You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

 

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ PROGRAM ÇIKTILARI

DEPARTMENT OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS EDUCATION PROGRAM OUTCOMES

PÇ1.

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinmiş olarak alanında kullanabilme becerisine sahiptir.

Has the ability to use advanced theoretical and practical knowledge in the field of Physical Education and Sports Education, supported by textbooks containing current information, application tools and other resources.

PÇ2.

Genel çerçevede eğitimin amaçları ve işlevlerini; eğitimin diğer alanlarla ve bilimlerle ilişkisini, eğitimin sosyal, kültürel, tarihî, felsefi, ekonomik, hukuki, politik ve psikolojik temellerini bilir; öğretmenlik mesleği ve öğretmen yetiştirmedeki güncel gelişmeleri izler.

Aims and functions of education in general framework; the relationship of education with other fields and sciences; know the social, cultural, historical, philosophical, economic, legal, political and psychological foundations of education; Follows current developments in the teaching profession and teacher training.

PÇ3.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki ders programlarının kazanımlarına ve bu kazanımlara ilişkin içeriklere, öğretim süreçlerine, öğretim-öğrenme ilkelerine, modellerine, stratejilerine, yöntemlerine ve tekniklerine, ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.

He has the knowledge of the acquisitions of the curriculum at pre-school, primary school, middle school and high school levels and the contents related to these achievements, teaching processes, teaching-learning principles, models, strategies, methods and techniques, measurement and evaluation.

PÇ4.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilerin gelişime bağlı motor davranış farklılıklarını ve motor davranıştaki bireysel farklılıkları bilir; bu kavramları, ilkeleri, motor gelişimi etkileyen faktörleri, kuramsal yaklaşımları, fiziksel gelişim algısal motor yeteneklerini ve benlik kavramı ilişkisini açıklar ve motor davranışların değerlendirilme süreci bilgisine sahiptir.

Knows the development-related motor behavior differences and individual differences in motor behavior of pre-school, primary, secondary and high school students; explain these concepts, principles, factors affecting motor development, theoretical approaches, perceptual-motor skills of physical development and the relationship between self-concept and have the knowledge of the process of evaluating motor behaviors.

PÇ5.

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi alanına ilişkin bilimsel bilgi ve raporlara ulaşma, süreli yayınları ve güncel çalışmaları izleme, yorumlama, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahiptir.

Has the knowledge of reaching scientific information and reports in the field of Physical Education and Sports Education, monitoring, interpreting, evaluating and applying periodicals and current studies.

PÇ6.

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi alanının ulusal ve uluslararası farklı kültürlerdeki durumu ve mevcut statüsü bilgisine sahiptir, alanındaki gelişmeleri takip eder.

Knows the status and current status of the field of Physical Education and Sports Education in different national and international cultures and follows the developments in the field.

PÇ7.

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi alanıyla ilgili kavram, ilke vb. kuramsal bilgileri bilir, uygulama ortamlarına transfer eder, yerinde ve etkili şekilde kullanır.

Concepts, principles and so on in the field of Physical Education and Sports Education. Knows theoretical knowledge, transfers it to application environments, uses it appropriately and effectively.

PÇ8.

Okul ve sınıf süreçlerinde karşılaştığı problem durumlarını bilimsel araştırma konusu yapar, tanımlar, uygun araştırma modeli, yöntemi ve tekniği ile veri toplar, analiz eder, yorumlar, çözüm önerileri geliştirir.

It makes the problem situations encountered in school and classroom processes a subject of scientific research, defines it, collects data with the appropriate research model, method and technique, analyzes, comments, and develops solution proposals.

PÇ9.

Hareket kavram ve ilkeleri, temel hareket becerileri, özelleşmiş hareket becerileri, spor becerileri, etkin katılım ve sağlıklı yaşamla ilgili bilgi, beceri ve tutumlara sahiptir.

Has knowledge, skills and attitudes about movement concepts and principles, basic movement skills, specialized movement skills, sports skills, active participation and healthy living.

PÇ10.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilerin gelişim özellikleri, bireysel farklılıkları, hazır bulunuşlukları, öğrenme güçlülükleri, çevre olanakları ve öğretim programlarını dikkate alarak öğretme-öğrenme sürecini planlar, eğitim ortamlarını düzenler, uygun materyaller geliştirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kuramsal temellerine uygun bir şekilde kullanır, çoklu değerlendirme araçları kullanarak öğrenci kazanımlarını değerlendirebilir.

Plans the teaching-learning process, organizes the educational environments, develops appropriate materials, taking into account the developmental characteristics, individual differences, readiness, learning difficulties, environmental possibilities and curricula of students at pre-school, primary school, middle school and high school levels, somehow, can evaluate student achievements by using multiple assessment tools.

PÇ11.

Toplumun ve okulun sürekli iyileştirilmesi amacıyla kalite yönetimi süreçlerinde yer alır, liderlik eder veya takım üyesi olarak sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirir.

Takes part in quality management processes, leads or fulfills their responsibilities effectively as a team member in order to improve the society and the school continuously.

PÇ12.

Hizmet içi eğitim etkinliklerine ek olarak ulusal ve uluslararası düzeyde meslek örgütleri, üniversiteler ve diğer okulların da programlarına ve etkinliklerine katılarak mesleki gelişimin sürekliliğini sağlar, alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.

In addition to in-service training activities, it ensures the continuity of professional development by participating in the programs and activities of professional organizations, universities and other schools at national and international level, and evaluates the advanced knowledge and skills acquired in the field with a critical approach.

PÇ13.

Okulların içinde bulunduğu farklı sosyo-kültürel çevrelerde bir öğretmen olarak kabul görür ve örnek olur, kültürün ve sosyal yaşamın gelişmesi amacıyla çevreye yönelik toplumsal sorumluluk projeleri ve etkinlikleri planlar ve uygular.

She / he is accepted as a teacher in different socio-cultural environments in which schools are located, and sets an example, plans and implements social responsibility projects and activities for the environment in order to improve culture and social life.

PÇ14.

Bireysel çalışmalar yapabilme becerisinin yanı sıra diğer meslek mensupları ve diğer disiplinler ile etkin, verimli ve mesleki etik değerlere uygun olarak çalışabilme becerisine sahiptir.

In addition to the ability to do individual studies, she has the ability to work effectively, efficiently and in accordance with professional ethical values with other professionals and other disciplines.

PÇ15.

Eğitim ve öğretim sürecinde beden eğitimi ve sporun yerini, işlevini, amaçlarını, felsefesini ve diğer bilimlerle olan ilişkisini bilir; meslek alanları, bu alanlarının geleceği, Türk eğitim ve spor kurumları içindeki yeri ve işlevi bilgisine sahiptir ve gelişmeleri takip eder.

Knows the place, function, aims, philosophy and relationship with other sciences of physical education and sports in education and training process; He / she has the knowledge of professional fields, the future of these fields, their place and function in Turkish education and sports institutions, and follows the developments.

PÇ16.

Eğitim ve öğretim süreci boyunca okul ve sınıfta karşılaştığı problem durumlarını saptar, inceler ve duruma yönelik çözüm önerileri üreterek çağdaş yöntemlerle çözer.

Identifies and examines the problem situations encountered in the school and classroom during the education and training process, and solves them with contemporary methods by producing solution suggestions for the situation.

PÇ17.

Beden eğitimi ve spor öğretiminin tarihçesini, öğrenme ve öğretim yaklaşımlarının beden eğitimi ve spor öğretimine yansımalarını, beden eğitimi ve spor öğretimde temel becerileri bilmesinin yanı sıra insan anatomisi ve kinesiyolojisi, antrenman planlaması, antrenmanın temel ilkeleri, sporcu beslenmesi ve ilk yardım bilgisi konularında bilgi ve beceriye sahiptir.

Knowing the history of physical education and sports education, the reflection of learning and teaching approaches on physical education and sports teaching, basic skills in physical education and sports education, as well as knowledge and skills in human anatomy and kinesiology, training planning, basic principles of training, sports nutrition and first aid knowledge.

PÇ18.

Beden Eğitimi ve Spor dersi öğretim sürecinde uygulanacak olan temel jimnastik, ritim eğitimi, bireysel ve takım sporlarına yetkin, bilgi ve beceri sahibidir.

She / he has competence, knowledge and skills in basic gymnastics, rhythm training, individual and team sports to be applied in the teaching process of Physical Education and Sports.

PÇ19.

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi alanına özgü özel öğretim yöntem ve tekniklerini bilir, öğrencilerine grupla ve bireysel çalışma becerisi kazandıracak çalışmalar yapmanın yanı sıra farklı disiplinlerle ortak çalışmalar düzenleyip yürüterek ekip çalışmalarında rol alır.

Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi alanına özgü özel öğretim yöntem ve tekniklerini bilir, öğrencilerine grupla ve bireysel çalışma becerisi kazandıracak çalışmalar yapmanın yanı sıra farklı disiplinlerle ortak çalışmalar düzenleyip yürüterek ekip çalışmalarında rol alır.

PÇ20.

Okullarda özel gereksinimli öğrencilere yönelik beden eğitimi ve spor uygulamaların- da yetkin ve bilgi sahibidir.

She / he is competent and knowledgeable in physical education and sports practices for students with special needs in schools.

PÇ21.

Türkçeyi doğru ve etkili bir biçimde kullanır; en az bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanabilir, alanındaki bilgileri takip edebilecek, izleyebilecek ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek düzeyde bilir.

Uses Turkish correctly and effectively; He / she knows at least one foreign language at the European Language Portfolio B1 General Level, to be able to follow and follow the information in the field and communicate with his / her colleagues.