You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

BANKACILIK VE SİGORTACILIK programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık (4 yarıyıl) bir programdır. Bankacılık ve Sigortacılık Programı, öğrencileri, iş hayatında ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriler ile donatmayı hedeflemektedir. Okutulan derslerde önce teorik bilgi aktarılacak ardından piyasalara yönelik sınıf içi uygulamalar yapılacaktır. Öğrencilerimiz, aracı kurum, banka, sigorta şirketi, leasing, factoring firmaları, kamu kurumları, mali müşavirlik büroları, denetim şirketleri ile sanayi, ticaret ve hizmet işletmelerinin muhasebe ve finans departmanlarında geniş iş ve staj olanaklarına sahiptirler.

 

Bankacılık ve Sigortacılık Ön Lisans Programında öğrenim görecek öğrenciler aşağıdaki yeterliliklere ulaşacaktır:

Şirket işlemlerinin, muhasebe döngüsü içerisinde ilgili defterlere kaydını, düzeltme ve kapanış kayıtlarını ve finansal tabloları tanıyabilme.

Bankaların ekonomideki fonksiyonunu ve rolünü tartışabilme.

Ticari bankalar tarafından sunulan hizmetlerle ilgili ilkeleri ve süreçleri uygulayabilme.

Temel yatırım bilgisini, akademik finansal piyasalar çalışmaları ile birleştirebilme.

Riskleri yönetebilmek ve fırsatlardan yararlanmak için türev piyasalardaki vadeli işlem enstrümanlarını kullanabilme.

İşletmelerin finansal ve ekonomik durumlarını değerlendirebilmek için, gelir tablosu ve bilanço başta olmak üzere, finansal tabloları analiz edebilme.

Sigorta ilkelerini, süreçlerini ve ürünlerini tanıyabilme.

Temel hukuk bilgisinin yanında, bankalar kanunu, sigorta kanunu ve sermaye piyasası kanunu hakkında bilgi sahibi olma.

Finansal pazarlama ve satış yeteneklerini kazanabilme.

Program mezunlarının, yetişmiş işgücü potansiyeli olarak, çalışacakları sektörle ilgili ulusal ve uluslararası platformda yaşanan güncel gelişmeleri takip eden, iletişim becerisi yüksek, özgüveni tam, girişimci ve yenilikçi uzmanlar olarak hizmet vermeleri hedeflenmektedir.

 

Programdan mezun olanlar başta bankalar olmak üzere her türlü finansal kuruluşta, sigorta şirketlerinin genel merkezlerinde ve acentelerinde çalışabilecekleri gibi istedikleri taktirde kendi sigorta acentelerini de açabileceklerdir. Özellikle son yıllarda ülkemizde sigorta sektöründe çok büyük gelişmeler yaşanmaya başlamıştır. Bu durum dünyadaki birçok büyük uluslararası sigorta ve finans sektörlerinin de dikkatini çekmiş ve çok sayıda global ölçekli firma ülkemizde yatırım yapmaya başlamıştır ve bunun sonucunda bu sektörde çok büyük bir personel açığı oluşmuştur ve sektör bu alanda eğitim görmüş nitelikli, dinamik ve genç personele büyük ihtiyaç duymaktadır. Bu yönüyle Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun olan öğrencilerin iş bulma olanakları çok geniştir.

BANAKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI

Bankalar ve Sigorta şirketleri modern serbest piyasa ekonomilerinin en önemli finansal kuruluşlarıdır.  Bu kurumlar kendi alanlarında çok sayıda hizmet sunmanın yanı sıra firmaların gereksinim duyduğu finansmanı sağlama dolayısı ile de sosyal fonksiyona sahiptir. Program Bankacılık ve Sigortacılık olmak üzere iki ayrı alandan oluşmaktadır. Bankalar temel olarak mevduat toplayan ve kredi veren kuruluşlardır. Bankalar yaptıkları işlere göre, ticaret, yatırım, kalkınma bankaları gibi farklı türlere de ayrılırlar. Küreselleşme sürecinde uluslararası bankacılığın da çok önemli rolü bulunmaktadır. Bankacı bu işlemler hakkında bilgi ve uzmanlığa sahip olan meslek insanıdır. 

Sigorta kurumları ise müşterilerine çok farklı alanlarda sigorta sağlarlar. Günlük yaşamımızda, sağlık, hayat, trafik, deprem, tarım, doğal afet, kaza vs. gibi çok sayıda sigorta türü bulunmaktadır. Sigorta şirketleri, reasürans uygulaması ile uluslararası düzeyde hiyerarşik bir düzen içinde çalıştıklarından uluslararası boyutlara da sahiptirler. Sigortacı tüm sigorta işlem ve hizmetleri hakkında bilgi ve uzmanlığa sahip olan meslek insanıdır.

Ders programlarında hem bankacılık hem sigortacılık için de gerekli ortak dersler mevcuttur.

Mesleğin Önemi ve Geleceği: Bankalar ve Sigorta işletmeleri giderek daha fazla fonksiyon ve önem kazanmaktadır. Türkiye’de ekonomik gelişmeye bağlı olarak çok daha fazla artacak ve sektörün nitelikli Meslek Elemanı ve uzman ihtiyacı daha da artacaktır.

Programın Amacı: Bankacılık ve Sigortacılık alanlarında özellikle uygulamalı becerisine sahip uzman Meslek Elemanı yetiştirmektir. Yaklaşım tarzımız, mezun olan öğrencilerin çalışma yaşamına iş tecrübesine sahip olmadan dahi adapte olmalarını sağlamaktır. Bu nedenle programda uygulamayı destekleyici içerikler sunulmaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık Programı titizlikle belirlediği ders ve uygulama programları ile Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK), bankaların, sigorta şirketlerinin açtığı sınavlara hazırlama amacını da gütmektedir.

Mezunların İstihdam Olanakları: Öğrenciler işletme disiplinleri ile ilgili eğitimin yanı sıra Bankacılık ve Sigortacılığa özgü temel eğitimi de aldığından, zaman içinde başarıları ölçüsünde ve kendilerini geliştirmelerine bağlı olarak daha üst kademe yönetsel pozisyonlara da yükselebilmektedir. Bu programın eğitim dili Türkçe’dir. Örgün öğretim olarak eğitim verilen bu programda staj döneminde öğrenciler bankaların hazine, bireysel işlemler, operasyon gibi farklı bölümlerinde, sigorta şirketlerinde veya sigorta acentelerinde çalışabilmekte ve mezun olduklarında bu alanda da istihdam edilebilmektedirler. 

DGS Dikey Geçiş Sınavı İle Yerleştirilme Yapılabilecek Lisans Programları

Aktüerya

Bankacılık ve Sigortacılık Aktüerya Bilimleri

Aktüerya ve Risk Yönetimi

Bankacılık

Bankacılık ve Finans

Bankacılık ve Sigortacılık

Ekonometri

Ekonomi

Ekonomi ve Finans

İşletme

İşletme Enformatiği

İşletme Yönetimi

Lojistik Yönetimi

Sermaye Piyasası

Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi

Sigortacılık

Sigortacılık ve Risk Yönetimi

Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik

Uluslararası Finans

Uluslararası Finans ve Bankacılık

Uluslararası İşletmecilik

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

Uluslararası Ticaret

Uluslararası Ticaret ve Finans

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik