You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Tarım Makineleri Programı Program Tanımları

 

Kuruluş

Tarım Makineleri Programı 1987 yılında kurulmuştur.

Kazanılan Derece

 

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere TARIM MAKİNELERİ alanında ön lisans diploması verilir. Verilen bu diploma derecesi, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında beşinci seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.

Derecenin Düzeyi (Ön Lisans,  Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

 

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

 

Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Programlarına; Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan YKS sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı Yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı Yükseköğretim Kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

 

Türk Yüksek Öğretim kurullarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Yozgat Bozok Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

 

Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü – Tarım Makineleri Programı’nda ön lisans derecesi elde edebilmek için; öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak, 20 işgünü yaz stajı çalışmasını tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.

Program Profili

 

Tarım Makineleri Programı'nın amacı, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde; imalat işlemlerinde becerikli, tarım makineleri ve ekipmanlarının bakımı ile onarımını yapabilecek, tarım alet ve makineleri mevzuatını uygulayabilecek, tarım alet ve makineleri laboratuvarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri kazanmış,  kullanacağı tarım alet ve makinelerin mekanik ve elektriksel ilkelerini anlayabilen, mühendislik çizimlerini yapabilen ve yorumlayabilen, çalışma bakım ve tamirlerini planlayan, yöneten ve deney yapabilen, teknik raporlar yazabilen, verileri ölçebilen, kaydedebilen ve kayıtları tutabilen, teknik personeli denetleyen ve yöneten, standart aletlerin bölge şartlarına ve özel ürünlere uygunluk sağlamaları amacıyla yenilenmesi ve geliştirilmesini kolaylaştırabilen kalifiye tarımsal mekanizasyon teknikerleri yetiştirmektir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

 

Tarım makineleri alanından mezun olanlar; tarım alet ve makineleri imalat ve pazarlama sektöründe, yenilenebilir enerji sektöründe, tarımsal üretim sektörü ve tarım ürünlerinin işlenmesi sektöründe, kendi işletmelerinde, üretim seralarında, fide ve fidan üretim firmalarında, tarımsal amaçlı kooperatif ve üretici birliklerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, belediyelerde, özel tarım işletmelerinde, ziraî ilaç, gübre ve tohum bayilerinde, tarımsal amaçlı ithalat ve ihracat firmalarında, Toprak Mahsulleri Ofisinde, ziraat odalarında, üniversitelerde, tarım makineleri işletmelerinde çalışabilirler.

Program mezunları; Tarım makinelerini üreten, pazarlayan, tarımsal üretimi gerçekleştiren büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde ara teknik eleman, ara kademe yöneticisi veya idari teknik personel olarak çalışmaktadır. Mezunlar çalıştıkları işletmelerde tarım makineleri imalatçıları ile çiftçiler arasında iletişim sağlanması, işlerin plana uygun yürütülmesi, kontrol edilmesi, stok kontrol, vb. sorumlulukları yerine getirmektedir. Çalışma alanları, tarım makineleri işleyen ve pazarlayan işletmeler ile tarımsal üretimi gerçekleştiren işletmeler ile ilgili kamu kuruluşlarıdır.

Tarım Makineleri Teknikerleri, ana ve yan sanayi tarım makineleri fabrikalarının hemen hemen tüm kademelerinde tekniker karşılığı sayılabilecek unvan ve sorumluluklarda görev almaktadır. Çalışma alanındaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile teknisyen arasında bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandır. Bu özelliklere sahip bir eleman, küçük veya orta büyüklükteki işletmelerde liderlik ve yöneticilik rolünü üstlenebilir. Tekniker yönetime karşı sorumludur. Usta ve teknisyenlerin çalışmalarını denetler, sorumluluk alır, başkaları ile işbirliği içinde çalışır. Üretim ve montaj hatlarında tarım makineleri teknikerlerin sayıca  yoğun olarak bulundukları ve üretim çalışmalarında etkin rol oynadıkları, mühendis, planlamacı ve yöneticilerle işçiler arasında iletişim ve irtibatı sağladıkları, kalite çemberlerinde ekip lideri olarak görev aldıkları, eğitim çalışmalarında alt kademelerdeki personelin işbaşı eğitimlerinde eğitmen olarak sorumluluk aldıkları görülmektedir.

Tarım makineleri sektörünün üretim kadar önem arz eden bir başka kısmı ise satış sonrası hizmet birimleri olarak adlandırabileceğimiz servisler, satış noktaları ve eğitim merkezleridir. Tarım makineleri teknikerlerinin bu birimlerde aldıkları sorumluluk üretim sisteminin seri üretimden yalın üretime geçmesi ve müşteri odaklı kalite, satış prensiplerinin hayat bulması sonucu daha da artmıştır. Bu birimlerde grup liderliği servis yöneticiliği, satış grup liderliği, yedek parça, servis atölyesi yöneticiliğinden, personel eğitimlerine kadar birçok alanda sorumluluk ve görev almaktadırlar. Özetle;

  • Tarım makinesi teknik servis hizmetlerinde operatör veya formen,
  • Bakım-onarım işlerinde operatör veya formen
  • Tarım makineleri ekipman operatörlüğü,
  • Tarım makineleri imalat endüstrisinde operatör veya formen,
  • Teknik resim okuma-çizme,
  • Ölçme ve kontrol cihazlarının kullanımı,
  • Hidrolik-pnömatik sistem alanlarında,
  • Traktör, tarım makinesi ve yedek parça ticarethanelerinde müşteri temsilcisi ve satış elemanı.

Üst Derece Programlarına Geçiş

 

Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü, Tarım makineleri ön lisans programını başarı ile bitirenler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavında yeterli puan aldıkları taktirde aşağıda adı geçen 4 yıllık lisans bölümlerine devam edebilirler:

  • Biyosistem Mühendisliği
  • Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  • Tarımsal Yapılar ve Sulama

Ayrıca bu programdan mezun olan öğrenciler fark dersleri alarak aşağıdaki Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapılabilmektedir.

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım,
  • İktisat,
  • İşletme,
  • Kamu Yönetimi,
  • Maliye,
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
  • Turizm İşletmeciliği,
  • Uluslararası İlişkiler

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

 

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik ders yükünü tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Koşulları

 

Tarım Makineleri Programından mezun olabilmek için aşağıdaki şartları sağlamak gereklidir: • Ders planındaki toplam 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak. • 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak. • 20 iş günü (5 AKTS kredisi) yaz stajını tamamlamak. Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik ders yükünü tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

 

Tam Zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri 

 

Adresi :  Yozgat Bozok Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Bahçeşehir Mahallesi, Esentepe Mevki, 66200, Merkez/YOZGAT

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Mustafa Özdemir

E posta: mustafa.ozdemir@bozok.edu.tr

Telefon : +90 354 217 50 64 / 4033 (Dahili)

Bölüm Olanakları

 

Programın yürütülebilmesi için 2 derslik ve 1 bilgisayar laboratuvarı programa tahsis edilmiştir. Ayrıca Makine bölümü bilgisayar laboratuvarı, Teknik Resim salonu ve atölyeleri de program tarafından ihtiyaç dahilinde kullanılacaktır.

Derslik, Laboratuvar Olanakları

DERSLİK ve LABORATUAR

Adet

m2 (Adet)

Derslik

2

150

Amfi derslik

2

150

Teknik resim sınıfı

1

150

Derslik Toplamları

5

750

Tarım Makineleri Atölyesi

1

130

Bilgisayar Laboratuvarı

1

150

Atölye / Laboratuvar Toplamları

2

280

PROGRAMA AYRILAN MEVCUT TOPLAM ALAN

7

1030

Program Çıktıları

 

1.Tarım makineleri biliminin temel kavramlarını ve anlama becerisini kazanmak.

2.Yeni tarım alet ve makineleri imal etmek ya da var olan makineleri geliştirmek. Tarım makinelerinin kullanımı, imalatı, geliştirilmesi gibi konularda araştırma yapmak.

3.Tarım alet ve makinelerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu saptamak ve denemeler yapmak.

4.Takım çalışması yapabilir, yetki kullanımı ve sorumluluk üstlenebilirler.

5.Mesleğinin gerektirdiği toplumsal, mesleki, bilimsel ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.

6.Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.

7.Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek. Alanı ile ilgili çalışmalarda öngörülemeyen problemleri belirleme ve çözüm arama yeterliliği.

8.Alanında gelişmeleri takip edebilme ve uygulamaya geçirebilme becerisi, mesleki özgüven.

9.Gündelik ve mesleki alanda Türkçeyi etkin bir şekilde kullanmayı bilir. Orta-ileri düzeyde en az bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanır.

10.Pratik uygulamalarda gereken teorik bilgileri, el ve/veya düşünsel becerileri kullanabilmeli.

11.Alanı ile ilgili konularda problemi görme, anlama, çözüm önerileri getirme ve çözme yeteneği kazanmak. Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.

12.Alanının gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojilerini kullanır ve alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımıyla birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

13.Alanı ile ilgili konularda kişi ve kurumları bilgilendirebilmek için düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilmek.

14.Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olur.