You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

                                                                 Birimin Kuruluşu ve Tarihsel Gelişimi
         Merkezin içinde bulunduğu konak Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, Yozgat eşrafından Dedesi Hacı Aziz Bey'in yaptırdığı ve bir kısmı günümüze ulaşabilen Tarihi Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağının tarihi kaynaklara sadık kalarak yeniden inşa edilmesi ile oluşturulmuştur.
        1800'lü yılların ortalarında inşa edilen konağın Projesi IRCICA Mimari Kültür Mirası Bölümü Başkanlığını da yürüten Boşnak Mimar Amir Pasiç ve ekibi tarafından eski resim ve fotoğraflar kullanılarak ve binanın yıkılmadan önceki halini hatırlayan kişilerle konuşarak yeniden oluşturulup çizilmiştir.
        2 Mayıs 2013 tarihinde temeli atılan Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2014 yılında tamamlanarak faaliyete geçmiştir. 
        Araştırma merkezimiz Ekmeleddin İhsanoğlu konağında faaliyet göstermektedir. 100 kişilik kapasiteye sahip toplantı salonu, 1 adet projektör ve ses sistemi mevcuttur. Araştırma salonu, 12 bireysel 2 grup çalışma masası ve 1 adet bilgisayar ile hizmet vermektedir. Kapalı raf sisteminin uygulandığı kütüphanemiz bulunmaktadır. Araştırma merkezimizde Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ve babası merhum Yozgatlı İhsan Efendi’nin kütüphanesinde yer alan 15 bine yakın kıymetli eser yer almakta olup haftanın 5 günü akademik çalışma yapan bilim insanlarına gerekli olan kitaplar istifadelerine sunulmaktadır.