You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
  1. Programdan Mezun Olacak Öğrencilerin İstihdamı

Sektör ihtiyaçları doğrultusunda; temel mekanik ve kontrol sistemleri, bilgisayar destekli tasarım ve imalat (CAD/CAM), hidrolik-pnomatik ve otomasyon alanlarında bilgi ve beceri sahibi olan, elektrik, mekanik, hidrolik ve pnomatik gibi disiplinlerin bir arada kullanıldığı gömülü sistemleri tanıyabilen ve bu sistemlerle ilgili tasarım,teknik çizim, üretim, bakım ve onarım yapabilecek teknik elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, programı tamamlayan öğrencilerin aşağıda sıralanan niteliklere sahip olması hedeflenmektedir.

  • Mesleki alanda yeterli matematik bilgisi
  • Mesleği ile ilgili orta düzeyde İngilizce bilgisi
  • Mühendislik bilimleri hakkında temel bilgi
  • Mekanik sistemlerin hareketi için uygun elektrik motorlarını seçme
  • Mekanik ölçümleri yapabilme
  • Temel mekanik ve malzeme bilgisi
  • Makine teknik resim çizebilme ve okuyabilme
  • Bilgisayar destekli çizim ve tasarım (üç boyutlu modelleme) yapabilme
  • Mekanik sistemlerin kontrol ve kumanda elamanlarını tanıma ve kullanma
  • İmalat işlemlerini tanıma
  • Mekanik sistemlerde arıza tespiti ve bakım/onarım yapabilme
  • Toplam kalite felsefesini benimseme
  • Mesleği ile ilgili işletme yönetimi bilgisi ve iş güvenliği disiplini

Makine ve imalat sektörü, farklı disiplinleri bir arada bulunduran ve oldukça geniş bir alandır. Teknolojik gelişmeler bu sektörlerin sürekli büyümesine ve sayılarının artmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla bu alanlarda ihtiyaç duyulan donanımlı teknik eleman ihtiyacı da artmaktadır. Makine Resim ve Konstrüksiyon programından mezun olan öğrencilerimiz; başta imalat sektörüne yönelik fabrikalar olmak üzere, proje büroları ve şantiyelerde iş imkânı bulabilmektedir.

 

  1. Programa ilişkin Bölge/İl İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi Raporu
  1. Ülkenin İnsan Gücü Yetiştirme Planı

Makine ve İmalat sektöründe bulunan yetkililerin tespitleri de göz önünde bulundurularak hazırlanan program önerisiyle, bu alanda eğitim görecek öğrencilerin, mesleki bilgilerinin yanı sıra, teknolojinin imkanlarını en üst düzeyde kullanabilen ve teorik bilgilerini aktif olarak uygulamaya dönüştürebilen, üretim ve yönetim yetisi yüksek bireyler olarak yetiştirilmesi, ülkenin insan gücü yetiştirme planına ilk elden katkı sağlayarak istihdam gücüne nitelikli eleman kazandırılması hedeflenmektedir.

Ülkemizde, sadece ithalata dayalı çözümler yerine, yerli sektörün de bu alanda var olması ve dışa bağımlılığın her geçen gün azalması, teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir otomotiv sektörü hedeflenmektedir. Nitelikli işgücünün bulunmadığı yerde şirketlerin yatırım yapmasının mümkün olmadığı da düşünüldüğünde, kalkınma politikalarında bu sektörde duyulan nitelikli işgücünü yetiştirmeye yönelik eğitim atılımlarının, sektörü var etmede ne kadar  önemli bir yer tuttuğu unutulmamalıdır.

Sanayinin can damarlarından biri olan makine ve imalat sektörü, günümüzdeki önemine ve vazgeçilmezliğiyle paralel olarak en hızlı gelişen alanlardandır. Gerek üretim, gerek tasarım aşamasında gerekse satış sonrası hizmetlerde yer alabilecek, günümüz makine teknolojisine hâkim yetişmiş elemanlara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı bu gereksinime cevap verecek nitelikli ara eleman yetiştirmektedir.

Tüm bu konular dikkate alındığında teklif edilen program ülkenin insan gücü yetiştirmesi planına önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.

 

  1. Beş Yıllık Kalkınma Planları, Hükümetlerin Kalkınma Planları

Ülkemizin önemli yapı taşlarından biri olan KOBİ’lerin ve İmalat sektörünün istihdam konusunda yaşadıkları nitelikli eleman sıkıntısını çözmek, bilindiği üzere önde gelen amaçlardandır. Ülkemizde halen yürütülmekte olan Avrupa Birliği’ne uyum çalışmalarında yeni istihdam hedefleri, diğer yandan Avrupa Birliği’ne ilişkin mali desteklerin yarattığı fırsatlar düşünüldüğünde nitelikli elemana, neden ihtiyaç duyulduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

  1. Sanayi ve Ticari İşletmelerin İhtiyaçları:

Ticari ve Sanayi işletmeler, kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe, Makine teknolojileri alanında duyulan kalifiye eleman ihtiyacı daha da artmaktadır. Her geçen gün teknolojinin getirdiği yeniliklerden dolayı otomotiv  teknolojileri alanında yeterlilik sahibi insanlara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Buradan hareketle, yüksekokul bünyesinde verilecek eğitim neticesinde, mezunlarımız konu ayrımı olmadan sanayi ve ticari işletmelerin ihtiyacını kolayca sağlayabileceklerdir.

 

  1. Programın Türkiye İçin Önemi

Değişen ve gelişen teknolojiye göre kaliteli bir meslek eğitiminin gereği olarak Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü, Makine Resim ve Konstrüksiyon Teknolojisi Programı'nın amacı, Makine ve imalat alanında ilgili kavram ve terminolojiyi öğrenmiş ve özümsemiş, imalata yönelik her türlü teknik çizim uygulamaları ve bu sektörde ihtiyaç duyulan yeni sistemleri tanıma ve uygulama kabiliyetine sahip, makine bakım ve onarımında ortaya çıkacak sorunları çözebilecek, çözümler üretebilecek yeteneklere sahip, sektörün ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilecek donanımlı, çalışır durumda bulunan sistemin bakım, onarım ve işletmesini yapabilecek birikimi olan, kalite güvence de dahil olmak üzere iş hazırlama, tasarım ve işletim sistemlerinde görev alabilecek nitelikte kalifiye teknik elemanlar yetiştirmektir.

 

  1.  Programın Yozgat İçin Önemi

Yozgat, Programa ilişkin hedefler doğrultusunda bireyleri yetiştirmeyi sağlayarak, programın ihtiyaç duyulan eğitimli ve nitelikli kalifiye personel ihtiyacını karşılaması sayesinde, gerek ilimiz gerekse ülkemiz ekonomisine faydalı olacağı ve fazla rağbet göreceği kesindir.

 

  1. Programdan Mezun Olduktan Sonra Alınacak Unvan

Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı; iki yıllık olup, imalat kavramları, makine teorisi, imalata yönelik her türlü teknik çizim kuralları ve uygulamaları hakkında öğretim veren teknik ve mesleki bir programdır. Mezun olan öğrenciler “Makine Ressamı Teknikeri” unvanı alırlar.

 

  1. Programdan Mezun Olacakların İstihdam Edilebilecekleri Yerler, Piyasanın Mezunlara Olan Talebi Ve Meslek Elemanı Tanım Modelindeki Değişimler Açısından İlişkisi

Makine Resim ve Konstrüksiyon programı; sanayide faaliyet gösteren bütün kurum ve kuruluşlara ara eleman yetiştiren bir programdır. Tekniker unvanıyla mezun olan bu program öğrencileri; sanayide mermercilikten makine imalatına, tekstilden madenciliğe kadar makine kullanılan her alanda faaliyet gösteren kamu ya da özel sektöre ait kuruluşlarda çalışabildikleri gibi, kendi işyerlerini de açabilmektedirler.


Makine Resim ve Konstrüksiyon programından mezun olan öğrencilerin ;

  • Endüstrinin talep ettiği bilgi ve becerilere sahip
  • Endüstriyi yakından tanıyan 
  • Yurt genelinde benimsenen yeterlilik standartlarına ulaşmış
  • Endüstrinin potansiyel gücünü oluşturan 

 

Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı öğrencileri mezun olduktan sonra her türlü makine imalat ve tasarımında görev alarak kamu kurumlarında, özel işyerlerinde veya kendi işlerinde çalışabilirler. Tekniker unvanını alan mezun öğrencilerimiz Endüstrinin İmalat ve Bakım Sektörlerinde profesyonel mühendis veya diğer yöneticiler ile yakın çalışması gereken ara eleman olarak (Tekniker ) olarak küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde kamu veya özel sektörlerde rahatlıkla iş bulabilme imkanları vardır. Makine Resim ve Konstrüksiyon teknikerleri imalat yapan hemen hemen her sektörde iş bulabilmektedir. Firmaların teknik veya tasarım ofislerinde teknik ressam olarak, makine imalat sanayisi üretim departmanlarında, kalıpçılık sektöründe, hidrolik - pnömatik sanayisinde, kalite kontrol ünitelerinde, mermer fabrikalarında ve çeşitli mühendislik uygulamalarında mühendis veya diğer yöneticilerin gözetiminde çalışabilmektedir. Makine teknikerlerinin iş olanakları oldukça geniştir. Makine imalat sektörüne mal / hizmet üreten firmalarda veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında tekniker kadrolarında iş bulabilmektedirler. Özel sektörde, küçük ve orta ölçekli işletmelerde tasarımcı olarak, üniversal veya CNC tezgâhlara operatörlük yaparak veya kalite kontrol ünitelerinde kontrolör olarak istihdam edilebilmektedirler. Öğrenimi sırasında edindiği teknik bilgi ve donanımla, firmaların satın alma, üretim planlama ve programlama departmanlarında görev alabilmektedirler. Ayrıca çeşitli mühendislik büroları çizim ofislerinde teknik ressam olarak iş bulabilmektedirler. Kendi adlarına işlerini kurma imkânları da vardır.

 

Lisans Tamamlama (DGS) :

Programımız öğrencileri Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde aşağıda listelenen lisans programlarından herhangi birine kayıt yaptırabilmektedirler. Makina Mühendisliği
Mühendislik fakültelerinin bazı bölümlerine başvuru yapabilirler.
Staj : Programda Normal Öğretimde eğitim verilmektedir. 30 günlük mecburi stajlarını tamamlayıp mezun olan öğrenciler, Talaşsız Şekillendirme ve Kaynak Teknolojileri, bakım ve onarım konularında temel bilgiler edinirler.


Uygulama Alanları;

  • Her türlü talaşlı ve talaşsız üretim sistemlerinde
  • Makine imalat sanayiinde
  • Isı transferi ve sısıtma-soğutma sistemlerinde
  • Sıvı akışkan ve gaz tarnsfer sistemlerinde
  • Gemilerde, deniz ulaşım araçlarında
  • Otomotiv sektöründe
  • Fabrikaların mekanik çizim, projelendirme ve üretim birimlerinde
  • Demir-çelik işletmelerinde

 

Makine Resim ve Konstrüksiyon  önlisans programını başarı ile bitirenler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavında yeterli puan aldıkları taktirde aşağıda adı geçen 4 yıllık lisans bölümlerine devam edebilirler:

 

  • Endüstri Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
  • Enerji Yönetimi
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
  • Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
  • İmalat Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Makine ve İmalat Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
  • Malzeme Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
  • Nanoteknoloji Mühendisliği
  • Nanobilim ve Nanoteknoloji
  • Otomotiv Mühendisliği
  • Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

Ayrıca bu programdan mezun olan öğrenciler fark dersleri alarak aşağıdaki Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapılabilmektedir.

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
  • İktisat,
  • Kamu Yönetimi,
  • Maliye,
  • Uluslararası İlişkiler,
  • İşletme,
  • Konaklama İşletmeciliği.                                                     
    1. Programdan Mezun Olabilmek İçin Gerekli Koşullar (Dersler Ve Kredi Sayıları, Staj, vb.)

Makine Resim ve Konstrüksiyon Programından mezun olabilmek için aşağıdaki şartları sağlamak gereklidir:

  • Ders planındaki toplam 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak.
  • 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak.
  • 30 iş günü (2 AKTS kredisi) yaz stajını tamamlamak.

 

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin mezun olabilmesi için 120 AKTS’lik ders yükünü tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.