You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü

 

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tanıtımı: Peyzaj Mimarlığı Bölümü’ne 23/01/2014 tarihinde Arş. Gör. unvanıyla ilk öğretim elemanı atanmış daha sonra 03/09/2020 tarihinde bölüme bir öğretim üyesi, Doç. Dr. unvanı ile katılmıştır. Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde akademisyen sayısının yetersizliği nedeniyle henüz lisans eğitimi verilememektedir. Ziraat Fakültesi'nde lisans düzeyinde "İç Mekân Süs Bitkileri", "Dış Mekân Süs Bitkileri" ve "Peyzaj Mimarlığı" dersleri ile alan dışı seçmeli ders olan "Bahçe Sanatı ve Peyzaj" ve "Çiçek Bakımı ve Yetiştiriciliği" dersleri bölüm öğretim üyesi tarafından verilmektedir.

Peyzaj Mimarlığı Mesleği

"Peyzaj" sözcüğü dilimize manzara ya da görünüm anlamına gelen Fransızca "Paysage" sözcüğünden aktarılmıştır. Peyzaj; doğal ve kültürel elemanların herhangi bir noktadan görüş açısı içine sığabilen görünüşüdür. Peyzaj Mimarlığı; doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi, insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve fonksiyonel ilkeler çerçevesinde ele alarak planlama ve tasarım çalışmaları yapan, yanı sıra peyzaj alanlarının yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte, kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır. Peyzaj Mimarlığı Bölümü; Peyzaj Planlama, Peyzaj Tasarımı ve Bitki Materyali Anabilim dalı’ndan oluşmaktadır.

Peyzaj Mimarlığı mesleği çalışma konuları; peyzaj planlama, peyzaj tasarımı, süs bitkileri, kentsel açık ve yeşil alanlar, kıyısal alanlar, sulak alanlar, milli parklar ve doğa koruma alanları, kültürel ve doğal çevre koruma konuları, çevre sorunları, arboretumlar, sergi ve fuar alanları, botanik ve hayvanat bahçeleri gibi mekânların planlanması ve tasarımı konularıdır. Bölgenin ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda çalışma konuları; peyzaj planlama, peyzaj tasarımı, kentsel açık ve yeşil alanlar, süs bitkileri, milli parklar ve doğa koruma alanları, arkeolojik peyzajlar, tarihi çevre koruma ve kentsel koruma sorunları üzerinde yoğunlaşmaktadır. 

Yozgat ili, arkeolojik peyzaj alanları ve geleneksel konutları ile tarihi bir çevreye sahip, aynı zamanda Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nın yer aldığı ve daha pek çok tabiat parkı vb. koruma statüsüne sahip alanları bulunduran turizm potansiyeli yüksek bir ildir. Üniversitemizin kuruluşundan bu zamana hızlı bir kentleşme sürecine giren Yozgat kentinde kültürel, tarihi ve doğal çevreleri korumak, bu alanlara yönelik koruma öncelikli tasarımlar yaparak insanlara estetik ve işlevsel alanlar yaratmak, bozulan peyzaj alanlarının onarılması ve yönetimini sağlamak Peyzaj Mimarlığı Bölümü olarak bölgeye sunacağımız önemli katkılar olacaktır.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, 4 yıllık lisans öğrenimlerini tamamladıktan sonra "Peyzaj Mimarı" unvanı ile mezun olurlar. Bu bölümden mezun olanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Belediye İmar, Fen İşleri, Park ve Bahçeler Birimleri, İller Bankası, Karayolları ve DSİ Genel Müdürlükleri, Kent Estetik Kurulları, Tarım İl Müdürlükleri, Mimarlık ve Kentsel Tasarım Ofisleri, Peyzaj Mimarlığı Ofisleri, Şehir ve Bölge Restorasyon Şirketleri, turizm tesisleri, özel fidanlıklar ve ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinde Peyzaj Mimarı olarak çalışabilirler.

Faydalı Bağlantılar için tıklayınız.