Duygu, düşünce ve hayalleri estetik bir zeminde ortaya koyan edebiyat, toplumların binlerce yıllık belleğini sözlü ya da yazılı olarak bugüne aktaran bir disiplindir. İnsanların birbirlerini daha iyi anlamasını, farkındalık bilincinin gelişmesini ve dilin imkânlarını dikkate sunmayı hedefler. Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı da edebî ürünlerden yola çıkarak Türk toplumunun tarih içinde geçirdiği siyasi, sosyal ve kültürel değişimin evrelerini akademik çerçevede incelemeyi esas alır. Türkçenin zenginliğini göstermek için Türkçe konuşulan diğer coğrafyalardaki benzerlik ve farklılığı odağına almasının yanı sıra modern kuram teknikleriyle de dildeki inceliği görebilme yetisini kazandırır. Türk dili ve edebiyatının değerlerini yorumlayabilen, analitik düşünebilen ve sorumluluk sahibi özgür bireyler yetiştirme anlayışını benimser.
Yozgat Bozok Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nın genç ve yetkin kadrosu ise geniş bir kültürel yelpazeye yayılan bölüm dersleri ile öğrencilerimize geleneğiyle/kökleriyle bağ kurmayı; bireyi, toplumu ve kültürleri anlama becerisi kazandırmayı sağlar. Türkçenin güzellik ve inceliğine sahip edebî ürünlerini seçerek öğrencilerimizin sözcük dağarcığının artmasına yardım ettiği gibi yazma ve anlatma yeteneğinin de gelişmesine katkıda bulunur.
Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı mezunları, çeşitli mesleklerde çalışma fırsatı yakalar. Öğrencilerimiz, lisansüstü eğitimlerini tamamlayıp başta akademik bir kariyer yaptıkları gibi gerekli formasyon kurslarını aldıktan sonra Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak özel ve devlet okullarında çalışma imkânı elde ederler. Ayrıca basın-yayın kurum ve kuruluşlarında metin yazarlığı, editörlük, redaktörlük, danışmanlık; arşivlerde, kütüphanelerde, edebiyat dergilerinde ve yayınevlerinde çeşitli düzeyde görevleri yapabilecek donanımda mezun olurlar.
Prof. Dr. Nilüfer İLHAN
Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı