You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Kuruluş

Bozok üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu temel bölümlerinden biri olan İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Bölümü 2009 yılında yılında Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Bölümünün temel eğitim prensibi; güncel, bilimsel ve teknolojik çalışmaları birleştirerek öğrenciye elektrik alanında teknolojik çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde eğitim verilerek sektörün arzuladığı ara elemanı yetiştirmektedir. Eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "İklimlendirme ve Soğutma alanında Ön Lisans Diploması" derecesi alırlar. Verilen bu diploma derecesi Avrupa Yeterlilikler çerçevesi kapsamında 5. seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.

Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Bu programa kabul ve kayıt şartları Türk Yükseköğretim Mevzuatı kapsamında yapılmaktadır. Programa meslek lisesi alan mezunu öğrenciler sınavsız olarak program kontenjanı dahilinde kabul edilirler. Boş kontenjanlara standart lise mezunları Yükseköğretime Giriş Sınavı sonuçlarına göre yerleştirilirler. Yerleştirme ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Kayıt şartları Yükseköğretime Giriş Sistemi ile aynıdır.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki çeçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bozok Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce, Almanca gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

İki yıl (dört yarıyıl) süren eğitim - öğretim programlarının tüm dersleri (toplam 120 AKTS karşılığı) ile 30 iş günü zorunlu meslek stajını başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi alırlar.

 

 

 

Program Profili

Bu program, evler, işyerleri ve endüstriyel tesislerdeki iklimlendirme, havalandırma ve soğutma tesislerinin kurulması, işletilmesi ve bakımından sorumlu tekniker yetiştirmektir. Yetiştirilen bu teknikerler, Makina Mühendisleri ile kalifiye işçi ve teknisyenler arasında hem yeterli teknik bilgiye hem de pratik beceriye sahip ara eleman ihtiyacını gidermeye yöneliktir. Hatta bazı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde teknikerler, firmanın kıdemli teknik elemanları olabilmekte ve dolaysıyla liderlik ve yöneticilik rolünü de üstlenebilmektedirler. Diğer taraftan bu programı bitiren öğrenciler, merkezi sistemle yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olup dört yıllık Teknoloji Fakültelerinin Enerji Sistemleri Mühendisliği veya Mühendislik Fakültelerinin Makina Mühendisliği bölümlerine devam etmeleri de mümkündür. Programın eğitim süresi iki yıldır.

Bölüm Olanakları

Program uygulamalı dersleri iklimlendirme ve soğutma laboratuvarı ile proje ve tasarım dersleri için bilgisayar sınıfı kullanılmaktadır. Atölyede öğrencilerin soğutma cihazların çalışma prensiplerini kavramalarına yardımcı olacak uygulamalar yapılmaktadır.

 

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

İklimlendirme, soğutma ve havalandırma ile alanlarda hizmet veren/alan, üretim yapan tüm özel sektör ve kamu kuruluşlarında istihdam edilirler. Örnek: Arçelik buzdolabı fabrikası, İklimsa, klima ve soğutma servislerinde, soğuk depolarda ve soğuk depoların imalat ve montajı yapan firmalarda, ticari soğutucular imalatı yapan firmalarda, havalandırma kanal imalat ve montajını yapan firmalarda, iklimlendirme ve havalandırma proje tasarım bürolarında, fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde, iş merkezlerinde, otellerde vb. yerlerde.

 Üst Derece Programlarına Geçiş

Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavında başarılı olmaları halinde, Makine Mühendisliği ile Enerji sistemleri mühendisliği bölümlerine devam edebilmektedir.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Her ders için öğrenciler yarıyıl içi çalışmalar (ara sınav, kısa sınav, ödev, proje, uygulama veya benzeri çalışmalar) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Dönemlik olarak gerçekleştirilen derslerde bir ara sınav ve bir final sınavı yapılmaktadır. Ara sınavın %40 ve final sınavının %60’ı toplanarak öğrencinin başarı notu belirlenmektedir

Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de staj çalışmasının yapılması mezuniyet için şarttır.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Adresi : Bozok Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bahçaşehiemahallesi, Esentepe Mevki, 66200, YOZGAT Telefonu : +90 (354) 217 17 81 - 217 17 82 - 212 38 43 Belge Geçer : +90 (354) 217 17 80 E-Posta : teknikmyo@bozok.edu.tr Web Adresi : http://teknikmyo.bozok.edu.tr