KENTSEL KORUMA VE YENİLEME ANABİLİM DALI
1. Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde kurulan Kentsel Koruma ve Yenileme Anabilim Dalı Mimarlık ile Şehir ve Bölge Planlama bölümleri koordinasyonunda disiplinler arası bir program olarak 2020 yılından itibaren yüksek lisans düzeyinde öğrenci almaktadır.
Kazanılan Derece
Kentsel Koruma ve Yenileme Bilim Uzmanı
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Özel Şartlar (Kabul ve Kayıt Koşulları)
1-Mimarlık veya Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinden Lisans Diploması
2- Lisans mezuniyet ortalaması 4,00 üzerinden en az 2, 50
3-Türkiye’de yapılan Lisansüstü Giriş Sınavının (ALES) ilgili alanından en az 65 puan
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
1-Programın ya da ilişkili olan diğer programların Lisansüstü derslerinden en az 120 AKTS’lik dersi (en az 8 ders) alan ve tümünü başarıyla tamamlayıp 4,00 üzerinden en az 2, 00 ağırlıklı not ortalaması elde edilmesi
2- Seminer, Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Çalışması derslerinden başarılı olunması
3-Tez savunmasında başarılı bulunması
Program Profili
Kentsel koruma ve yenileme konusunda uygulama alanında etkin olarak görev yapacak ve diğer ilgili disiplinlerle birlikte çalışmalar yürütebilecek uzmanları yetiştirmeye yöneliktir. Tarihselalanlar üzerindeki hızlı kentleşme süreçlerinin getirdiği olumsuz etkilerin ve rant baskılarının giderilerek; mekânsal, toplumsal ve ekonomik anlamda iyileşme sağlayacak olan çözümlerin ve koruma uygulamalarının üretilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Program; tarihsel-mekânsal süreçlerin anlaşılması, mevcut ekonomik, sosyal ve kültürel pratiklerin kavranması ve alanınsorun ve potansiyellerinin belirlenerek çözüm önerilerinin uluslararası koruma ilkeleri temelinde disiplinler arası bir çerçevede geliştirilmesine yönelik bir eğitimi kapsadığından Mimarlık, Restorasyon, Kentsel Tasarım, Kentsel Planlama, Şehircilik, Kent ve Çevre Sorunları, Sosyal Çevre Bilimleri, Çevre Bilimleri, Afet Yönetimi, Kamu Yönetimi bilim dallarını içermektedir. Programın bir diğer amacı ise güncel konulara ilişkin edinilen bilgiyi yorumlayarak koruma alanlarının problemlerinin çözümünde kullanabilen ve koruma konusunda farklı ülke deneyimlerini mekânsal, sosyal, kültürel ve ekonomik bağlamıyla kavrayabilme ve yorumlayabilme becerisi kazanangüncel ve teknolojik bilgileri iş hayatında uygulayabilecek ve yeni teknolojilere uyum sağlayabilecek elemanları veya akademisyenleri yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Kamu Kurumları, Devlet veya Özel Üniversite Birimleri, Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora programı bulunmamaktadır.Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Kamu Yönetimi bölümlerinde doktoralarına devam edebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Ders Öğretim Planında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Programın ya da ilişkili olan diğer programların Lisanüstü derslerinden en az 120 AKTS’lik dersleri alan ve tümünü başarıyla tamamlayıp 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden; Seminer, Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Çalışması derslerinde; Tez Savunmasında başarılı olan ve tezini veren öğrencilere yüksek lisans diploması verilmektedir.