Yozgat Bozok Üniversitesi Öğrenme ve Öğretmeyi Geliştirme, Araştırma ve Uygulama Merkezi (YÖGEM); bilimsel araştırma yöntemlerini uygulayarak üniversitede görev yapan akademisyenlerin öğrenme ve öğretme konusundaki ihtiyaçlarının belirlenmesi, ihtiyaçların ortadan kaldırılmasına yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi çalışmalarını yapmak amacıyla kurulmuştur. Bu kapsamda YÖGEM, faaliyetlerini bir merkez müdürü ve bir  merkez müdür yardımcısı ile yürütmektedir. YÖGEM çalışmaları üç ana başlık altında sürdürülmektedir.

İlk olarak üniversitede görev yapan akademisyenlerin öğrenme ve öğretme faaliyetlerinin niteliğinin artırılması için eğitsel beklenti-ihtiyaç analizi çalışmaları yürütülmektedir. Her yıl düzenli olarak bütün öğretim elemanlarından eğitsel beklentilerine yönelik veriler toplanmakta ve bu veriler ışığında yapılacak çalışmalar planlanmaktadır.

İkinci olarak YÖGEM olarak öğretim elemanlarının mesleki gelişimlerini desteklemek için öğretim elemanlarının ilgi alanlarına yönelik farklı konularda profesyonel gelişim seminerleri düzenlenmektedir. Düzenlenen bu seminerlere kurum içi ve dışı öğretim elemanları davet edilmektedir. Bu seminerlerden üniversitemiz öğrencilerinin de yararlanabilmesi için onlar da seminerlere katılımcı olarak davet edilmektedirler. Ayrıca seminerlerin etki alanını genişletmek için seminerlerin afişlerinin Yozgat Valiliği aracılığıyla Yozgat’ta faaliyet gösteren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına iletilmesi, böylece seminerlerin kampüs sınırlarının dışına taşınması ve geniş katılımlı toplumsal katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Üçüncü olarak YÖGEM kapsamında üniversitemizin farklı birimleri ile işbirliği yapılarak çeşitli eğitim ve seminerler verilmektedir. BAP birimi ile proje hazırlama, proje başvurusunda bulunma, üniversitemizde görev yapan ulusal ve uluslararası proje yürütücülerinin deneyimlerini paylaştıkları söyleşiler düzenleme, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile öğrencilere yönelik seminerler düzenleme çalışmaları planlanmakta ve sürdürülmektedir.