PROGRAM HAKKINDA
Otomotiv Teknolojisi programı, otomotiv sektörünün gerek duyduğu (Satış, üretim, planlama, satış sonrası hizmet vb.) nitelikli ve çağa ayak uydurabilen aynı zamanda otomotiv sektörünün isteklerini karşılayacak nitelikli, kaliteli, gelişime ve geliştirmeye açık olarak öğrencilerin yetişmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş iki yıllık bir programdır. Otomotiv teknikeri almış olduğu eğitim ile yüksek derecede el becerisine sahip olmasının yanında teorik ve ileri teknolojileri de öğrenmesi hedeflenmektedir. Verilen teorik ve pratik uygulamaların yanında endüstride yapılacak stajlarla öğrencilerimizin işe başlamadan önce deneyim kazanmalarına olanak sağlanmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Otomotiv Teknolojisi Önlisans mezunları, Kamu sektörüne ve özel sektöre bağlı fabrikalarda, ayrıca yetkili veya özel servislerde çalışabilmektedir. Önlisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler ÖSYM ‘nin yapmış olduğu DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ nda başarılı olduğu takdirde 4 yıllık bir fakültede lisans eğitimlerini tamamlayabilmektedirler.
Alanlarındaki eğitim-öğretim hayatlarına, aşağıdaki lisans programlarında devam edebilirler;
- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
- Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
- Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
- İmalat Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Makine ve İmalat Mühendisliği
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
- Tarım Makineleri
EĞİTİM ÖĞRETİM METODLARI
Haftalık ders planının hem gelişen teknolojiye uygun, hem de piyasada geçerliliğinin olması açısından işveren kesimi ile mezun olup da iş yerinde çalışan meslek elemanların talepleri dikkate alınmıştır. Elde edilen veriler haftalık ders planının geçerliliği açısından referans olarak kullanılmıştır.
Kullanılan Eğitim-Öğretim Yöntemlerinden Örnekler
- Ders & Sınıf İçi Etkinlikler
- Grup Çalışması
- Proje hazırlama
- Seminer
- Staj
- Teknik Gezi
- Web Tabanlı Öğrenme
- Uygulama
- Mesleki Faaliyet
- Sosyal Faaliyet
- Alan Çalışması
ÖRNEKLERLE BİRLİKTE MEZUNLARIN MESLEKİ PROFİLLERİ
Otomotiv Teknolojisi Programı Önlisans Programında eğitim; bilimsel, teknolojik, düzenli laboratuvar ve atölye uygulamalarıyla da desteklenerek profesyonelce yapılmaktadır. Otomotiv Teknolojisi Programında dersler; teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Otomotiv sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişen elemanlar, otomotiv alanındaki araştırma birimlerinde, değişik kamu kurumlarında/kuruluşlarında tekniker kadrosu ile çalışabilmektedirler. Özel sektörde geleneksel ve modern teknoloji ile üretim yapan endüstrilerde, otomotiv sektörünün imalat, satış, satış sonrası, yedek parça, eğitim ve danışmanlık hizmetleri gibi kademelerinde yönetici/mühendis ile işçi arasında nitelikli eleman olarak çalışma imkanı bulmaktadırlar. Bunların yanı sıra özellikle satış sonrası hizmetleri ile ilgili olarak kendi işyerlerini açıp çalıştırabilmektedir.
YETERLİLİK ÖLÇÜTLERİ
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ önlisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için,
- Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması
- 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması
- 20 iş günü boyunca yaz stajının tamamlanması gerekir.