You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

BÖLÜM BİLGİ PAKETİ

Program Adı:

Bitki Koruma Bölümü

Yerleşke Bilgisi

Yozgat ili Merkez İlçede Erdoğan Akdağ Kampüsünde yer almaktadır.

Bölüm Başkanı

Doç. Dr. Mustafa ALKAN

Program Türü

Lisans

Program Süresi

 4 yıl

Öğrenim Türü

Örgün Eğitim

Kazanılan Derece

Bitki Koruma Bölümü Lisans Diploması

Eğitim Türü

Tam zamanlı

Hazırlık Durumu

Yok

Staj Durumu

1 adet zorunlu staj

-Toplam 30 iş günü (3.sınıf)

Programa özel koşullar

Yok

Burs olanakları

 

Linkte yer alan şartları sağlayan öğrencilere, lisans öğrenim süresi boyunca yıllık olarak 3.000 TL (2024) “YÖK Destek Bursu” verilmektedir. Şartlar için tıklayınız.

Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullara ek olarak 30 işgünü staj yapma zorunluluğu vardır.

Mezunların Mesleki Profilleri

Bitki Koruma mezunları kamu veya özel sektörde çalışabilirler. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, tarım ve tarıma dayalı sektörde kontrol ve sertifika kuruluşları ve sivil toplum örgütleri bu kuruluşlardan önemlileri olarak sıralanabilir.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Lisans derecesine sahip olan öğrenciler, bitki koruma ile ilgili ulusal veya uluslarası lisansüstü programlarına devam edebilirler.

Çift Anadal /

Yandal durumu

Çift Anadal programı, başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.

Çift anadal müfredatına ulaşmak için tıklayınız: Çift Anadal Müfredatı

Yandal programı, bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır.

Çift anadal ve yandal yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

Program Çıktıları

-Matematik, Fen Bilimleri ve Ziraat Mühendisliği alanında sahip olduğu bilgiyi, karşılaşacağı karmaşık mühendislik problemlerinde kuramsal ve uygulamalı olarak çözer.

-Tarımsal alanlarda görülen biyotik ve abiyotik sorunları tanıyabilir, yaygınlık durumları ile zarar/yarar düzeylerini saptayabilir. Bitki koruma problemlerinin laboratuvarda çözümüne yönelik teknik analizler yaparak sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi kazanır.

-Tarımsal alandaki evrensel bilgileri takip edebilir ve alanındaki kişilerle iletişim kurabilir.

-Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin sistematiği, ekolojisi, biyolojisi ve mücadele yöntemlerini öğrenir.

-Bitkisel üretimde karşılaşılan bitki koruma problemlerini çağdaş teknikler kullanarak tanıyabilme, verileri analiz edebilme, yorumlayabilme ve kanıta dayalı çözüm yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi kazanır.

-Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için hangi zirai mücadele yöntemlerinin nasıl kullanılması gerektiğini bilir.

-Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenini kazanır, sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilir.

-Yaşam boyu öğrenme prensibinin kariyerindeki önemini kavrar, bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.

-Bitki Koruma ile ilgili bilgi ve fikirlerini sözlü ve yazılı sunum teknikleri kullanarak mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme yetkinliği kazanır.

-Bitki Koruma alanı ile ilgili danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar.

-Bitki Koruma alanında, mevzuata uygun şekilde iş sağlığı ve güvenliğine, çevre korumaya ve bilimsel ile etik değerlere dikkat ederek hareket eder.