You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Programın Amacı

Uluslararası kalite standartlarında eğitilmiş mimari ve statik projelerin hazırlanmasındaki gerekli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip, keşif metraj işlemleri yapan, arazi ve harita ölçüm aletlerini kullanan, şantiye iş programı hazırlayan, mevcut bilgisini özümseyerek doğruluk ve düzen içerisinde bağımsız çalışan, karar veren, iyi iletişim kuran eleman yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bu amaçla program mezunlarımızın; baraj, yol, hava alanı, konut vb. yapım inşaatlarında aktif olarak görev alan, kontrollük hizmeti veren firmalar ile kamu yada yerel yönetimlerin doğal kaynak, ulaştırma-karayolu, yapı bölümleri ve malzeme test laboratuarlarında görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar olması İnşaat Teknolojisi programının temel amacıdır.

Çalışma Alanları

İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) kapsamında, beşinci seviye meslek standartlarına dayalı olarak, işgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdama yönelik öğretim programlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. İnşaat Teknolojisi sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile İnşaat Teknolojisi sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşen iş dünyasında rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır. İnşaat Teknolojisi sektörü bütün ekonomilerde lokomotif görevi yapmasından dolayı, her zaman önemli teşvikler ve yatırımların kaçınılmaz olduğu bir sektör olması, istihdamı da artıracaktır. İnşaat sektöründe mal/hizmet üreten, inşaat firmalarında, Mimari bürolarda , şantiyede uygulama yapan firmalarda, beton santrallerinde, yalıtım firmalarında, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar

İnşaat Teknolojisi mezunu olarak adayların DGS sınavı ile geçiş hakkı olan bölümler şunlardır;

  • İnşaat Mühendisliği
  • Mimarlık
  • Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

Bunlara ek olarak Açıköğretim fakültelerinin aşağıdaki bölümlerine DGS sınavı ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.

  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İşletme
  • Halkla İlişkiler veReklamcılık
  • Kamu Yönetimi
  • İktisat
  • Maliye
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Uluslararası İlişkiler

 

Program Hakkında Bilgi

İnşaat Teknolojisi Programı

İnşaat Teknolojisi Programı, Sorgun Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2013 yılında açılarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. İnşaat Teknolojisi programın amacı, mimari projeyi yorumlayıp, uygulayabilen, gerektiğinde proje tasarımı ve çizimini yapabilen, bilgisayarı iyi kullanabilen, özellikle mimari-betonarme konularında paket programlarla tasarım ve çözümleme yapabilen, inşaat malzemelerini tanıyan ve özelliklerini iyi bilen, metraj, hakediş düzenleyebilen, arazi ölçümü yapabilen teknikerler yetiştirmektir

Kabul ve Kayıt Koşulları

ÖSYM tarafınca belirlenen meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olanlar sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim başarı puanları, okul türleri, mesleki ve teknik eğitim bölgeleri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilin de yerleşebilirler. Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacak kişiler ise “YGS-1’’ puanı ile yerleşebilirler.

Eğitim Süresi ve İçeriği

Eğitim süresi 2 yıldır. Aldığı dersleri ve meslek stajlarını başarı ile tamamlayanlar ön lisans programından mezun olurlar. İnşaat Teknolojisi programı mezunları ‘İnşaat Teknikeri’ ünvanını alarak iş hayatına atılabilirler. Eğitimine devam etmek isteyenler ise DGS sınavına girerek Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirler.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

  • Resmi kurumlar
  • Yapı İşleri Dairesi olan tüm kurum veya kuruluşlar,
  • Mühendislik ve Mimarlık büroları,
  • Müteahhitlik firmaları ve şantiyeler,
  • Yapı Denetim firmaları ve laboratuvarları,
  • Beton Santrallerinde,
  • Bilgisayar ile çizim, tasarım ve imalat yapılan firmalarda teknik eleman olarak çalışabilirler.

Staj Koşulları

Programımızda bir öğrencinin mezun olabilmesi için birinci sınıftan sonra  veya İkinci sınıftan sonra 20 iş günü staj süresini tamamlaması gerekir. Staj yerinin seçilmesinde üzerinde çalışılacak iş ve öğrencinin tercihleri rol oynayacaktır. Öğrenci, staj yapacağı yeri kendisi bulacaktır. Öğrencilerin staj yapmaları oluşturulacak bir Staj Komisyonu tarafından takip edilecektir.