You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

EŞSİZ GÜZELLİKTEKİ AKDAĞMADENİ ORMANLARI


Akdağmadeni bölgenin geneline oranla daha çok yağış aldığı için doğal bitki örtüsünü genelde ormanlar oluşturmaktadır. İldeki en geniş orman alanına sahip olan Akdağmadeni'nde sarıçam, ardıç, yabani fındık, alıç ve palamut gibi ağaç türleri bulunmaktadır. Orman dışındaki alanlar ise, daha çok mera olarak değerlendirilen bozkırlar ve çayırlardır. İlçe topraklarının %32,5'i ormanlarla kaplıdır. Türkiye orman ortalaması 13,6; İç Anadolu Bölgesi orman ortalaması ise ancak %8'dir.

Akdağmadeni ilçesi orman yüzdesinin, dahil olduğu İç Anadolu Bölgesi'nden fazla oluşunun yegâne sebebi, yükseltinin fazlalığı ve İç Anadolu'ya oranla geçiş iklim tipinde bulunmasıdır. Bundan 20 yıl önce ilçe yüzölçümünün %49'u ormanlarla kaplıydı. Ancak son yıllardaki tarla açmaları nedeniyle arazinin ancak %32'sinde orman örtüsü kalmıştır. İlçede ormanlık saha daha çok güneydoğu bölümdeki dağlık alanda yoğunlaşmaktadır. Buralarda büyük yerleşim yerleri olmadığından orman örtüsü varlığını muhafaza etmektedir. İlçe ormanlarının %65,6'sı koru ormanı, %34,4'ü baltalık ormanıdır. İlçede yer yer yayvan yapraklı ormanlar (Meşelikler) ve iğne yapraklı ormanlar (boyu 25-30 metreyi bulan Karaçam ve Kızılçam) bulunur. Yayvan yapraklı ormanlarla iğne yapraklı ormanlar, karışık olarak görülür.

(Fotoğraf:  Mehmet Doğan / Akdağmadeni Belediyesi)


İlçenin batısında, Sazlıdere Köyü ve karşısından itibaren ilçe sınırına kadar ana yol üzeri ve çevresi özellikle kuzeye düşen kısmı tamamen meşelik kaplıdır. Oluközü Köyü Meşe Korusu Anadolu'da nadide bir yer olarak gösterilir. Köy halkı arasında yerleşen düzenli kesim (teskere) anlayışı ile koruluğu 20 bölgeye ayırarak her sene bir kesim aralığında kullanılıp diğer sene başka kesim aralığına geçilmektedir.

(Fotoğraf:  Mehmet Doğan​ / Akdağmadeni Belediyesi)


 

lçenin ormanları yaş itibariyle çok gençtir. Ortalama 10-15 metre yüksekliğinde olan sarı çam ağaçlarının arasında az miktar da karamaz ağacı bulunmaktadır. Karamaz ağacı Türkiye'de sadece bu ilçede bulunmaktadır. Karamaz ağacı daha çok ilçenin kuzey doğusunda, doğu ormanlarının güneye bakan yamaçlarında yetişmektedir. Akdağmadeni ormanlarında bir miktarda fındıklı Fındık Ağaçları bulunmaktadır. Bunlardan başka özel olarak yetiştirilen, bol miktarda Elma, Armut, Erik, Vişne ve Şeftali ve Kaysı Ağaçları vardır. Ev önlerinde Üzüm Asmaları, dere boylarında Söğüt Ağaçları, Selvi Kavakları, Son yıllardaki "Benim bir dikili kavağım var" kampanyasıyla birçok yere Orman İşletmesi Müdürlüğü'nün temin etmiş olduğu çam fidanları dikilmektedir.   

(Fotoğraf:  Mehmet Doğan​ / Akdağmadeni Belediyesi)


 

Özellikle eski Rum ve Ermenilerden kalan evlerin önünde asırlık ceviz ağaçları bulunmaktadır. Ceviz neslinin devam etmesi izinsiz kesim yapılmamasına borçludur. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında, serin ve temiz havasıyla Akdağmadeni Ormanları yeşilin her türlü tonunun içinde yerel halka mesire alanı olarak hizmet vermektedir. Özellikle ilçe merkezi yakınındaki, kaynak suyunun bulunduğu Kadıpınarı hafta sonu tatillerinde ve bayramlarda halkı kendine çekmektedir.

(Fotoğraf:  Mehmet Doğan​ / Akdağmadeni Belediyesi)

(Fotoğraf:  Mehmet Doğan​ / Akdağmadeni Belediyesi)


Akdağmadeni ormanlarında yaban hayatı çok canlıdır. Ormanlarda kızıl geyik, kurt, ayı, vaşak, domuz yabani hayvanlar ormanlarda yaşamını sürdürmektedir. İç Anadolu bölgesinin ciğeri konumunda ki ormanlarda birçok endemik bitki de yetişmektedir. Türkiye'nin en kaliteli salebi ilçe ormanlarından toplanmaktadır.

(Fotoğraf:  Mehmet Doğan​ / Akdağmadeni Belediyesi)


Doğal su kaynakları bakımından da çok zengin olan ormanlarda birçok noktada akan dereler ve doğa sever vatandaşlar tarafından yaptırılmış güzel çeşmeler bulunmaktadır.

(Fotoğraf:  Mehmet Doğan​ / Akdağmadeni Belediyesi)