You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

DERS İÇERİKLERİ

Halk Sağlığına Giriş (3 0 3)

Bireyin, ailenin ve toplumun bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığının korunması geliştirilmesi, hasta olanların evde bakımı ve yeniden güçlendirilmesi için gerekli Temel Sağlık Hizmetleri yaklaşımı içinde inceler ve uygulamaya geçirilmesini sağlar.

Halk sağlığının tarihsel gelişimi, Halk Sağlığında Temel Kavramlar, Koruyucu Hekimlik ve Temel İlkeleri, Temel Sağlık Hizmetleri Kavramı ve ilkeleri, Temel Sağlık Hizmetlerinin içeriği, Sağlık ve Hastalık Kavramları, Sağlığı Etkileyen Faktörler- Kişisel faktörler, Çevresel Faktörler: Fiziki, kimyasal, biyolojik, Sosyo-kültürel ve ekonomik faktörler, Sağlığı Korunma düzeyleri; Temel (Primordial) korunma, Birincil (Primer) korunma, İkincil (Sekonder) korunma, Üçüncül (Tersiyer) korunma.

Sağlık Yönetimi (3 0 3)

Yönetimin fonksiyonları, Sağlık hizmetlerinin özellikleri, Türkiye'de sağlık örgütlenmesi, Sağlık Bakanlığı örgütlenmesi, Türkiye'de sağlık hizmetleri finasmanı, Hastanelerin amacı, fonksiyonları ve sınıflandırılması, Sağlık İnsan Gücü, Liderlik, Hedef belirleme ve önceliklerin saptanması, Karar alma süreçleri, Sağlık ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, Performans ölçümü,

Biyoistatistik (3 0 3)

Biyoistatistiğin tanımı ve sağlık hizmetlerinde kullanımı; Frekans dağılımları: Verilerin sınıflandırılması; Tanımlayıcı ölçütler: Ortalamalar, çeyrek ve yüzdelikler, Dağılımın yaygınlık ölçütleri: standart sapma, varyans, standart hata,  evren ortalaması güven sınırları, Teorik dağılımlar; Binomial, Poisson, Normal dağılış, Örneklem ve örnekleme yöntemleri; Önemlilik testleri: Önemlilik testleri hakkında genel bilgiler, Parametrik önemlilik testleri, Bağımlı ve bağımsız grupların karşılaştırılması, Nonparametrik önemlilik testleri, Ki-kare testleri, Korelasyon analizi (Pearson, Spearman’s Rho), Regresyon analizleri (Lineer, lojistik)

Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ve Yayın Etiği (3 0 3)

Bilim ve Araştırma kavramları; Bilgi Edinme Yolları; Bilimsel Yöntemin aşamaları; Konu seçimi ve Literatür tarama, Araştırmanın planlanması ve aşamaları, Veri Toplama yöntemleri ve verilerin özellikleri; Anket yöntemi, Gözlem yöntemi; Deney yöntemi; Örnekleme yöntemleri, Araştırma Çeşitleri; Araştırmalarda hata kaynakları; Araştırma Önerisi Yazma -Bir 'Özet' Öneri Hazırlama, Verilerin analizi; Araştırma raporunda tablo ve grafiklerin kullanımı; Rapor (Tez ve Makale) yazım yöntemi; Araştırmaların yapılışı aşamasında etik, Araştırma raporlarının yazım ve sunumunda etik

Epidemiyoloji (3 0 3)

Epidemiyolojinin tanımı, amaçları, tarihsel gelişimi; Epidemiyolojinin kullanıldığı alanlar; Epidemiyolojik incelemelerde önemli değişkenler; Kişisel özellikler, Yer ve Zaman özellikleri, Epidemiyolojide nedensellik; Epidemiyolojik araştırma türleri: Tanımlayıcı araştırmalar, Analitik araştırmalar, Vaka-Kontrol,  Kesitsel, Kohort tipi araştırmalar, Deneysel araştırmalar; Epidemiyolojik araştırmalarda kontrol grubu seçimi;; Salgınların Epidemiyolojik incelenmesi; Klinik Epidemiyoloji,

Toplum Beslenmesi (3 0 3)

Toplum sağlığında beslenmenin önemi, Toplumda beslenme durumunun saptanması, Türkiye’de beslenme sorunları, Protein enerji malnutrisyonu, Beslenme yetersizlikleri ve hastalıkları, Yeterli ve dengeli beslenmenin prensipleri, Kronik hastalıkların önlenmesinde beslenmenin önemi, Anne sütü, Gebelikte ve emziklilikte beslenme, Beslenme sorunlarının nedenleri, Beslenme sorunlarına çözüm yolları

Çevre Sağlığı (3 0 3)

Çevre sağlığı ve terminolojisi, Çevre ve hastalık ilişkisi, İçme ve kullanma suları kirliliği ve arıtılması, Hava kirliliği, Kapalı ortam hava kirliliği, Toprak kirliliği, Katı atıklar ve zararsız hale getirilmesi, Sıvı atıklar ve arıtma, Gürültü kirliliği, Radyasyon, İklim değişikliği, Çevrenin korunma yolları

Sağlık Ekonomisi (3 0 3)

Sağlık ekonomisine giriş, Sağlık harcamalarının tanımı, türleri, etkileyen faktörler, Sağlık Hizmetlerinde arz, ve etkileyen faktörler, Sağlık hizmetlerinde talep,ve etkileyen faktörler, Sağlık hizmetlerinin finansmanı, Sağlık kurumlarında verimlilik, Sağlık hizmeti pazarı ve Devletin rolü, Sağlık hizmetlerinde ekonomik değerlendirme,

Sağlık Eğitimi ve Sağlığın Geliştirilmesi (3 0 3)

Sağlık eğitimine giriş, Öğrenme yöntemleri, Yetişkin eğitim yöntemleri, Sağlığı koruma ve geliştirme kavramı, Küreselleşme ve sağlık, Sağlığın geliştirilmesi ve sosyal pazarlama, Sağlığın geliştirilmesinde bilişim ve medya, Sağlık okuryazarlığı, sağlık iletişimi ve sağlığı geliştirme, Sağlığın geliştirilmesi ve akılcı ilaç kullanımı, Sağlıklı yaşam davranışları

Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiyolojisi (3 0 3)

Enfeksiyon hastalıklarının genel özellikleri, Enfeksiyon zinciri, Enfeksiyon kaynakları, Enfeksiyon hastalıklarında etkenle ilgili özellikler, Enfeksiyon etkenlerine karşı direnç ve bağışıklık, Türkiye'de ve Dünyada enfeksiyon hastalıklarının durumu, Enfeksiyon hastalıkları ile mücadele yöntemleri, Türkiye'de bulaşıcı hastalıkların bildirim sistemi, Bulaşıcı hastalık salgınlarının incelenmesi,