You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

 

Hakkımızda

TARİHÇE

Yozgat Bozok Üniversitesi, Bakanlar Kurulunun 01/03/2006 tarih ve 5467 sayılı, 17/03/2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile kurulmuştur. Üniversitemiz; 2006 yılında müstakil olarak kurulmuş olsa da altyapısı çok eskilere dayanmaktadır. Yozgat İlinde 1982 yılında Erciyes Üniversitesine bağlı kurulan Yozgat Meslek Yüksekokulu ile 1989 yılında Gazi Üniversitesine bağlı diğer bir Meslek Yüksekokulu, Üniversitemizin temelini oluşturmaktadır. Bu iki meslek yüksekokulu 1994 yılında birleştirilerek Erciyes Üniversitesine bağlanmıştır. Erciyes Üniversitesine bağlı olarak 1992 yılında Mühendislik- Mimarlık Fakültesi ve Ziraat Fakültesi, 1994 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve 1996 yılında da Sağlık Yüksekokulu kurulmuştur. Akdağmadeni MYO 1997 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyete geçmiştir. 2006 yılına kadar Erciyes ve Cumhuriyet Üniversitelerine bağlı olarak eğitim-öğretim veren fakülte ve yüksekokullar Bozok Üniversitesine bağlanarak müstakil bir yapı kazanmıştır.

Üniversitemiz; Yozgat ili, Merkez ilçesi Atatürk Yolu üzerinde 4070 dekarlık bir alanda Erdoğan Akdağ Doğu Kampüsü ve Bilal Şahin Batı Kampüsünde yer almaktadır. Merkez Yerleşkesine ek olarak Yozgat merkezde Rektörlük Protokol Binası, Diş Hekimliği binası, Esentepe Mevkii’nde yerleşkeleri bulunmaktadır. Merkez dışında ise; Sorgun, Akdağmadeni, Yerköy, Boğazlıyan, Şefaatli, Çekerek ve Sarıkaya ilçelerindeki yerleşkeleri ile birlikte 7632 dekarlık bir alanda, eğitim- öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kuruluş aşamasını tamamlayarak gelişimine hız kazandıran Üniversitemiz; 2006-2007 Akademik yılında 4 Fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulu ve 2 Enstitü ile başladığı eğitim-öğretim faaliyetlerine, 2021-2022 eğitim- öğretim yılında 14 Fakülte, 4 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 2 Enstitü, 1 Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 15 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1 Teknopark, 1 Teknoloji- Transfer Ofisi ve Rektörlüğe bağlı 4 bölüm ile devam etmektedir.

Kurulduğu 2006 yılından bu yana üniversitemiz insan kaynakları açısından da oldukça gelişmiştir. 1000’e yakın akademik personel, 1000’den fazla idari ve destek hizmet personeli ile faaliyetlerini devam ettirmektedir. Öğrenim gören öğrenci sayısı on dört yıl içinde yaklaşık %400 artarak 20.000’leri geçmiştir.

Üniversitemiz 2020 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında Üniversitemiz, “Sürdürülebilir Biyomalzeme ve Biyoenerji için: Endüstriyel Kenevir” başlıklı projesi ile “İhtisaslaşan Üniversiteler” arasına girmiştir.

MİSYONUMUZ

Yozgat Bozok Üniversitesi; bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşan yönüyle girişimci ve yenilikçi, ülkesine ve insanlığa değer katmada evrensel boyutta değişimleri öngören ve hayata geçiren eğitim anlayışı ile kaliteyi esas alan, bilgi üreten ve üretilen bilginin her düzeyde kullanımıyla değişim, dönüşüm ve gelişim süreçlerini yöneten bir üniversite olmayı görev edinmiştir.

VİZYONUMUZ

Girişimci ve yenilikçi yüzü ile ürettiği bilgiyi paydaşlarıyla ekonomik değere dönüştüren ve insanlığın hizmetine sunan öncü üniversitelerden biri olmaktır.

TEMEL DEĞERLERİMİZ

• Adalet: Üniversitemiz bütün süreçlerinde adaleti tesis etmeyi önemser.

• Özgürlük: Üniversitemiz, fikir ve vicdan özgürlüğünün bilimsel gelişmenin ve etkili öğrenmenin olmazsa olmaz bir parçası olduğuna inanır.

• Hoşgörü: Üniversitemiz tüm süreçlerinde, paydaşlarını saygı, sevgi ve anlayışla kucaklar.

• Üretkenlik: Üniversitemiz bütün mensuplarının üretken olmasını ve bu sayede insanlığa değer katmalarını önemser.

• Girişimcilik: Üniversitemiz, paydaşlarının her türlü pozitif girişimcilik çabalarını tüm imkânlarıyla teşvik etmeyi önemser.

• Katılımcılık: Üniversitemiz yönetimin karar alma, planlama, uygulama ve önlem alma süreçlerinde paydaşlarının katılımına büyük değer atfeder.

• Kalite Odaklılık: Üniversitemiz tüm süreçlerini kalite odaklı olarak yürütür.

• Çevreye Duyarlılık: Üniversitemiz bütün mensuplarıyla birlikte çevre ve doğaya saygılı, küresel çevre sorunlarına duyarlı, sürdürülebilir bir çevre anlayışını önemser.

• Hesap Verebilirlik: Üniversitemiz tüm süreçlerinde şeffaf ve hesap verebilir olmaya büyük önem verir.

FARKLILAŞMA STRATEJİMİZ

Konum Tercihi: Girişim Odaklılık

Başarı Bölgesi Tercihi: Endüstriyel Kenevir alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma ve diğer akademik alan ve birimlerde belirlenen başarı bölgesi.

STRATEJİK AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ (Ayrıntılara ulaşmak için 2022-2026 yılı Stratejik Planı İncelenebilir)

Amaç 1. Eğitim-öğretim kalitesini artırmak

Hedef 1.1 Eğitim-öğretim programları iyileştirilecek ve geliştirilecektir.

Hedef 1.2 Öğrenme kaynakları zenginlerştirilecek, erişilebilirlik arttırılacak ve karma eğitimle yürütülen ders oranı yükseltilecektir.

Hedef 1.3 Öğrenci motivasyon ve yetkinlikleri artırılacaktır,

Hedef 1.4 Üniversitenin ulusal ve uluslararası tanınırlığı artırılacaktır,

Hedef 1.5 Lisansüstü eğitim kapasitesi geliştirilecektir.

Amaç 2. Sonuçları toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşebilen nitelikli bilimsel araştırma ve proje faaliyetlerini artırmak

Hedef 2.1 Üniversitenin uluslararası indeksli dergilerdeki görünürlüğü artırılacaktır,

Hedef 2.2 Dış destekli proje kapasitesi artırılacaktır,

Hedef 2.3 Endüstriyel Kenevir alanındaki ihtisaslaşma faaliyetleri artırılacaktır,

Hedef 2.4 Bilim insanı yetiştirilmesi ve araştırmacıların desteklenmesi kapsamında faaliyetler artırılacaktır,

Hedef 2.5 Üniversite adresli bilimsel yayınlara açık erişim oranı artırılacaktır.

Amaç 3. Üniversite içinde yenilikçi ve girişimci bir atmosfer geliştirmek

Hedef 3.1 Bozok Teknopark’ta özel sektör, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından yürütülen yenilikçi girişim ve Ar-Ge faaliyetleri artırılacaktır,

Hedef 3.2 Yenilikçilik ve girişimcilik farkındalığına yönelik eğitim-öğretim ve diğer etkinlikler artırılacaktır,

Hedef 3.3 Girişimciliğe yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin sayısı ve niteliği artırılacaktır,

Hedef 3.4 Endüstriyel Kenevir alanı dışında üniversite – sektör iş birliği ile gerçekleştirilen (yıllık yeni kabul edilen) proje sayısı artırılacaktır,

Hedef 3.5 Üniversite adresli yıllık patent, faydalı model ve tasarım sayısı artırılacaktır.

Amaç 4. Toplumsal katkı sağlamaya yönelik faaliyetleri, iş birliklerini ve sosyal sorumluluk hizmetlerini artırmak

Hedef 4.1 Üniversite bünyesinde düzenlenen ulusal ve uluslararası bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklerin sayısı artırılacaktır,

Hedef 4.2 İlimiz ve bölgemiz insanına verilen sağlık hizmetleri standartları yükseltilerek, çeşitleri artırılacaktır,

Hedef 4.3 İlimizde bitkisel ve hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri üreticilere tanıtarak, katma değeri yüksek olan ürünlere ve özgün yöntemlerle üretim    yapmaya yönlendirecek ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik paydaşlar ile ortak çalışmalar yapılacaktır,

Hedef 4.4 Medya okuryazarlığı kapsamında halkın kullanımına açık iletişim kanalları geliştirilecektir,

Hedef 4.5 Bölgesel ve ulusal bazda hayvan sağlığına ilişkin sorunlara çözüm üretmek amacıyla Hayvan Hastanesinin kurulum çalışmalarına başlanacak ve klinik   hizmetleri açılacaktır.

Amaç 5. Kurumsal kapasiteyi geliştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak

Hedef 5.1 İç Kontrol Sisteminin tüm şartlarının uygulanması sağlanacak ve izlenecektir,

Hedef 5.2 Üniversitemiz insan kaynaklarının niteliksel yetkinlikleri ve memnuniyet düzeyleri artırılacaktır,

Hedef 5.3 Sürdürülebilir Yeşil Üniversite Yönetim Sistemi oluşturulacaktır,

Hedef 5.4 Üniversitemizin kurumsal imajı geliştirilecektir,

Hedef 5.5 Üniversitemizin fiziki alanları iyileştirilecektir