You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON PROGRAMI

Yozgat Bozok Üniversitesi Bilgisayar Destekli Tasarım Ve Animasyon Bölümü, bünyesinde bulunan deneyimli öğretim görevlileri ve alt yapısıyla ilgi görüyor. Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde 6 adet bilgisayar laboratuvarı, 1 adet teknik resim salonu, 1 adet yeşil odası, 1 adet profesyonel kamera ve 1 adet profesyonel fotoğraf makinesiyle teknolojinin tüm imkanlarını öğrencilerine sunulmaktadır.

3D Max, Maya gibi tüm Dünya’da tercih edilen programların yanı sıra Yozgat Bozok Üniversitesi Bilgisayar Destekli Tasarım Ve Animasyon Bölümü'nde After Effect, Illustrator, Photoshop, Flash, Dreamweaver, Autocad gibi sektörün önemli programları da bölümde öğrencilere öğretilmektedir. Bölümden mezun olan öğrenciler bir çok iş kolunda rahatlıkla iş bulabilmekte ayrıca deneyimli akademisyen kadroların öncülüğünde şirketlerle iletişime geçilerek öğrencilere staj ve iş imkanı sağlanmaktadır.

Mezun olan öğrenciler mimari tasarım ofislerinde (mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım ofisleri), mimari ekiple uyumlu çalışabilecek; 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarım programlarını kullanabilen (AutoCAD, 3DsMax, Auotdesk MAYA, SketchUp, Adobe Photoshop, vb.); mimari projeleri rahatlıkla okuyup çözümleyebilen; mimari malzeme ve dokulara hakim; fotoğraf ve görüntü işleme yeteneği kazandırılmış elemanlar olacaklardır. Reklamcılık, tv ve radyo alanlarında iş bulabilecek, tasarım ofislerinde görev alabileceklerdir. Son dönemlerde karakter modelleme, logo tasarımı, afiş tasarımı, 3 boyutlu çizim ve tasarım hazırlama işlerini gerçekleştirecek elemanlar çoğu şirket tarafından aranmaktadır. Bütün bu imkanların Bozok BDTA çatısı altında yer alması öğrencilerin tercihlerinde de bu bölüme yönelmesinde etkili oluyor.

 

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON PROGRAMI İŞ OLANAKLARI

Bilgisayar destekli tasarım teknikerleri hem kamu hem de özel sektörde iş bulma olanağına sahiptir.

Ülkemizin kalkınma hamlesi içinde olması endüstri, sanayi, sanat vb. alanlara yönelmesi bilgisayar destekli tasarım mesleğinin gelişmesinde önemli bir etkendir. Bu meslekteki kişiler; genellikle tasarımcı olarak, mekanik, otomotiv, animasyon, reklam, grafik, web sayfa oluşturma, dekorasyon, ambalaj, cam ve seramik, sinema vb. konularda istihdam edilmektedir. Ayrıca kendi özel tasarım bürolarını kuran kişiler de oldukça fazladır.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Bilgisayar destekli tasarım teknikeri, büro ortamında ve genellikle kapalı yerlerde çalışır. Kişi çalışırken, birinci derecede nesneler ve makinelerle ilgilidir. Ayrıca meslektaşları ve diğer elemanlarla da iletişim halindedir.
 
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Bilgisayar Destekli Tasarım” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Makine” olarak değişmesi nedeniyle, “Bilgisayar Destekli Tasarım” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Bilgisayar Destekli Tasarım” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu alanda öğrenim görebilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak ve üniversite sınavında yeterli Sayısal (SAY) türünde puan almak gerekmektedir.

Meslek liselerinin “Bilgi İşlem”, “Bilgisayar”, “Bilgisayar Yazılımı” bölümlerinden mezun olanlar, “Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans programına başvurduklarında ortaöğretim başarı puanları 0.65 ile çarpılarak YKS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.

Eğitim süresince öğrencilere;

Bilgisayar Kullanımı, Teknik Resim, Bilgisayarda Tasarım, Çevre ve Ürün Tasarımı, Bilgisayar Teknolojileri, Endüstriyel Hesaplama Teknikleri, Mimari-Grafik Tasarımı, Pazarlama ve Üretim Yöntemleri, Katı Modelleme ve Yüzey Tasarımı, Bilgisayar Programlama ve Donanım, Teknoloji ve Sanat Tarihi, Tasarım Geometrisi konularında pratik ve teorik eğitim verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Kamu kurumlarında Tekniker olarak işe başlayanlar gerekli şartları taşıdıkları ve yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde yönetici pozisyonuna geçebilirler.

Özel sektörde çalışanlar ise tecrübe ve deneyimlerine göre reklam tasarımcısı, grafik tasarımcısı, web sayfa tasarımcısı, mekanik tasarımcı vb. adlar altında çalışabilmektedirler.

“Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans programını başarı ile tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde “Endüstri Ürünleri Tasarımı” ve “Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği” lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.

BENZER MESLEKLER
- Endüstri ürünleri tasarımcısı,
- Grafiker,
- Reklamcı,
- Bilgisayar donanım ve yazılımcısı.