını başarı ile bitirenler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavında yeterli puan aldıkları taktirde aşağıda adı geçen lisans bölümlerine devam edebilirler:

Acil Yardım ve Afet Yönetimi

Biyoloji

Biyoteknoloji

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Sağlık Yönetimi

Tarımsal Biyoteknoloji

Veteriner

Zootekni


Programdan Mezun Olabilmek İçin Gerekli Koşullar

Veteriner Sağlık Programından mezun olabilmek için aşağıdaki şartları sağlamak gereklidir:

Ders planındaki toplam 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak.

4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak.

20 iş günü (4 AKTS kredisi) Stajını tamamlamak.

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik ders yükünü tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.