PROGRAMLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER
İş Sağlığı ve Güvenliği disiplinerarası bir bilim dalıdır. Bu özelliğinden dolayı çalışılan her ortamda, yani işin olduğu her ortamda gereklidir. Bu sebeple başta Tıp olmak üzere tüm alanlar ile sıkı iletişim içindedir.
Program 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılında açılmış ve 21 öğrencİ ile eğitime başlamıştır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı
Enstitü Anabilim dalında 4 profesör, 3 doçent ve 1 doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Programın temel amacı, öğrencileri iş sağlığı ve güvenliği koruyucu önlemleri ve uygulamaları konusunda alacakları eğitimle, toplum ve iş sağlığı sorunlarını tanıma, afet ve acil durum öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri öğrenme, ölçebilme, değerlendirebilme, çözüm yolları üretebilme ve sorunların yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olarak mezun etmek, böylelikle çalıştıkları alanda toplumun özellikle iş sağlığı düzeyini ve yaşam kalitesini geliştirmeye yönelik çalışmalarda yer alacak nitelikte insan gücü yetiştirmektir.
Böylece Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin yükseltilmesine, hastalıkların, kazaların, meslek hatalıklarının ve erken ölümlerin önlenmesine ve yaşam süresinin uzamasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir.
Program multidisipliner bir çerçeveye sahip olduğu için başta tıp olmak üzere her alandan lisans mezunu olan kişiler alınacaktır. Programı bitirenlere İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans ünvanı verilecektir. Program, öğrencileri doktora eğitimine de hazırlayacaktır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz (Uzaktan) Yüksek Lisans, Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı'ndan mezun olacaklar, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlarının, akademik kurumların, özel kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin iş sağlığı ve güvenliği alanı ile ilgili birimlerinde görev yapma imkânına sahip olabileceklerdir.
PROGRAM MEZUNİYET ŞARTLARI
İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Tezsiz (Uzaktan) Yüksek Lisans, Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programından yüksek lisans derecesi alabilmek için Tezsiz (Uzaktan) Yüksek Lisans Programından en az 10 ders (Dönem Projesi hariç) ve yerel 60 AKTS tamamlamak, Tezli Yüksek Lisans Programından en az 8 ders (Seminer hariç) ve yerel 24 kredilik dersleri tamamlamak, Doktora Programından en az 7 ders, seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS tamamlamak ve Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.
Programın Amacı
İş sağlığı ve Güvenliği alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi vermek
Programın Eğitim Türü
Tam zamanlı
Programın Öğrenim Dili
Türkçe
Kazanılan Derece
Bu programdan “Bilim Uzmanı” veya "Bilim Doktoru" ünvanı ile mezun olunmaktadır.
Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri
Öğrenim süresi
Tezsiz (Uzaktan) Yüksek Lisans Programı için 2 yarıyıl,
Tezli Yüksek Lisans Programı için 4 yarıyıl
Doktora Programı için 8 yarıyıldır.
Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü
Bu konular ile ilgili güncel bilgi için "Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” https://bozok.edu.tr/okul/lisansustu-egitim-enstitusu/sayfa/mevzuatlar/1826