Program Hakkında
Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı, Ormancılık Bölümü altında, lise eğitiminden sonra iki yıllık eğitim sunmaktadır. Öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavıyla (YKS) seçilmektedir.
Programa her sene 30 civarında öğrenci yerleştirilmektedir. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Zorunlu dersleri her öğrenci almak zorundadır, seçmeli dersler içerisinden ise öğrenciler istedikleri dersi kendi arzularına göre seçebilirler.
Derslerin yanı sıra her öğrenci en az 30 iş gününü kapsayan bir uygulama stajı tamamlamak zorundadır.
Amaç
Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı´nın amacı; Doğayı seven, koruyan, meraklı ve gelişime açık, sorunlara çözüm üretebilen, farklı düşünme yeteneğine sahip, halkla ilişiklerde güçlü, Atatürk ilke ve inkılâplarının bilincinde, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, ulusal kültür ve değerlerini yaşatan ülkesine, ulusuna ve insanlığa hizmet etmeyi amaç edinen, ormancılık sektöründe ihtiyaç duyulan mesleki teknik eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla “Orman teknikeri” yetiştirmektir.
Mezunların Kazandığı Diploma ve Unvan
Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı’nda teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere önlisans diploması verilir ve bu diplomaya sahip olanlar tekniker olarak çalışabilirler.
Sunulan Olanaklar
Uygulamalı derslerimiz için okulumuzda bulunan laboratuvarlar ve herbaryumdan yararlanılmaktadır. Bunun dışında arazi çalışmalarımız için okulumuzun bahçesi ve çevrede bulunan ormanlara gidilmektedir. Boğazlıyan Meslek Yüksek Okulu bünyesinde ise yabancı dil, bilgisayar ve diğer dersler düzenlenmektedir. Okulumuzda ayrıca kütüphane, bilgisayar alanı, yemekhane ve kantin hizmetleri de verilmektedir.
İstihdam Olanakları
Bu programın çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir:
Orman ve Su işleri Bakanlığı’na bağlı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü,
Orman Genel Müdürlüğü) merkez ve taşra teşkilatları ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü,
Karayolları Genel Müdürlüğü,
Özel ormancılık bürolarında,
Peyzaj firmalarında,
Özel fidanlıklarında,
Ormancılık ile ilgili iş ve işlemler yapan diğer özel kuruluşlarda
Sivil toplum kuruluşlarının hazırlayacağı doğa, çevre ve ormancılık tabanlı projelerde
Etüt ve envanter çalışmalarında
Mobilya üretim yerlerinde görev alabileceklerdir.
Bu program mezunlarının kendi fidanlıklarını kurmaları mümkündür.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları
Ormancılık Bölümü, Ormacılık ve Orman Ürünleri önlisans programını başarı ile bitirenler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavında yeterli puan aldıkları taktirde aşağıda adı geçen 4 yıllık lisans bölümlerine devam edebilirler:
Orman Mühendisliği
Orman Endüstri Mühendisliği
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
Ayrıca bu programdan mezun olan öğrenciler fark dersleri alarak aşağıdaki Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapılabilmektedir.
Programdan Mezun Olabilmek İçin Gerekli Koşullar
Ormancılık ve Orman Ürünleri Programından mezun olabilmek için aşağıdaki şartları sağlamak gereklidir:
Ders planındaki toplam 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak.
4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak.
20 iş günü (4 AKTS kredisi) Stajını tamamlamak.
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik ders yükünü tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.